Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
500- 600 γρ περίπου αλεύρι περίπου που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα κόκκινη)
2 κουταλιές σούπας κακάο ή σουσάμι
(Μετράμε με κούπα χωρητικότητας σε νερό 240 ml)
Οδηγίες
Βάζουμε την ζάχαρη με το λάδι σε ένα μεγάλο μπόλ και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό ανακατεύοντας καλά και την ρίχνουμε στο μείγμα του λαδιού.
Προσθέτουμε την κανέλα , το κονιάκ και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά.. Τόσο όσο να έχουμε μια ζύμη που πλάθεται λιπαρή και τρίβεται -σπάει εύκολα.
Ζυμώνουμε ελαφρά και για πολύ λίγο ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις με τα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και στην μισή προσθέτουμε το κακάο.
Για το πρώτο σχέδιο
Παίρνουμε την άσπρη ζύμη και χωρίζουμε σε 3-4 κομμάτια. Το ίδιο κάνουμε και με την σοκολατένια ζύμη. Ανοίγουμε σε φυλλαράκια με τα χέρια μας σε λαδωμένη επιφάνεια. όλα τα κομμάτια μας. Βάζω εναλλάξ άσπρο -κακάο-άσπρο ή κακάο - άσπρο - κακάο. Τυλίγω σε ρολό και κόβω στην μέση (3 κομμάτια ζύμης το ένα πάνω στο άλλο )δείτε φώτο .
Για το δεύτερο σχέδιο
Έχουμε 2 κομμάτια ζύμης . Ανοίγουμε την άσπρη ζύμη ελαφρά σε λαδωμένη επιφάνεια με τα χέρια μας και από πάνω τοποθετούμε την ζύμη του κακάου. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβω με το εργαλείο για πατάτες ή με μαχαιράκι και τοποθετώ στο ταψάκι μου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 20 λεπτά. Τοποθετούμε τα μπισκότα μας αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Συμβουλές
Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το κακάο και να τα πασπαλίσουμε στο τέλος με σουσάμι
Αν δε έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τότε αντί για 1/2 γλυκού μπέικιν θα βάλετε 500- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν .
Μετρήστε όλα τα υλικά με την ίδια κούπα και προσθέστε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram