Ελαφριά κρέμα και τραγανά σιροπιασμένα φύλλα. Το απόλυτο θεϊκό γαλακτομπούρεκο .
Δείτε ακόμα Γαλακτομπούρεκο αλλιώς / Πολίτικο Θεσσαλονίκης / Σιροπιαστές φωλιές
Υλικά για ένα ταψί κουζίνας 30χ34
1/2 κιλό φύλλο κρούστας 450 γρ
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα
125 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
210 γρ. ζάχαρη ψιλή
700 ml φρέσκο πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα (αν δεν θέλετε κρέμα γάλακτος )
4 αβγά μεγάλου μεγέθους
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες σκόνη
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
400 ml . νερό
50 γρ μέλι
1 λεμόνι (το ξύσμα του )
1 ξυλάκι κανέλας
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφαιρώντας τη φλούδα λεμονιού, αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
Παίρνουμε το ταψί μας και βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του με ένα πινέλο κουζίνας .
Τοποθετούμε 6 φύλλα φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια τους για να μην ξεραθούν .
Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα από το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν καλή μαρέγκα.
Σε ένα μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).
Αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη .
Κατόπιν αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
Στρώνουμε την κρέμα.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεχτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και το αλείφουμε με βούτυρο καλά. Σφραγίζουμε ουσιαστικά το γαλακτομπούρεκο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε 10-12 κομμάτια, στη συνέχεια κόβουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 160 - 170 βαθμών (στον αέρα) αναλόγως τον φούρνο, 1 ώρα να ροδίσει καλά.
Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα.
Tips
Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του .
(προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μαλακώσει το φύλλο )
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram