Σουπιές κρασάτες από την Κρήτη!

soupies-krasates01

Ένα από τα πιο νόστιμα γευστικά θαλασσινά στο πιάτο σας! Σαν ορεκτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο φτιάχνεται εύκολα και θα ξετρελαθείτε. Είναι η πιο νόστιμη και μαλακή σουπιά που θα έχετε δοκιμάσει ποτέ! Για αυτό φτιάξτε την συνταγή και απολαύστε τα χαμόγελα των αγαπημένων σας!

Δείτε ακόμα     Χταπόδι ξιδάτο     / Καλαμαράκια τραγανά    / χταπόδι στιφάδο 

soupies-krasates02

Για την συνταγή με τις κρασάτες σουπιές θα χρειαστούμε:

Υλικά 

1 κιλό σουπιές φρέσκες η κατεψυγμένες και αποψυγμένες

Ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί λευκό ή κόκκινο 

αλάτι ελάχιστο κατά βούληση

χυμό 1 λεμονιού

soupies-krasates03

Οδηγίες

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές αφαιρώντας , το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.

Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με λίγο  λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να τσιγαριστούν  για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί  και τις αφήνουμε να πιούν όλο το κρασί για 30-45 λεπτά περίπου. Όταν  εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε λίγο νεράκι και δοκιμάζουμε να δούμε αν η σουπιά τσιμπιέται με ένα πιρούνι.  

soypies-krasates

Αν είναι σκληρή θέλει λίγο ακόμα βράσιμο προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. 

Η σουπιά είναι έτοιμη όταν βάζοντας το πιρούνι είναι τρυφερή σαν λουκούμι. Το φαγητό μας είναι έτοιμο σε 1 ωρίτσα περίπου 

Λίγο πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού. Δοκιμάστε και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο αλατάκι .

soupies-krasates04

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου και καλή σας απόλαυση !!!!

soupies-krasates05

Μυστικά για τις σουπιές από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Οι φρέσκες σουπιές έχουν μελάνι και θέλει λίγο προσοχή για να τι αφαιρέσετε χωρίς να πεταχτεί και να λερωθεί το δέρμα ή τα ρούχα σας.

Σίγουρα θα φορέσετε γάντια και σίγουρα αν για λίγη ώρα βάλετε τις σουπιές στην κατάψυξη, θα σφίξει το σακουλάκι της μελάνης που βρίσκεται μέσα στη σουπιά. Έτσι θα το τραβήξετε και θα αφαιρέσετε ολόκληρο χωρίς να τρέξει.

Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύτιμο τόσο για το χρώμα του όσο και για την θαλασσινή γεύση του.

Μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στην συνταγή ή να το κρατήσετε για να φτιάξετε ριζότο ή φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.

Όλο το μυστικό στο μαγείρεμα της σουπιάς είναι το σιγανό μαγείρεμα για να μαλακώσει.

Οι κρασάτες σουπιές σερβίρονται σκέτες σαν μεζές ή σαν κυρίως πιάτο, με ρύζι, κους κους, πλιγούρι, κριθαράκι ή πατάτες τηγανητές.

Όταν βρείτε φρέσκες σουπιές καθαρίστε τες, πλύνετε και στεγνώστε τες σε σουρωτήρι. Αποθηκεύστε τες σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη. Διατηρούνται για πολλούς μήνες.

Οι σουπιές που μπαίνουν στην κατάψυξη όταν αποψυχθούν θα είναι πιο μαλακές.


soypies-krasates

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments