Πεντανόστιμο λαχταριστό φαγητό μπουκιά και συχώριο! Για τραπέζι για γιορτές για μια Κυριακή! Φαγητό για όλες τις ώρες με ωραίο νόστιμο ζουμάκι κατάλληλο για βουτιές με ψωμάκι!!
Υλικά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1.200 γρ. κατσικάκι μπούτι με κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
50 γρ. κρασί λευκό
αλάτι
πιπέρι
1 λίτρο νερό
400 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
500 γρ. μαρούλι
30 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο +έξτρα λίγο για το αυβγολέμονο και το σερβίρισμα
Για το αβγολέμονο
400 γρ. ζωμό, από το κατσικάκι
3 κρόκους
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια +έξτρα για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια +έξτρα για το σερβίρισμα
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Αν μαγειρεύουμε σε κατσαρόλα
Τοποθετούμε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο στα κομμάτια του κρέατος και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σοτάρουμε στην κατσαρόλα μας μέχρι να πάρει το κατσικάκι μας χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό , χαμηλώνουμε την φωτιά μας (μέτρια) και βράζουμε για 1 ώρα.
Στην συνέχεια, ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.
Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες, χοντροκόβουμε το μαρούλι (δεν θέλουμε να χαθεί στο φαγητό μας).
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κρατάμε και λίγο στην άκρη για το αυγολέμονο και το σερβίρισμα.
Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το μαρούλι στην κατσαρόλα μας, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
Λίγο πριν να είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός..
Ρίχνουμε και μία χούφτα από τον άνηθό και ανακατεύουμε καλά. Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε αργά τον ζωμό από την κατσαρόλα στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός.
Μεταφέρουμε όλο το μείγμα ξανά στη κατσαρόλα ανακατεύοντας ελαφρά και σερβίρουμε με άνηθο, πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτες από λεμόνι.
Αν μαγειρεύουμε σε χύτρα
Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε στο κατσικάκι αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.
Βάζουμε το κρέας στη χύτρα και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, και κλείνουμε το καπάκι.
Γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και ανοίγουμε το καπάκι.
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα βάζουμε στη χύτρα.
Κλείνουμε το καπάκι, γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
Φτιάχνουμε το αβγολέμονο όπως περιγράψαμε παραπάνω .
Συνταγές του Άκη Πετρετζίκη
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!