Σπιτική Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας , λεμονιού, πορτοκαλιού ! | Aspas_recipes

Σπιτική Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας , λεμονιού, πορτοκαλιού !

zaxarh-vanilias

Με αφορμή την Μαρμελάδα λεμόνι από λεμονόκουπες παρασκευάζουμε  εύκολα λεμονοζάχαρη για τα γλυκά μας ,αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού για όλες τις παρασκευές αλμυρές και γλυκές ,όπως επίσης αποθηκεύουμε τον χυμό λεμονιού.

Για το Αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού

χρειαζόμαστε 

ξύσμα λεμονιού από λεμόνια (ποσότητα ανάλογα πόσα λεμόνια έχουμε.)

Οδηγίες

Προσπαθούμε να βρούμε λεμόνια ακέρωτα δηλαδή βιολογικά που να μην είναι ραντισμένα , να μην έχουν φάρμακα. Ξύνουμε τα λεμόνια με το λεπτό -του τρίφτη. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο 80 -100 βαθμούς κελσίου αέρα για 1-2 ώρες (ανάλογα την ποσότητα)για να αφυδατώσουμε , να τραβήξουμε όλη την υγρασία , να τα αποξηράνουμε.

apoxirameno-xisma-lemoniou

Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό το επιτυγχάνουμε εύκολα και χωρίς φούρνο τοποθετώντας το ταψάκι μας με το ξύσμα 1-2 μέρες στον ήλιο (ανάλογα την ποσότητα ξύσματος που έχουμε).

Για να καταλάβουμε ότι το ξύσμα μας αποξηράθηκε θα διαπιστώσουμε πως έχει ελαφρά σκουρήνει έχει αλλάξει χρώμα και πως είναι ολότελα ξηρό. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε είτε να το αποθηκεύσουμε σε βαζάκι στο ντουλάπι μας είτε να φτιάξουμε λεμονοζάχαρη για τα γλυκά μας.

xisma-lemoniou

Για την λεμονοζάχαρη 

χρειαζόμαστε

ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού

zaxari-me-aroma-lemoni

Οδηγίες

Σε ένα βάζο βάζουμε ποσότητα ζάχαρης 6-7  κουταλιές σούπας γεμάτες + 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού . Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει το ξύσμα ή ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε. Ανακινούμε το βάζο  να ανακατευτεί το ξύσμα με την ζάχαρη πολύ καλά. Τοποθετούμε  στο ντουλάπι σε σκιερό μέρος και το χρησιμοποιούμε σε όλα τα γλυκά μας. Αφήστε το μια ημέρα να σταθεί στο ντουλάπι σας και την επόμενη μέρα ανοίξτε το! Ένα μεθυστικό άρωμα λεμονιού θα σας καταπλήξει.

ximos-lemoniou-se-pagokistes

Τι κάνουμε με τον χυμό λεμονιού

Αφού στύψουμε τα λεμόνια μας και ο χυμός μας είναι καθαρός από κουκούτσια (τον σουρώνουμε για να είμαστε σίγουροι ) αποθηκεύουμε το χυμό μας σε παγοκύστες για μελλοντικές παρασκευές. Ακόμα μπορούμε να κάνουμε μια καταπληκτική σπιτική λεμονάδα για να δροσιζόμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μυστικά 

Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς μπορούμε να φτιάξουμε και ζάχαρη-πορτοκαλιού.

zaxarh-portokalioy

Ζάχαρη βανίλιας ή βανιλέτα όπως την βρίσκουμε στο εμπόριο μπορούμε να φτιάξουμε αν πάρουμε 2-3 ή και περισσότερους λοβούς βανίλιας  και με ένα μαχαιράκι σκίσουμε στην μέση την σάρκα και πάρουμε  τον καρπό της. Τοποθετούμε καρπό και σάρκα βανίλιας σε βάζο με ζάχαρη και διατηρούμε στο ντουλάπι μας

zaxarh-banilias-h-banileta


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments