Τζουλαμάς: παραδοσιακή κρητική αποκριάτική γλυκιά ριζόπιτα! | Aspas_recipes

Τζουλαμάς: παραδοσιακή κρητική αποκριάτική γλυκιά ριζόπιτα!

tzoulamas

Μπορείτε να  φτιάξετε την πίτα αυτή όλο τον χρόνο αλλά στην Κρήτη την συναντάμε κυρίως την περίοδο των αποκριών. Γλυκό από την περιοχή της Μεσσαράς.

Δείτε περισσότερες Κρητικές Συνταγές 

tzoulamas1


Για τον παραδοσιακό #κρητικό #τζουλαμά θα χρειαστούμε :

Υλικά 

1 πακέτο χωριάτικα φύλλα έτοιμα (6 φύλλα)

3 φλiτζάνες ρύζι

9 φλiτζάνες νερό

500 γρ ζάχαρη

500  γρ σταφίδες

100 γρ καρύδια (προαιρετικά)

250 γρ σουσάμι 

100 γρ φιστίκια ανάλατα καβουρντισμένα (προαιρετικά)

2 κ.γ κανέλλα ,λίγο γαρύφαλλο

ελαιόλαδο  για το άλειμμα των φύλλων

1 πρέζα αλάτι

tzoulamas2

Σιρόπι

2 φλιτζάνες ζάχαρη 

3 φλiτζάνες νερό

1 /2 λεμόνι

Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά

tzoulamas3

Οδηγίες

Αρχικά βράζουμε το ρύζι με το νερό. Μόλις αποροφηθούν τα υγρά ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Σε ένα μπόλ ανακατεύομε την ζάχαρη με την κανέλλα και το σουσάμι.

Λαδώνουμε ένα ταψί κουζίνας που να χωράει τα φύλλα μας μέσα. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε καλά.

Πασπαλίζουμε το φύλλο με την ζάχαρη και την κανέλλα να πάει παντού. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο ,λαδώνουμε και ξαναρίχνουμε ζάχαρη, κανέλλα, σουσάμι .

Τοποθετούμε το τρίτο φύλλο. Ρίχνουμε το ρύζι με τις σταφίδες και από πάνω πασπαλίζουμε  ζάχαρη , κανέλλα ,σουσάμι .Πάνω από την κανελοσουσαμοζαχαρη ρίχνουμε εδώ και εκεί τα καρύδια και τα φιστίκια.

tzoulamas4

Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο, λαδώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία που κάναμε με τα προηγούμενα φύλλα. 

Λαδώνουμε επίσης το τελευταίο φύλλο από πάνω καλά και χαράζουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζαχαρίτσα .

Ψεκάζουμε την πίτα μας με νερό και ψήνουμε 180 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει η πίτα μας. 

Σιροπιάζουμε ζεστή πίτα  με κρύο σιρόπι και απολαμβάνουμε !

Καλή σας απόλαυση!!

tzoulamas5

Σημειώσεις

Κανονικά η πίτα αυτή φτιάχνεται και με προθήκη κρέατος μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά . Συνηθώς κοτόπουλο ή συκωτάκια. Εγώ όμως αυτήν την πίτα την έμαθα από την πεθερά μου την Μεσσαριτισσα χωρίς προσθήκη κρέατος και έτσι σας την παρουσιάζω  .

tzoulamas6

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες! 


0 comments