Babka νηστίσιμο τόσο αφράτο!!

nistisimo-babka

Νηστίσιμο babka γεμιστό με κανελοζάχαρη ή χαλβαδόκρεμα . Μαλaκό και αφράτο θα σας κάνει να το φτιάχνετε ξανά και ξανά .


nistisimo-babka1

Για το νηστίσιμο #babka θα χρειαστούμε :

Υλικά για το προζύμι

100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)

9 γραμμάρια  μαγιά

15 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι

5 γραμμάρια ζάχαρη

Υλικά για την ζύμη 

550 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι

100-130 γραμμάρια ζάχαρη

150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι

100 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο 

1 βανίλια

1/2 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ

1/4 κουταλάκι του γλυκού  μαστίχα

nistisimo-babka2

Υλικά 

1) Γέμιση με καννελοζάχαρη για το ένα κομμάτι ζύμης 

40 γραμμάρια φυτικό βούτυρο , λιωμένο και κρύο για το φύλλο (vioblog)

60 γραμμάρια Καστανή Ζάχαρη 

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

1/2 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη την κανέλα  και το κορν φλάουρ.

nistisimo-babka3

2)Γέμιση με χαλβαδόκρεμα 

100 γραμμάρια χαλβαδόκρεμα 

(την βρίσκουμε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς )

Υλικά για την επάλειψη

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

50 ml νερό

nistisimo-babka4

Οδηγίες για το προζύμι

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα.

nistisimo-babka5

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.

Οδηγίες  για την ζύμη 
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά.

nistisimo-babka6

Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω.

nistisimo-babka7 nistisimo-babka8

Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

nistisimo-babka9

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι μας σε φύλλο .

nistisimo-babka10

nistisimo-babka11

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ενός φύλλου με το κρύο βούτυρο και πασπαλίζουμε τα υλικά της γέμισης - κανελοζάχαρη  .

nistisimo-babka12

nistisimo-babka13

Τυλίγουμε το κάθε φύλο σε ρολό και κόβουμε στην μέση . Πλέκουμε τα δυο κομμάτια μεταξύ τους.

Μπορούμε να βάλουμε διαφορετική γέμιση όπως εδώ το ένα κομμάτι ζύμης το αλείψαμε με χαλβαδόκρεμα. Κόβουμε και πάλι στην μέση και πλέκουμε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους. 

nistisimo-babka14

nistisimo-babka15

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης .

nistisimo-babka16

Τοποθετούμε  την κάθε ζύμη  σε φόρμα για κέικ 23 εκατοστών που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

nistisimo-babka17

Καλύπτουμε  με μια καθαρή πετσέτα και  τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.

Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.

Αφαιρούμε την πετσέτα από το #babka  και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο.

nistisimo-babka18

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.

nistisimo-babka19

nistisimo-babka20

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments