Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα ή φέτα !(με μαγιά)

sarikopites02
Σαρικόπιτες στο τηγάνι

 Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα ή φέτα σε 2 εκδοχές ! Στον φούρνο και στο τηγάνι. Όπως και να τις δοκιμάσεις αυτές τις πίτες απλά αναστενάζεις από ευχαρίστηση. Αν  σου αρέσει και η γεύση του γλυκο-αλμυρου και προσθέσεις και μελάκι από πάνω..ε τότε δεν σου λέω τίποτα !!!

Κανονικά τις σαρικόπιτες μπορείς να τις κάνεις και χωρίς μαγιά χωρίς να περιμένεις να φουσκώσει το ζυμάρι όπως αυτές οι Σαρικόπιτες φούρνου της πεθεράς μου αλλά ήθελα να δοκιμάσω και έτσι την γεύση τους και ιδού το επιχείρημα.. 

Πήραν την ονομασία τους από τον τρόπο που τύλιγαν  τα σαρίκια στα κεφάλια τους οι Κρητικοί. Ιδανικό συνοδευτικό της ρακής αλλά και έδεσμα που σερβίρεται είτε σκέτο είτε με μέλι  από πάνω.

sarikopites3
Σαρικόπιτες στον φούρνο 

Φυσικά πέρα από τις Σαρικόπιτες στην Κρήτη όταν έρθεις μην ξεχάσεις να γευτείς Χορτοπιτάκια   ,  Εύκολες πίτες στο τηγάνι και τα Κρομμυδοκάλτσουνα    βέβαια!
Για τις σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα ή φέτα θα χρειαστούμε :

Υλικά

Για το φύλλο

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 

½ ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο

200 ml νερό χλιαρό 

Λίγες σταγόνες λεμόνι η ξύδι

1 σφηνάκι ρακί, εναλλακτικά τσίπουρο η κρασί

sarikopites4
Σαρικόπιτες στο τηγάνι 

Για την γέμιση

200 -300 γρ  ξινομυζήθρα ή  φέτα 

sarikopites2
Σαρικόπιτες με μέλι 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί . Σχηματίζοντας μια μπάλα τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου   1 ωρίτσα.

Ανοίγουμε σε φύλλο την ζύμη κόβοντας σε κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγω σε πολύ λεπτό φύλλο μακρόστενο .  Βάζουμε φέτα ή μυζήθρα  στην μέση  και κλείνουμε   βάζοντας λίγο νερό γύρω-γύρω για να κολλήσουν οι άκρες. Τοποθετούμε  σε ταψί με λαδόκολλα. Μην βάλετε πολύ μείγμα γιατί θα  ξεχειλίσει το τυρί  από παντού όπως έγινε σε μένα .

sarikopites5

Για τις πίτες στο τηγάνι κλείνουμε την πιτούλα   και την στριφογυρίζουμε σαν σαλιγκάρι (σαρίκι) αφήνουμε   κενό ανάμεσα στην ζύμη για να τηγανιστεί καλά  το ζυμαράκι και από μέσα.(δες φώτο)

Αν τα ψήσουμε στον φούρνο δεν υπάρχει κανένα θέμα.  

Στο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι (εδώ ελαιόλαδο ) και τηγανίζουμε τις πιτούλες μας.

sarikopites6

Στον φούρνο άλειφουμε τις πιτούλες από πάνω με λαδάκι , ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε στους  180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ωραίο χρώμα. Μόλις τις βγάλουμε καυτές από τον φούρνο ψεκάζουμε  ξανά  ελαφρά με νερό

Και στις 2 εκδοχές αν σου αρέσει το γλυκό -αλμυρό όπως εμάς εδώ στην Κρήτη σέρβιρε με θυμαρίσιο μελάκι και καλή σου απόλαυση!!!!

sarikopites1

sarikopites01
Σαρικόπιτες σκέτες

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments