Υπέροχο πεντανόστιμο αφράτο γλυκό -μπουκιά και συχώριο! Γιατί όσοι το έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά δεν το ξεχνούν ποτέ ! Απλά μοναδικό !
Δείτε μια ακόμα συνταγή για πολίτικο θεσσαλονίκης
Υλικά:
Για την βάση:
80 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπέικιν
180 γραμμάρια ζάχαρη
160 ml σπορέλαιο
200 γραμμάρια γιαούρτι
3 αυγά
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μια πρέζα μαχλέπι
Μια πρέζα μαστίχα τριμμένη
Για το σιρόπι:
400 γραμμάρια νερό
100 γραμμάρια χυμός πορτοκάλι
Για την κρέμα:
100 γραμμάρια ζάχαρη
80 γραμμάρια κορν φλάουρ (ή νισεστές)
Για το πασπάλισμα:
Καστανή ζάχαρη
Φτιάχνουμε την βάση:
Χτυπάμε σε γουδί την μαστίχα με μια κουταλιά από την ζάχαρη, να γίνει σκόνη.
Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και την μαστίχα.
Μόλις αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα του σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ, στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Το αποσύρουμε από τον φούρνο.
Φτιάχνουμε το σιρόπι:
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού.Κάνουμε τρυπίτσες την επιφάνεια του γλυκού μας και το περιχύνουμε προσεκτικά με το καυτό σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και μόλις κάψει ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την βανίλια και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να μισοκρυώσει ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην σιροπιασμένη βάση, στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με όση κανέλα μας αρέσει.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη και τοποθετούμε το γλυκό για 2-3 λεπτά κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να λιώσει ελαφρά η ζάχαρη.
0 comments