Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα σάλτσα καραμέλας σε 2 εκδοχές. Σάλτσα καραμέλας στο τηγάνι ή στα μικροκύματα. Δοκιμάστε την πιο νόστιμη εκδοχή σάλτσα καραμέλας.
Σάλτσα καραμέλας στο τηγάνι
Αυτή η ρευστή καραμέλα
είναι γευστικότατη και ταιριάζει σε όποιο γλυκό θες να την ενσωματώσεις.
Τρώγεται ακόμη και σκέτη, με… το κουτάλι!
Υλικά
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ νερό
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
1) Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την βάζουμε στο
μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
2) Σε μια άλλη ψηλή κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Ανάβουμε
το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα δυο υλικά μας να βράσουν και να
γίνουν ένα σιρόπι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τοποθετούμε ούτε κουτάλες ούτε άλλα εργαλεία εσωτερικά στο
σιρόπι γιατί αλλιώς θα κάνει κόκκους η ζάχαρη.
Μπορούμε να ανακατεύουμε ανά διαστήματα μόνο με τον εξής τρόπο.
Πιάνοντας από τα δυο χερούλια την κατσαρόλα και κάνοντας κυκλικές
κινήσεις στο μίγμα για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
3) Μόλις το σιρόπι αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα, ξεκινάμε να
ρίχνουμε σιγά σιγά την ζεστή κρέμα γάλακτος.
Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να ανακατεύουμε ταυτόχρονα πολύ καλά με μια
ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε πολύ να μην καούμε, γιατί ξαφνικά θα αρχίσει
να φουσκώνει πολύ η καραμέλα. Γι’ αυτό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε
3 δόσεις.
4) Αφού προσθέσουμε όλη την κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
σε μέτρια φωτιά την καραμέλα για άλλα 2 λεπτά, ώσπου να δέσει.
* Όσο πιο πολύ ώρα βράσουμε την καραμέλα, τόσο πιο πολύ θα σφίξει όταν
κρυώσει. Οπότε, προσαρμόζουμε εμείς τον χρόνο αναλόγως με την πυκνότητα
που θέλουμε.
5) Βγάζουμε την καραμέλα από την φωτιά και την ρίχνουμε μέσα σε ένα
πυρίμαχο μπολ. Θα δείτε ότι είναι ακριβώς η ρευστότητα μιας σος, αυτό
θέλουμε στην ουσία, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει αρκετά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφού κρυώσει λίγο φροντίζουμε η μεμβράνη να
ακουμπάει επάνω.
Μόλις κρυώσει την χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε!
Όταν κρυώσει καλά, μπορούμε να την ρίξουμε σε ένα βαζάκι. Την
σφραγίζουμε καλά και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο
Πηγή: https://designmagazine.gr/revsti-karamela-vasiki-syntagi/
Αυτή η ρευστή καραμέλα
είναι γευστικότατη και ταιριάζει σε όποιο γλυκό θες να την ενσωματώσεις.
Τρώγεται ακόμη και σκέτη, με… το κουτάλι!
Υλικά
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ νερό
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
1) Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την βάζουμε στο
μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
2) Σε μια άλλη ψηλή κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Ανάβουμε
το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα δυο υλικά μας να βράσουν και να
γίνουν ένα σιρόπι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τοποθετούμε ούτε κουτάλες ούτε άλλα εργαλεία εσωτερικά στο
σιρόπι γιατί αλλιώς θα κάνει κόκκους η ζάχαρη.
Μπορούμε να ανακατεύουμε ανά διαστήματα μόνο με τον εξής τρόπο.
Πιάνοντας από τα δυο χερούλια την κατσαρόλα και κάνοντας κυκλικές
κινήσεις στο μίγμα για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
3) Μόλις το σιρόπι αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα, ξεκινάμε να
ρίχνουμε σιγά σιγά την ζεστή κρέμα γάλακτος.
Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να ανακατεύουμε ταυτόχρονα πολύ καλά με μια
ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε πολύ να μην καούμε, γιατί ξαφνικά θα αρχίσει
να φουσκώνει πολύ η καραμέλα. Γι’ αυτό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε
3 δόσεις.
4) Αφού προσθέσουμε όλη την κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
σε μέτρια φωτιά την καραμέλα για άλλα 2 λεπτά, ώσπου να δέσει.
* Όσο πιο πολύ ώρα βράσουμε την καραμέλα, τόσο πιο πολύ θα σφίξει όταν
κρυώσει. Οπότε, προσαρμόζουμε εμείς τον χρόνο αναλόγως με την πυκνότητα
που θέλουμε.
5) Βγάζουμε την καραμέλα από την φωτιά και την ρίχνουμε μέσα σε ένα
πυρίμαχο μπολ. Θα δείτε ότι είναι ακριβώς η ρευστότητα μιας σος, αυτό
θέλουμε στην ουσία, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει αρκετά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφού κρυώσει λίγο φροντίζουμε η μεμβράνη να
ακουμπάει επάνω.
Μόλις κρυώσει την χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε!
Όταν κρυώσει καλά, μπορούμε να την ρίξουμε σε ένα βαζάκι. Την
σφραγίζουμε καλά και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο
Πηγή: https://designmagazine.gr/revsti-karamela-vasiki-syntagi/
Υλικά
150 γρ ζάχαρη
50 γρ νερό
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Οδηγίες
1) Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί.
2) Σε μια άλλη ψηλή κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα δυο υλικά μας να βράσουν και να γίνουν ένα σιρόπι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τοποθετούμε ούτε κουτάλες ούτε άλλα εργαλεία εσωτερικά στο σιρόπι γιατί αλλιώς θα κάνει κόκκους η ζάχαρη.
Μπορούμε να ανακατεύουμε ανά διαστήματα μόνο με τον εξής τρόπο. Πιάνοντας από τα δυο χερούλια την κατσαρόλα και κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο μίγμα για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
3) Μόλις το σιρόπι αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα, ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά την ζεστή κρέμα γάλακτος. Σε αυτό το σημείο αρχίζουμε να ανακατεύουμε ταυτόχρονα πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε πολύ να μην καούμε, γιατί ξαφνικά θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ η καραμέλα. Γι’ αυτό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε 3 δόσεις.
4) Αφού προσθέσουμε όλη την κρέμα γάλακτος, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά την καραμέλα για άλλα 2 λεπτά, ώσπου να δέσει. * Όσο πιο πολύ ώρα βράσουμε την καραμέλα, τόσο πιο πολύ θα σφίξει όταν κρυώσει. Οπότε, προσαρμόζουμε εμείς τον χρόνο αναλόγως με την πυκνότητα που θέλουμε.
5) Βγάζουμε την καραμέλα από την φωτιά και την ρίχνουμε μέσα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Θα δείτε ότι είναι ακριβώς η ρευστότητα μιας σος, αυτό θέλουμε στην ουσία, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει αρκετά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφού κρυώσει λίγο φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει επάνω.
Μόλις κρυώσει την χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε! Όταν κρυώσει καλά, μπορούμε να την ρίξουμε σε ένα βαζάκι. Την σφραγίζουμε καλά και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Σάλτσα καραμέλας στα μικροκύματα του Άκη
Υλικά
40 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
60 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
60 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 2 λεπτά στα 800 Watt.
Αφαιρούμε από τα μικροκύματα, χρησιμοποιώντας μία πετσέτα για να μην καούμε.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Αποθηκεύουμε σε ένα βαζάκι ή τη χρησιμοποιούμε κατευθείαν όσο είναι ακόμα ζεστή.
Tip
Τη σάλτσα καραμέλας μπορούμε να τη διατηρήσουμε ως και μία εβδομάδα σε ένα καλά σφραγισμένο βαζάκι. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, αν χρειάζεται, τη ζεσταίνουμε ξανά για λίγο.
πηγή akispetretzikis.com
*Σημειώσεις*
Και οι 2 σάλτσες είναι εξίσου νόστιμες . Προσωπικά μου άρεσε λίγο περισσότερο η σάλτσα στο τηγάνι . Μπορείς να ελέγξεις την ρευστότητα και να την κάνεις πιο πηχτή ή πιο αραιή. Αν βιάζεσαι βέβαια η σάλτσα στα μικροκύματα είναι η καλύτερη επιλογή.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments