Το γαμοπίλαφο είναι το πιλάφι των γάμων. Φτιαγμένο από ρύζι, ζωμό κρέατος και βούτυρο, είναι το βασικότερο πιάτο στο τραπέζι ενός γάμου στην Κρήτη.
Το ρύζι στο γαμοπίλαφο, ως γαμήλιο πιάτο, συμβολίζει το «ρίζωμα», τη γονιμότητα και τις ευχές για αφθονία αγαθών στο νεόνυμφο ζευγάρι.
Άλλωστε, η χρήση του ρυζιού σε σχέση με τους γάμους είναι έθιμο.
Η γεύση του γαμοπίλαφου, εξαρτάται από την καλή ποιότητα του κρέατος.
Το γαμοπίλαφο είναι μια απλή συνταγή. Παρόλα αυτά, έχει τα μυστικά της:
Εδώ οι Κρητικοί γνωρίζουν καλά ότι τα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας είναι αυτά που δίνουν τον πιο νόστιμο ζωμό, άρα το ζυγούρι και η γίδα προτιμούνται.
Στην Κρήτη συναντάμε δύο ειδών γαμοπίλαφα.
1.)Εκείνα που γίνονται πιο απλά μόνο με ζυγούρι (δηλαδή αρνί ενός έτους και πιο μεγάλο )
και εκείνα
2)που η ποικιλία των κρεάτων είναι πιο πλούσια και περιλαμβάνει κοτόπουλο και μοσχάρι.
Φυσικά μπορούμε να το κάνουμε μόνο με κοτόπουλο ή με κόκορα, και γίνεται εξίσου νόστιμο, πιο φίνο για όσους δεν αγαπούν τη βαριά μυρωδιά του κρέατος.
Το καλό κρέας βράζει μία και δύο φορές και ξαφρίζεται, ώστε να μείνει ο ζωμός καθαρός. Μετρημένο το ζουμί, μετρημένο και το ρύζι.
Τρώγεται ευχαρίστως πάντως και χωρίς το κρέας, με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και απαραιτήτως ζεστό.
Δείτε περισσότερες Κρητικές Συνταγές
Υλικά
1 κιλό ζυγούρι ή γίδα αν δεν βρίσκετε (αρνί ή κατσίκι)
1/2 κιλό κοτόπουλο
3 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
9-10 φλιτζάνια νερό
2 κ.σούπας βούτυρο κατσικίσιο ή πρόβειο
1 κ σούπας αλάτι
χυμό από 1 λεμόνι
πιπέρι
Οδηγίες
Για το βράσιμο των κρεάτων
Πλένουμε καλά τα κρέατα μας .
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κρέας (ζυγούρι- γίδα- ) σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Αν βράσουμε 2 ή 3 διαφορετικά κρέατα βράζουμε τότε σε διαφορετικές κατσαρόλες το καθένα ξεχωριστά.
Στραγγίζουμε το κρέας που έχει αφρίσει και πετάμε το πρώτο νερό. Αν βράσουμε κοτόπουλο αφήνουμε να βράσει και το σουρώνουμε στο τέλος.
Πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Γεμίζουμε με νερό και βάζουμε το κρέας μέσα. Σε χύτρα το κρέας (γίδα-ζυγούρι-κατσίκα) χρειάζεται περίπου 45 λεπτά.
Στην κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά και το αφήνετε να βράσει για 2 ώρες περίπου.
Όταν ψηθούν τα κρέατα και το κοτόπουλο (αν βάλετε) σουρώνετε όλους τους ζωμούς μαζί σε μια άλλη κατσαρόλα που θα κάνετε το πιλάφι.
Διατηρείτε τα κρέατα ζεστά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Για το πιλάφι
Μετράμε τον ζωμό· θα χρειαστούμε περίπου 9-10 φλιτζάνια ζωμό (αν δεν βγει τόσος, συμπληρώνουμε με νερό).
Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι ,το αλάτι και το βούτυρο .
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό για περίπου 15’. Ανακατεύουμε και προσέχουμε όταν το βγάλουμε από την φωτιά να έχει γίνει το ρύζι αλλα και να έχει ακόμα ζωμό το πιλάφι μας.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το πιλάφι από την φωτιά ρίχνουμε το στυμμένο λεμόνι.
Μυστικά
Το ρύζι το καθαρίζουμε καλά και το πλένουμε ελαφρά. Αν το παραπλύνουμε θα φύγει η γλουτένη που έχει με αποτέλεσμα μην χυλώσει το ρύζι μας.alert-success
Η κατσίκα - η γίδα και το αρνί όταν τα βράζουμε δεν τα αλατίζουμε γιατί σκληραίνουν και το κρέας μαυρίζει.alert-success
Αλατίστε τα και περιχύστε με λεμόνι κατά το σερβίρισμα.alert-success
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram