Νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι και γεμιστό με σοκολάτα. | Aspas_recipes

Νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι και γεμιστό με σοκολάτα.

Tsoyreki-me-meli-kai-sokolata

Θα σας πω με σιγουριά πως είναι το πιο νόστιμο τσουρέκι χωρίς ζάχαρη και αυγά που θα δοκιμάσετε ποτέ! Αφράτο, κορδονάτο, δεν υστερεί σε τίποτα από τα παραδοσιακά τσουρέκια .

Δείτε ακόμα  3 υπέροχες συνταγές για πασχαλινά τσουρέκια

tsoyreki-me-meli-gemisto

Για το νηστίσιμο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα θα χρειαστούμε:

Υλικά για  1 μεγάλο στρογγυλό τσουρέκι 26 cm

500 γραμμάρια αλεύρι  για τσουρέκια  κοσκινισμένο

285 γραμμάρια γάλα φρέσκο σε Θερμοκρασία δωμάτιου (νερό ή γάλα αμυγδάλου για όσους νηστεύουν τα γαλακτοκομικά )

150 γραμμάρια μέλι 

100 γραμμάρια φυτικό βούτυρο  λιωμένο χλιαρό

25 γραμμάρια μαγιά νωπή (θερμοκρασία δωμάτιου)  τριμμένη με το χέρι

Ξύσμα  από 1 μεγάλο πορτοκαλί.

2 βανίλιες

2 κόκκους μαστίχα κοπανισμένη 

10 γραμμάρια  μαχλέπι

Αλάτι - 1 τσιμπιά.

tsoyreki-me-meli

Ακόμα

Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Γάλα για το άλειμμα 

200 γραμμάρια  κουβερτούρα

tsoyreki-gemisto

Οδηγίες

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα το μέλι , το ξύσμα, τις βανίλιες, την μαστίχα, το μαχλέπι το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι ,την μαγιά , και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο λιωμένο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από την ζύμη. 

Έχουμε μια ζύμη πολύ αφράτη και ελαστική. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου (ανάλογα την ζέστη που έχουμε σπίτι μας ).

tsoyreki-me-meli-vima-vima

Με λαδωμένα χέρια πιάνουμε την φουσκωμένη ζύμη μας και την πατάμε να ξεφουσκώσει. 

Χωρίζουμε σε 2 κομμάτια μεγάλα και 1 πιο μικρό   .Ζυμώνουμε σε  μπάλες και τα αφήνουμε για  10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Ανοίγουμε σε λαδωμένο πάγκο με έναν πλάστη την ζύμη μας σε φύλλο ,βάζουμε  την κουβερτούρα  , κλείνουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με τα κλεισίματα της ζύμης από κάτω . Κάνουμε το ίδιο και για τα αλλα 2 κομμάτια ζύμης .

Αν θέλουμε να έχει τρύπα στην μέση το τσουρέκι μας παίρνουμε ένα ποτήρι του νερού το ντύνουμε με μεμβράνη γύρω γύρω και το τοποθετούμε ανάποδα στο κέντρο του ταψιού ή όπου αλλού θέλουμε.(μπορούμε να βάλουμε την ζύμη μας και σε φόρμα του κέικ .)

tsoyreki-me-meli-gemisto-me-sokolatatsoyreki-gemisto-me-sokolata

Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40  λεπτά  να φουσκώσει.

Αλείφουμε με γάλα κανόνικο ή  νηστίσιμο -αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε 160 -170 βαθμούς  αέρα 30-45 λεπτά ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού και την δύναμη του φούρνου σας!.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

tsoyreki-gemisto-me-sokolata

tsoyreki-gemisto

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments