Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Μια πίτσα-στιγμής........στα γρήγορα!


Υλικά
 Χρόνος 10’     για  1 άτομο
1 πίτα για σουβλάκι
5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/4 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα για πίτσα
λίγη τριμμένη παρμεζάνα
φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Απλώνουμε πάνω σε κάθε πίτα τη μοτσαρέλα και τον βασιλικό, βάζουμε από πάνω τα ντοματίνια και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε στον φούρνο πολύ προσεχτικά: βγάζουμε την πίτσα μόλις ακριβώς λιώσουν τα τυριά γιατί αν την παραψήσουμε το τυρί χάνει τους χυμούς και η πίτσα τη νοστιμιά της.


 Συνταγή της ελένης ψυχούλη


Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Σαλάτα παντζάρι με καρύδια!


Υλικά
 χρόνος 70’    Μερίδες  4
1 κιλό παντζάρια
μερικά τρυφερά φύλλα από σπανάκι
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα


Για τη σως
2 κ.σ. ξύδι
¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο

Διαδικασία
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε τα παντζάρια βραστά αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη νοστιμιά του ψημένου στο φούρνο παντζαριού. Έτσι γίνονται κατακόκκινα και ολόγλυκα, σαν να τους έχεις προσθέσεις ζάχαρη. Αυτή και μόνο η λεπτομέρεια κάνει ξεχωριστή μια απλή σαλάτα με παντζάρια-και πολλές βιταμίνες!

Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα τυλίγουμε κάθε ένα σε αλουμινόχαρτο με μπόλικο αλάτι. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς από μισή ως 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος. Τρυπάμε με πιρούνι για να δούμε αν ψήθηκαν.

Όταν είναι ακόμη ζεστά, με μια απαλή πίεση με τα δάχτυλα, φεύγει αμέσως η φλούδα τους. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Χτυπάμε καλά όλα μαζί τα υλικά για τη σως και όταν είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε μπολ, μαζί με τα παντζάρια. Τα αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα να μαριναριστούν.

Κόβουμε το σπανάκι στη σαλατιέρα, προσθέτουμε τα καρύδια και τα παντζάρια, ρίχνουμε τη σως και ανακατεύουμε πολύ καλά.


Συνταγή της Ελένης Ψυχούλη


Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Η τυρόπιτα της τεμπέλας.......


Υλικά

250 γρ. γάλα φρέσκο
3 αβγά
2 φλιτζάνια φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μερικά κυβάκια βούτυρο αγελάδος για την επιφάνεια
Ελάχιστο αλάτι-μπόλικο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς.

Σε μια λεκάνη, χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά.

Βουτυρώνουμε ένα φαρδύ ταψί - το μυστικό της νοστιμιάς είναι η πίτα να βγει λεπτή σαν πίτσα - και ρίχνουμε το χυλό.

Σκορπάμε ομοιόμορφα από πάνω τη φέτα και τα κυβάκια βουτύρου.

Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινα τυριά τριμμένα-μια ευκαιρία να καθαρίσουμε το ψυγείο από τα μικρά, ξεραμένα κομμάτια που έχουν περισσέψει.

Μπορούμε να την αρωματίσουμε με λίγη ρίγανη ή φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή με σποράκια γλυκάνισου.



Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Τυροπιτάκια με 3 υλικά !


 Η ευκολότερη και πιο γρήγορη ζύμη με τυρί κρέμα για να φτιαξουμε οτι σνακ θελουμε.
Για το κολατσιο των μικρων,για τον μπουφε,τα γενεθλια.
Δοκιμαστε την!!!

Υλικά για την ζύμη(30 τεμ.)
250 γρ.βιταμ soft (μαλακο)
200 γρ.τυρι κρεμα
500 γρ.αλευρι που φουσκωνει μονο του
2 κ.γλυκου αλατι

 Υλικά για την γέμιση
100 γρ.γκουντα τριμμενο
100 γρ.κιτρινο τυρι καπνιστο τριμμενο
100 γρ.φετα τριμμενη
1 αβγο χτυπημενο
Φρεσκοτριμμενο μπολικο πιπερι
1-2 πρεζες μοσχοκαρυδο τριμμενο
Λιγο γαλα για επαλειψη
Σουσαμι για πασπαλισμα

 Οδηγίες
Βαζουμε στον καδο του μιξερ ολα τα υλικα για την ζυμη,βαζουμε και το εξαρτημα του μιξερ τον γαντζο,και ξεκιναμε το χτυπημα στην αρχη σε χαμηλη ταχυτητα να μην πεταχτει το αλευρι και κατοπιν αυξανουμε την ταχυτητα.


 Στο λεπτο η ζυμη μας ειναι ετοιμη,απαλη και βελουδινη.

  
Την τυλιγουμε σε σελοφαν και την αφηνουμε στο ψυγειο για 1/2 ωριτσα.

Ετοιμαζουμε την γεμιση.Ολα τα τριμμενα τυρια σε μπολ,το χτυπημενο αυγο,τα μυρωδικα και ανακατευουμε πολυ καλα να ενωθουν μεταξυ τους.

  
Αφαιρουμε την ζυμη απο το ψυγειο,παιρνουμε λιγη ζυμη στο χερι μας,την πλαθουμε μπαλιτσα,την πατικωνουμε στον παγκο μας με το χερι.


Βάζουμε λίγη γέμιση διπλώνουμε και με πηρουνακι πιεζουμε και κλεινουμε την γεμιση.
Μπορουμε να δημιουργησουμε διαφορα σχεδιακια να ποικιλουν στις πιατελες μας.


 Τα τοποθετουμε στην λαμαρινα του φουρνου μας,τα αλειφουμε με την βοηθεια πινελου με γαλα,πασπαλιζουμε με σουσαμακι και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στον αερα στους 170-180 βαθμους για 25-30 λεπτα αναλογα το φουρνο μας μεχρι να παρουν ενα
χρυσοκιτρινο χρωμα.


 Τα αφαιρουμε απο το φουρνο και τα απολαμβανουμε ζεστα ακομα 
και κρυα ειναι φανταστικα.



 πηγή και φώτο από εδώ nostimessyntagesthsgwgws.

Muffins ομελέτας!


 Υλικά:

- 4 αυγά
- 1/4 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού Baking Powder
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
- τριμμένο τυρί (επιλογή σας, θα χρησιμοποιηθεί Cheddar)
- Γέμιση ομελέτας (επιλογή σας, θα χρησιμοποιηθουν κρεμμύδια, πιπεριές και ζαμπόν σε κύβους)

Οδηγίες:

- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα τηγάνι, μαγειρέψτε την αγαπημένη σας γέμιση. Επέλεξα κρεμμύδια, πιπεριές,  και το ζαμπόν σε κύβους
- Λαδώνουμε μια φόρμα 6 θέσεων για  muffin.
- Γεμίστε κάθε muffin θήκη με την μαγειρεμένη γέμιση.
- Καλύψτε με υο  αγαπημένο σας  τριμμένο τυρί.
- Ανακατέψτε τα αβγά, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το λάδι και το αλάτι & πιπέρι σε ένα μπολ.
​​- Χύστε το μίγμα των αυγών σε κάθε muffin . Θα πρέπει να συμπληρώσετε  περίπου τα 4/5 .
- Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά.
- Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε  για 5 λεπτά πριν από το σερβίρισμα ή την αποθήκευση.


πηγή και φώτο από tiphero.com

 

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Νόστιμη μακαρονοσαλάτα!


Υλικά για 4 άτομα:
300γρ ζυμαρικά βίδες
300γρ κατεψυγμένα λαχανικά (καλαμπόκι, καρότο, πιπεριές…)
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
50 – 70 γρ φέτα τριμμένη
1 κουταλιά μαγιονέζα
2 κουταλιές γιαούρτι
2 κουταλάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξερή
2 κουταλάκια φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
3 -4 κουταλιές λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελιές και κάπαρη
Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά και μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Βράζουμε μέχρι να είναι al dente και τα σουρώνουμε. Τα ξεπλένουμε με 1 μεγάλο ποτήρι νερό και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε.
Τσεκάρουμε στο αλάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε κρυώσουν και να δέσουν οι γεύσεις.
Αν θέλετε σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή βάζετε την σαλάτα στο ψυγείο.
πηγή και φώτο από deskastoria

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Πισία - Ποντιακά τηγανιτά πιτάκια, νηστίσιμα

  
Υλικά για τη ζύμη

•    600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 φακελάκι ξερή μαγιά
•    1½ - 2 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
•    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

     Για τη γέμιση

•    800 - 900 γραμ. πατάτες
•    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    2 - 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη
•    Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό) για τηγάνισμα


 Εκτέλεση

Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε μισό φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε  τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 - 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον αφήνουμε για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.



 Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25' - 30', μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ' ένα πηρούνι τις πολτοποιούμε.


Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γεμιση στην άκρη για 30' περίπου, να κρυώσει.



 Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 22 κομμάτια, (βάρους 40 - 45 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατέλο του καφέ).
  
Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά.

Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές.


    
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά.

-- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα.

Τεμάχια: 22



 πηγή και φώτο από εδώ faghta-giagias.

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

Κρουασάν πατάτας γεμιστά με τυρί!


Συστατικά:

    200 γρ πατάτες
    100 γρ αλεύρι μαλακό
    Αλάτι
    3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
    Προβολόνε ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
    Λάδι για τηγάνισμα

Διαδικασία:

Βράζετε τις πατάτες και τις αφήνετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού έχουν κρυώσει, προσθέτετε αλάτι, παρμεζάνα και αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αλευρώνετε μια επιφάνεια και απλώνετε τη ζύμη και τη κόβετε με ένα μαχαίρι σε τρίγωνα κομμάτια. 


Στο κέντρο κάθε τριγώνου βάζετε λίγο τυρί και διπλώνετε τη ζύμη, γύρω από τον εαυτός της, ώστε να πάρει το σχήμα ενός κρουασάν. Αν δεν το καταφέρετε, μπορείτε να κάνετε ένα άλλο σχήμα. Βάζετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού κάψει, τηγανίζετε τα κρουασάν και όταν είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα απορροφητικό χαρτί.

 Αν θέλετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε στο φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Πανεύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο, έτοιμη με 2 κινήσεις!


Nόστιμη και πολύ γρήγορη τυρόπιτα χωρίς φύλλο έτοιμη σε 10΄με 2 κινήσεις για το φούρνο!

Υλικά
•200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•300γρ. φέτα θρυμματισμένη
•50 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
•1 αβγό
•1 κουταλιά βούτυρο [λιωμένο] + βούτυρο για να αλείψετε το πυρέξ
•1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό [200 γρ]
•120 ml γάλα
•πιπέρι
•1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση
1.Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ανοίγετε μια τρύπα στη μέση και σιγά-σιγά προσθέτετε μέσα της όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας απαλά, σαν να διπλώνετε το μείγμα. Τελειώνετε με μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
2.Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ που προηγουμένως έχει λαδώσει καλά και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι η πίτα να φουσκώσει και να ροδίσει.


πηγή sintayes.gr