Λυχναράκια από την Κρήτη ή καλιτσούνια στιγμής!!

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika

Πεντανόστιμα λυχναράκια τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο στην Κρήτη! Παραδοσιακά κρητικά εδέσματα όλο νοστιμιά .Θέλει τέχνη να γίνουν ολόγυρα τα τσιμπήματα της ζύμης  και υπάρχουν μαστόρισσες που ασχολούνται μόνο με αυτά. 

Από τα πιο διάσημα  και ξακουστά  γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να έρθεις στην Κρήτη και να μην δοκιμάσεις καλτσούνια. Είναι το κατεξοχήν γλυκό του Πάσχα.

 lyxnarakia-kaltsounia-krhtika1

Υπάρχουν πολλών ειδών καλτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια και τα ανεβατά. Τα Λυχναράκια  είναι πιο γρήγορα στην παρασκευή τους γιατί δεν έχουν καμιά χρονοβόρα διαδικασία . Βέβαια υπάρχουν και τα αλμυρά καλτσούνια, που έχουν χόρτα και γίνονται είτε στο φούρνο είτε τηγανιτά, μοιάζουν με χορτοπιτάκια.(τα συναντάμε στα Χανιά κυρίως).

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika2

Για αυτήν την συνταγή #καλτσούνια #λυχναράκια θα χρειαστούμε :

Υλικά για την ζύμη 

Προετοιμασία 20΄    Αναμονή 30΄    Ψήσιμο 25΄


Υλικά


Για τη ζύμη

190 ml βούτυρο λιωμένο και χλιαρό

235 γραμμάρια ζάχαρη 
 
2  κρόκους  αυγών

190 ml γάλα 

1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού σόδα

900 γραμμάρια αλεύρι περίπου  για όλες τις χρήσεις (ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιείτε μπορεί να χρειαστεί ως και 100 γραμμάρια παραπάνω .)

1 μπέικιν 20 γραμμαρίων 

ξύσμα 1 λεμονιού 

1 βανίλια 

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika3

Για τη γέμιση

  800 γραμμάρια  μυζήθρα γλυκιά

  200   ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε 

  2 αυγά

  1 κουταλάκι  γλυκού κανέλα (προαιρετικά)


Για το άλειμμα

  1  αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)

  κανέλα σε σκόνη

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika4

Μυστικά για νόστιμα λυχναράκια και για να μην σου απλώσουν στο ψήσιμο.

1) Πολύ σημαντικό η μυζήθρα να μην βγάζει υγρά!
Πολλές φορές η μυζήθρα έχει αρκετό νερό και είναι υδαρής, με αποτέλεσμα τα καλτσούνια να απλώνουν και να παραμορφώνεται το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Θα χρειαστεί να την «στεγνώσουμε» τυλίγοντάς την σε χαρτί κουζίνας και βάζοντάς την στο ψυγείο να βγάλει τα περιττά υγρά! Αυτό θα ήταν καλό να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

2) Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή  ώρα στο ψυγείο!

3)Τοποθετούμε τα φύλλα ζύμης σε κομμάτια λαδόκολλας. Αυτό θα μας διευκολύνει πολύ να περιστρέψουμε τα λυχναράκια όταν τους δίνουμε σχήμα .

4)Όταν ετοιμάσουμε  τα λυχναράκια ξαναβάζουμε  στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο για 30 λεπτά ως 1 ώρα .(Μπορείς και παραπάνω ).

5) Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία αρχικά  για να φουσκώσουν και να μην χαλάσει το σχήμα τους.

6) Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 8 - 12 τσιμπήματα στην  ζύμη .Με την εξάσκηση και σιγά-σιγά θα τα καταφέρεις. 

Τώρα που σου είπα όλα τα μυστικά ακολουθήσε την συνταγή και φτιάξε τα πιο νόστιμα λυχναράκια που έφαγες ποτέ ! Αν δεν είσαι από την Κρήτη τα λυχναράκια αυτά σε κάθε δαγκωματιά θα σε ταξιδεύουν στο όμορφο Νησί.

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika5


Για την ζύμη 
Στο μίξερ  χτυπάμε με το σύρμα το γάλα,
 το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους, να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. 

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ ,την σόδα , τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά σφιχτή  και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στην άκρη, να ξεκουραστεί. (Τους ζεστούς μήνες στο ψυγείο .)

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ λιώνουμε με ένα πιρούνι την μυζήθρα ( ή με το εργαλείο που φτιάχνουμε τον πουρέ )  και προσθέτουμε  τη ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλα αν βάλουμε . Ανακατεύουμε πολύ καλά. Για πιο λεία υφή χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ .

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika6

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika7

Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε με πλάστη την ζύμη και με ένα ποτήρι ή με  κουπάτ ή με ένα καπάκι  σε σχετικά λεπτό φύλλο σε δίσκους, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών . Αν σας κολλάει η ζύμη αλευρώστε πρώτα ελαφρά και μετά ανοίξτε την ζύμη .

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika8

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika9

Τοποθετούμε τα φύλλα ζύμης σε κομμάτια λαδόκολλας. Αυτό θα μας διευκολύνει πολύ να περιστρέψουμε τα λυχναράκια όταν τους δίνουμε σχήμα .

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika10

Σε κάθε δίσκο βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού  από τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε σε ένα ποτηράκι νερό , βουτάμε το δάχτυλό σας και λειαίνουμε την επιφάνεια της μυζήθρας. Ενναλακτικά τοποθετούμε την γέμιση σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Με τα δάχτυλά μας και με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ανασηκώνουμε περιμετρικά τη ζύμη και σχηματίζουμε μικρές μύτες ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα που έχουν τα λυχναράκια (τουλάχιστον 8-12 τσιμπήματα).

Τοποθετούμε το ταψί  με τα λυχναράκια στο  ψυγείο για μισή ώρα.

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika12

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C αντιστάσεις .

Με ένα πινέλο αλείφουμε  κάθε λυχναράκι με αυγό (μόνο την ανοιχτή επιφάνεια με την  μυζήθρα), πασπαλίζουμε με κανέλα και βάζουμε αμέσως στον φούρνο .

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika13

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους  200 βαθμούς στην μεσαία σχάρα αρχικά για να φουσκώσουν και να μην χαλάσει το σχήμα και μετά από 10 λεπτά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για ακόμα 15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα .

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika14

Αυξομειώνουμε την θερμοκρασία  ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας . Αν ο φούρνο μας είναι πολύ δυνατός τότε θα ψήσουμε  αρχικά στους 190 βαθμούς για 5-10  λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160-170 μέχρι να ροδίσουν .

lyxnarakia-kaltsounia-krhtika15

Παρατηρήσεις συνταγής

1)Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα καταψύξουμε χωρίς να τα αλείψουμε με αυγό και όταν θέλουμε τα βγάζουμε από βραδύς στο ψυγείο και τα ψήνουμε αλείφοντας τα με αυγό και λίγη κανέλα αν θέλουμε.

2) Μπορούμε να φτιάξουμε την μισή δόση της συνταγής !

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments