Μπισκότα και cookies έχω δοκιμάσει πολλά! Αυτά όμως είναι τα πιο υπέροχα μαστιχωτά και μαλακά cookies που θα φτιάξετε ποτέ. Τραγάνα από έξω και μετά να σκάει η σοκολάτα στο στάμα..
Δείτε ακόμα Συνταγές για Μπισκότα -βουτήματα
Υλικά
1/2 φλιτζάνι (100γρ) Μαύρη ζάχαρη, συσκευασμένη
1/4 φλιτζανιού (50γρ) Λευκή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (115γρ) Ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου(καλής ποιότητας ΟΧΙ Βιτάμ Και άλλες μαργαρίνες)
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
11/2 (190γρ) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κ.γ. Μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. Αλάτι
2 φακελάκια σταγόνες σοκολάτας ή λιγότερες αν προτιμάτε
Οδηγίες
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Θα δείτε ότι το βούτυρο σιγά σιγά αλλάζει χώμα και κάνει φυσαλίδες καθώς διαχωρίζει την σύσταση σου. Δεν θέλουμε να μυρίσει καμένο απλά να αλλάξει χρώμα.
Μεταφέρουμε το βούτυρο, σε ένα μπολ και αφήνουμε για 5-6 λεπτά να κρυώσει λίγο . Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τη λευκή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με την σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν οι ζάχαρες
Προσθέστε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα βουτύρου λίγο κάθε φορά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε τα τσιπ σοκολάτας.
Σε αυτό το στάδιο αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά .
Με το κουτάλι του παγωτού παίρνουμε κομμάτια ζύμης από το μπολ τοποθετώντας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ των μπισκότων.
Αν δεν έχετε κουτάλι παγωτού φτιάξτε μπαλάκια με τα χέρια (για μικρά μπισκότα 20 γραμμάρια -για μεγάλα μπισκότα 40 γραμμάρια το καθένα)
Βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C .
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς γύρω από τις άκρες.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα μετακινήσουμε και σερβίρουμε.
Ιδανικά μπισκότα για τον καφέ μας
ή για το γάλα των παιδιών .
Παρατηρήσεις
Όταν βγάλετε τα μπισκότα από τον φούρνο είναι πάρα μα πάρα πολύ μαλακά, τόσο που θα νομίζετε πως δεν ψήθηκαν. Αλλά καθώς κρυώνουν αλλάζει η σύσταση σας, Γίνονται τραγανά από έξω και μαστιχωτά- μαλακά από μέσα.
Συνήθεις ερωτήσεις:
Πώς αποθηκεύουμε τα cookies μετά το ψήσιμο;
Τα μπισκότα μπορούν να κρατηθούν σε ένα αεροστεγές ταπερ σε θερμοκρασίες σωματίου για 3-4 ημέρες, ή στο ψυγείο για μέχρι μια εβδομάδα.
Μπορώ να καταψύξω τη ζύμη μπισκότου σοκολάτας;
Ναι, ζυμώστε τη ζύμη σε μπάλες, τοποθετήστε τις σε ένα ταψί και παγώστε, μόλις παγώσουν, μπορούμε να τις μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και παγώνουμε μέχρι 3 μήνες.
Πριν το ψήσιμο, ξεπαγώστε σε ένα ταψί.
Μπορούμε να φτιάξουμε μπισκότα σοκολάτας από πιο πρίν;
Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη μπισκότων και να την κρατήσετε στο ψυγείο για έως και 2-3 ημέρες.
Όταν θέλετε να τα ψήσετε ,φτιάξτε το μίγμα σε μπαλάκια και ψήστε.
Γιατί τα μπισκότα μου δεν άπλωσαν;
Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύ αλεύρι στη ζύμη. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις ακριβείς μετρήσεις.
Γιατί άπλωσαν πάρα πολύ τα μπισκότα μου;
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:
1. Δεν υπάρχει αρκετό αλεύρι στη ζύμη, η οποία προκαλεί τη ζύμη να υπερ-εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
2. Δεν παγώσατε τη ζύμη πριν από το ψήσιμο, αυτό το βήμα είναι ουσιαστικό για να πάρουν τα μπισκότα στην τέλεια σύσταση-μορφή.