Αφράτο λαχταριστό panettone σε φόρμα του κέικ. Με άρωμα, βανίλιας και πορτοκαλιού αυτό το panettone -cake είναι πολύ νόστιμο και λαχταριστό. Δοκιμάστε το σήμερα κιόλας και θα ξετρελαθείτε.
Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
Για το panettone-cake θα χρειαστούμε :
Υλικά για φόρμα- ταψάκι 28 εκατοστών
400 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γραμμάρια ζάχαρη + 1 κουταλάκι του γλυκού
8 γραμμάρια ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
165 ml γάλα ζεστό
100 γραμμάρια βούτυρο πολύ μαλακό
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ακόμα
80 γραμμάρια σταφίδες
100 γραμμάρια ζαχαρωτά φρούτα πορτοκάλια-βερίκοκα ή αλλιώς κόντιτα
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα 1 λεμονιού
2 βανίλιες
Οδηγίες
Στο μπολ του μίξερ τοποθετούμε το ζεστό γάλα, την μαγιά και το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ή μαγιά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10-15 λεπτά.
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά φρούτα και τις 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού , ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 2 άλευρα αι αφήνουμε στην άκρη . Αφαιρούμε 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι σε ένα πιατάκι.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, και 30 γραμμάρια αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ομογενοποιηθιύν τα υλικά.
Προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλεύρι ακόμα και το μαλακό βούτυρο.
Χτυπάμε το μείγμα για 2 λεπτά. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι λεία.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά. Μόλις ενσωματωθεί το ένα αυγό στην ζύμη προσθέτουμε το επόμενο .
Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Η ζύμη μας μοιάζει σαν πηχτό κουρκούτι και κολλάει πάρα πολύ.
Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε στις σταφίδες και τα ζαχαρωτά φρούτα την 1 κουταλιά αλεύρι που κρατήσαμε πιο πάνω.
Ρίχνουμε τα φρούτα μας στην ζύμη μας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Αλείφουμε με βούτυρο μια αντικολλητική φόρμα για κέικ 26-28 εκατοστών. Αν δεν έχετε τόσο μεγάλη φόρμα αλείφτε με βούτυρο ένα αντικολλητικό ταψάκι , καλύψτε ένα ποτήρι νερού με μεμβράνη και τοποθετήστε στο κέντρο του.( το ποτήρι δεν σπάει στον φούρνο).
Ρίχνουμε κουταλιές ζύμης στην φόρμα μας ή στο ταψάκι μας. Στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ μας με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 1,30 -2 ώρες ανάλογα την θερμοκρασία του σπιτιού μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.
Τοποθετούμε σε σχάρα αφήνοντας το να κρυώσει τελείως.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε ,με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε .
0 comments