Πεντανόστιμο και πολύ αφράτο κέικ γεμιστό με κάστανα και επικάλυψη σοκολάτας. Ιδανική πρόταση για βασιλόπιτα -κέικ .
Δείτε περισσότερες Συνταγές για κέικ
Για το #κέικ με #κάστανα θα χρειαστούμε :
Υλικά για μια φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
250 γρ. Μαύρη Ζάχαρη
6 αυγά
250 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
10 γρ. Μπέικιν Πάουντερ
30 ml. κονιάκ
250 γρ. κάστανα βρασμένα ή 4 κουταλιές σούπας κρέμα κάστανο
Για το μείγμα του κάστανου
300 γρ. κάστανα βρασμένα
200 γρ. Μαύρη Ζάχαρη Fytro
10 γρ. ρούμι ή κονιάκ
250 ml νερό
ή Σπιτική κρέμα κάστανο
Για το γλάσο
125 ml κουβερτούρα
125 ml κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
Ετοιμάζετε το μίγμα του κάστανου: βράζουμε τα βρασμένα κάστανα με τη μαύρη ζάχαρη και το νερό για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Ενναλακτικά αγοράζουμε έτοιμη κρέμα κάστανο (πωλείται σε όλα τα μεγάλα super market ή φτιάχνουμε Σπιτική κρέμα κάστανο )
Για το κέικ
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο φτερό του μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν- έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα . Προσθέτουμε σε 3 δόσεις την μαρέγκα στην ζύμη του κέικ ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω προσέχοντας να μην μας ξεφουσκώσει το μείγμα. Προαιρετικά αν θέλουμε αντί για κάστανα βρασμένα προσθέτουμε 3 - 4 κουταλιές σούπας κρέμας κάστανο στην ζύμη . Ανακατεύουμε απαλά .
Αδειάζουμε το μισό μείγμα της ζύμης σε στρογγυλή βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (μπορούμε ακόμα να βάλουμε λαδόκολλα ) με διάμετρο 26 εκατοστά και ψήνουμε στους 180°C (αέρας) για μισή ώρα. Έπειτα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150°C και ψήνουμε 10 λεπτά ακόμα.
Απλώνουμε λίγη ζύμη από αυτή που έχουμε κρατήσει γύρω-γύρω στη φόρμα του κέικ, ώστε να σχηματιστεί ένας δακτύλιος στο κέντρο του οποίου απλώνουμε το μίγμα κάστανου. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε στους 150°C για ακόμα 30 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο: ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος , προσθέτουμε την Κουβερτούρα, αφού την έχουμε κόψει σε κομμάτια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο και διακοσμούμε με σοκολατάκια λευκής σοκολάτας ή ζάχαρη άχνη.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Εμείς φέτος φτιάξαμε αυτό το κέικ ως βασιλόπιτα του 2022 και βάλαμε μέσα και το φλουρί .
Έλιωσα λευκή σοκολάτα και έκανα σχεδιάκια πάνω στην λαδόκολλα . Άφησα να κρυώσει καλά η σοκολάτα και στόλισα την Βασιλόπιτα .
Συνταγή από το περιοδικό Γαστρονόμος
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
\
0 comments