Θα σας πω με σιγουριά πως είναι το πιο νόστιμο τσουρέκι χωρίς ζάχαρη και αυγά που θα δοκιμάσετε ποτέ! Αφράτο, κορδονάτο, δεν υστερεί σε τίποτα από τα παραδοσιακά τσουρέκια .
Δείτε ακόμα 3 υπέροχες συνταγές για πασχαλινά τσουρέκια
Για το νηστίσιμο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα θα χρειαστούμε:
Υλικά για 1 μεγάλο στρογγυλό τσουρέκι 26 cm
500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
285 γραμμάρια γάλα φρέσκο σε Θερμοκρασία δωμάτιου (νερό ή γάλα αμυγδάλου για όσους νηστεύουν τα γαλακτοκομικά )
150 γραμμάρια μέλι
100 γραμμάρια φυτικό βούτυρο λιωμένο χλιαρό
25 γραμμάρια μαγιά νωπή (θερμοκρασία δωμάτιου) τριμμένη με το χέρι
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκαλί.
2 βανίλιες
2 κόκκους μαστίχα κοπανισμένη
10 γραμμάρια μαχλέπι
Αλάτι - 1 τσιμπιά.
Ακόμα
Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Γάλα για το άλειμμα
200 γραμμάρια κουβερτούρα
Οδηγίες
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα το μέλι , το ξύσμα, τις βανίλιες, την μαστίχα, το μαχλέπι το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι ,την μαγιά , και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο λιωμένο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από την ζύμη.
Έχουμε μια ζύμη πολύ αφράτη και ελαστική. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου (ανάλογα την ζέστη που έχουμε σπίτι μας ).
Με λαδωμένα χέρια πιάνουμε την φουσκωμένη ζύμη μας και την πατάμε να ξεφουσκώσει.
Χωρίζουμε σε 2 κομμάτια μεγάλα και 1 πιο μικρό .Ζυμώνουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε σε λαδωμένο πάγκο με έναν πλάστη την ζύμη μας σε φύλλο ,βάζουμε την κουβερτούρα , κλείνουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με τα κλεισίματα της ζύμης από κάτω . Κάνουμε το ίδιο και για τα αλλα 2 κομμάτια ζύμης .
Αν θέλουμε να έχει τρύπα στην μέση το τσουρέκι μας παίρνουμε ένα ποτήρι του νερού το ντύνουμε με μεμβράνη γύρω γύρω και το τοποθετούμε ανάποδα στο κέντρο του ταψιού ή όπου αλλού θέλουμε.(μπορούμε να βάλουμε την ζύμη μας και σε φόρμα του κέικ .)
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσει.
Αλείφουμε με γάλα κανόνικο ή νηστίσιμο -αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε 160 -170 βαθμούς αέρα 30-45 λεπτά ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού και την δύναμη του φούρνου σας!.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments