Όχι μόνο τσουρέκια και ατομικά τσουρεκάκια .Τώρα και τσουρεκάκια muffins.
Για την ζύμη
65 γραμμάρια βούτυρο, από αγελαδινό γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
65 γραμμάρια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 μέτρια αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
430 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
50 γραμμάρια χλιαρό νερό
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό
Για το σιρόπι
100 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό
Οδηγίες
Για να ετοιμάσουμε αυτά τα τσουρέκια, προσθέτουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη την μαγιά και ανακατέψτε.
Τυλίγουμε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 6-7 λεπτά, έως ότου η μαγιά ανέβει .
Προσέχουμε να μην βάλουμε ζεστό νερό, καθώς θα σκοτώσει τη μαγιά, ούτε και κρύο.
Χρησιμοποιούμε ένα γουδί ή ένα μπλέντερ για να αλέσουμε την μαστίχα και το μαχλέπι, μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
(Αυτά τα αρωματικά μπαχαρικά θα δώσουν σε αυτό το τσουρέκι τη χαρακτηριστική του γεύση και καταπληκτική μυρωδιά.)
Προσέχουμε να μην βάλουμε περισσότερη μαστίχα, καθώς το τσουρέκι θα γίνει λίγο πικρό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Το κλειδί είναι να λιώσει το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε η θερμοκρασία να μην «σκοτώσει» τη μαγιά.
Αφαιρούμε από την φωτιά και ελέγχουμε τη θερμοκρασία. Το μείγμα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το δάχτυλό σας.
Αν είναι πιο ζεστό, τότε αφήνουμε το να κρυώσει για λίγα λεπτά και ελέγχουμε ξανά.
Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε τα αυγά. Προσθέτουμε το μείγμα ζύμης και ανακατευτούμε ελαφρά.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την αλεσμένη μαστίχα και το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγού-ζύμης .
Χρησιμοποιούμε στη ζύμη γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν και στη συνέχεια σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, έως ότου η ζύμη δεν κολλάει στις πλευρές του μπολ.
Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πραγματικά μαλακή, και λίγο κολλώδης.
(Προσέχουμε να μην προσθέσουμε άλλο αλεύρι, καθώς η ζύμη τσουρεκιού θα πρέπει να είναι πραγματικά μαλακή και όχι σταθερή).
Καλύπτουμε την ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε σε ένα ζεστό περιβάλλον, μέχρι τουλάχιστον να διπλασιαστεί το μέγεθός του (για περίπου 2-3 ώρες).
Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς c, κλείνουμε τον φούρνο και τοποθετούμε το μπολ μέσα.
Βουτυρώνουμε τις θήκες για muffin . Μην προσθέτετε πάρα πολύ ζύμη, καθώς θα φουσκώσουν και πάλι.
Αφήνουμε τα τσουρεκάκια να φουσκώσουν για περίπου 40-50 περισσότερα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή στο φούρνο.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Αλείφουμε κάθε muffin τσουρέκι με το αυγό, γαρνίρετε με αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα 170C για περίπου 20-25 λεπτά.
Δύο-τρία λεπτά πριν βγάλουμε τα τσουρεκάκια από το φούρνο, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε ε από την φωτιά και ρίχνουμε με την κουτάλα το καυτό σιρόπι πάνω από τα ζεστά τσουρεκάκια.
Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν και τυλίγουμε τα με πλαστική μεμβράνη, ώστε να μην γίνουν σκληρά και ξηρά.
Διατηρούνται για έως και 5-7 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.