Για την στριφτή #τυρόπιτα θα χρειαστούμε :
Για την ζύμη
900 γραμμάρια αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
400 ml. γάλα
2 αυγά+ 1 ασπράδι
6 κουταλιές σούπας λάδι
6 κουταλιές σούπας γιαούρτι
40 γραμμάρια φρέσκα μαγιά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
ακόμα
100 γραμμάρια Μαργαρίνη
400 γραμμάρια τυρί τύπου φέτα
1 κροκάδι και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίτα σας πριν το ψήσιμο
οδηγίες
Τοποθετoύμε όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Αφήνουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασίας δωματίου για να μαλακώσει και να μπορούμε να αλείψουμε την ζύμη σας. Αν το τυρί μας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε ένα σε ομοιόμορφα ορθογώνια φύλλα πάχους 1 εκατοστού. Αλείφουμε την ζύμη με την μαργαρίνη και μετά βάζουμε την φέτα. Από πάνω βάζουμε ακόμα ένα φύλλο και ξανά μαργαρίνη και φέτα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το τρίτο φύλλο. Δεν βάζουμε τίποτε στο τελευταίο (τέταρτο) κομμάτι ζύμης.
Με τα χέρια μας πιέζουμε απαλά την ζύμη για να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις 28χ40 εκατοστά περίπου.
Κόβουμε την ζύμη στην μέση και στην συνέχεια το κάθε μέρος σε 3 μέρη ώστε να έχουμε 6 λωρίδες ζύμης.
Παίρνουμε την κάθε μία λωρίδα και στρίβουμε την πάνω
πλευρά στα δεξιά και την κάτω προς τα αριστερά για να έχει το σχήμα της
φωτογραφίας.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες της λωρίδες. ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΤE ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝOIΞΕΙ!!
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με διάμετρο 30 με 32 εκατοστά. Δεν πρέπει να είναι πιο μεγάλο ή πιο μικρό. Στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε την λωρίδα που έχουμε στρίψει πρώτα.
Κόβουμε τις άκρες από τις λωρίδες περίπου 1 εκατοστό για να υπάρχει παντού φέτα.
Γύρω από αυτήν τοποθετείται την υπόλοιπη ζύμη.
Χτυπάμε το κροκάδι με λίγο γάλα και αλείφουμε την πίτα μας.
Αφήνουμε την πίτα σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα πριν να την ψήσουμε στους 180
βαθμούς γύρω 45 λεπτά.
0 comments