Λαχανικά με τυριά και σάλτσα στον φούρνο! Πολύ πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες από τα τηγανιτά! Υπέροχο ,πεντανόστιμο φαγητό για όλη την οικογένεια.
Για τα λαχανικά με σάλτσα στον φούρνο θα χρειαστούμε :
Υλικά
Μελιτζάνες
Πατάτες
Κολοκυθάκια
τυριά της επιλογής σας όπως gouda
Οδηγίες
Ψήνουμε όλα τα λαχανικά μας στον φούρνο πασπαλισμένα με λίγο αλάτι και λαδάκι.
Σε ένα πυρέξ βάζουμε πρώτα τις πατάτες και από πάνω βάζω σάλτσα και λίγο τυράκι. Στην συνέχεια μελιτζάνες -σάλτσα-τυράκι και τέλος τα κολοκυθάκια με σάλτσα και λίγο παραπάνω τυράκι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα τυριά.
Νόστιμα και υγιεινά τα παστελάκια μας αφού φτιάχνονται με μέλι! Συνταγή για μικρούς και για μεγάλους!
Συνταγή πρώτη
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι λευκό σουσάμι
-
½ φλιτζάνι ζάχαρη
-
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Οδηγίες
- Ξεκινήστε αλείφοντας δύο μεγάλα φύλλα λαδόχαρτο με λίγο φυτικό λάδι. Τοποθετήστε ένα σε ένα αναποδογυρισμένο ταψί .
Βάλτε
το σουσάμι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Καβουρντίστε το για λίγα λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και μεταφέρετε σε
ένα πιάτο.
Σε
μια κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη και το μέλι, στη συνέχεια, τοποθετήστε
σε μέτρια φωτιά να λιώσει και να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις
\φτάσει σε ένα στάδιο φυσαλίδων αφήστε για 2 λεπτά ακόμα και στη συνέχεια
αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε το σουσάμι. Ανακατέψτε καλά και
ρίξτε το μείγμα σε ένα από τα λαδόχαρτα. Αυτό είναι το πιο «δύσκολο»
τμήμα: τα πάντα πρέπει να γίνουν αρκετά γρήγορα, πριν σκληρύνει η
καραμέλα. Καλύψτε με το άλλο φύλλο και χρησιμοποιώντας ένα πλάστη, απαλά
ισοπεδώστε το μείγμα στο επιθυμητό πάχος. Όπως μπορείτε να δείτε, μου
αρέσει το δικό μου να είναι σχετικά λεπτό.
Αφήστε
το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε. Αφαιρέστε προσεκτικά τα χαρτιά . Χρησιμοποιώντας ένα λαδωμένο μαχαίρι
κόψτε το ζαχαρωμένο «φύλλο», ενώ είναι ακόμα ζεστό.
Συνταγή δεύτερη
Υλικά
- 4 φλιτζάνια / 500 γραμμάρια σουσάμι
- 8 κουταλιές της σούπας / 250 γραμμάρια μέλι
- 1 φλιτζάνι / 250 γραμμάρια ζάχαρη
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 C . Βάλτε το σουσάμι σε μια λαδόκολλα και ψήστε το στον φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Ζεσταίνουμε
το μέλι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να
καραμελοποιηθεί το μείγμα. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ζάχαρης,
βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του μείγματος δεν υπερβαίνει τα 250 C .
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε το ψημένο σουσάμι.
Βουτυρώνουμε
μια λαδόκολλα με το
ηλιέλαιο και τοποθετείστε το μείγμα επάνω σε αυτό. Χρησιμοποιώντας ένα λαδωμένο πλάστη το περνάμε από πάνω για να απλώσει. Κόψτε μικρά κομμάτια από το μείγμα
και βάλτε σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
Τυλίξτε τα παστελάκια χωριστά σε πλαστικό περιτύλιγμα. Θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μεταλλικό δοχείο.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Μερεντόψωμο με σφολιάτα και nutella!Εύκολο ,γρήγορο, νόστιμο και με εμφάνιση που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!Ιδανικά για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι !
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας έτοιμη
- 1 φλιτζάνι Nutella
Ακόμα
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 180 º. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, αλείψτε με Nutella, αφήνοντας
μισό εκατοστό ελεύθερο, γύρω από την άκρη. Τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο από πάνω.
Βάλτε ένα ποτήρι στη μέση και πιέστε ελαφρά.
Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός μαχαιριού, χωρίστε τη ζύμη σε
τέσσερα ίσα μέρη. Συνεχίστε να χωρίζετε την ζύμη στα 8 και μετά στα 16 ,
μέχρι να πάρετε όσες ακτίνες θέλετε .
Κρατήστε την άκρη του κάθε
κομματιού και περιστρέψτε τρεις φορές. Αλείψτε το πάνω μέρος με λίγο
γάλα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να
ροδίσει η σφολιάτα.
Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει, αφαιρέστε την λαδόκολλα και βάλτε το σε πιατέλα .Έτοιμο για σερβίρισμα!
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Εύκολο και νόστιμο το ρυζόγαλο και σε αυτήν την εκδοχή με μέλι!
Δεν υστερεί καθόλου γευστικά σε σχέση με το κλασικό ρυζόγαλο! Ιδανική συνταγή για όσους προσέχουν την διατροφή τους και όχι μόνο!
4 φλιτζάνια γάλα με 1,5% σε λιπαρά (κατσικίσιο έβαλα εγώ) - 800 ml
1 ½ φλιτζάνι νερό -300 ml
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καστανό (100-120 γραμμάρια (ανάλογα πόσο κρεμώδες το θέλετε ή όχι )
4 κουταλιές σούπας μέλι - θυμαρίσιο έβαλα
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ
κανέλα
1 φακελάκι βανίλια
Μετράμε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει.
Ξεπλένουμε το καστανό ρύζι και το ρίχνουμε στην
κατσαρόλα μόλις αρχίσει να βράζει το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι
να πιει σχεδόν όλο το νερό το ρύζι και να φουσκώσει.
Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ½ φλιτζάνια γάλα με το μέλι και το ρύζι.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20΄.
Στο γάλα που έχουμε κρατήσει (μισό φλιτζάνι ) διαλύουμε καλά το
corn flour και τη βανίλια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 5΄ ή μέχρι να πήξει
καλά.
Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 6-7 μπολάκια και όταν κρυώσει ελαφρά το πασπαλίζουμε με κανέλα.Καλή επιτυχία!!!!!!
Γλυκό σε ατομικά ποτηράκια εύκολα και γρήγορα όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο ή για απρόσμενους επισκέπτες!
Υλικά για την βάση για 10 ποτηράκια κρασιού
- παντεσπάνι, μπισκότο ή κέικ (εδώ), ότι έχετε περίσσεμα
Για την κρέμα
- 1 κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης
- 500 ml γάλα
- 1 κρέμα γάλακτος 200ml
Για την διακόσμηση
Οδηγίες
Στην βάση από τα ποτηράκια βάζω το κέικ μου κομμένο σε κομμάτια ραντίζοντας το κάθε ποτηράκι με κουταλιά γάλα.
Ετοιμάζω την κρέμα χτυπώντας την σκόνη φακέλου με το γάλα και αφού γίνει μια σφιχτή κρέμα αφρατεύω με 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος.
Μοιράζω την κρέμα στα ποτηράκια και από πάνω ρίχνω μια κουταλιά μαρμελάδα με βανίλιες .Διακόσμησα με έξτρα κέικ! Βάζω στο ψυγείο και καλή σας απόλαυση!
Εύκολη συνταγή για το πως να φτιάξουμε την σάλτσα ντομάτας στον φούρνο ! Εύκολα ! Πολτοποιείς τις ντομάτες , τοποθετείς σε γάστρα και την ξεχνάς! Έτοιμη μετά από 3 ώρες!
Δείτε εδώ Σπιτική σάλτσα ντομάτας (κατσαρόλας) σε βάζα
Υλικά
- 8 κιλά ώριμες ντομάτες
- 1 κουτάλι της σούπας αλάτι
- 2 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
- 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1-2 κρεμμύδια
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μούλτι ή τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη . Τις κάνουμε πολτό και τις βάζουμε σε γάστρα.
- Αλέθουμε επίσης τα κρεμμύδια και τις πιπεριές .Τις βάζουμε και αυτές στην γάστρα.
- Ρίχνουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε την γάστρα.
- Την ψήνουμε στους 250c για 3 ώρες περίπου μέχρι να γίνει πηχτή. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα καυτή την σάλτσα.
- Γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι 12 ώρες. Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Ελάτε και εσείς στις ομάδες μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
Σύκο! Ακόμα ένα νόστιμο φρούτο του καλοκαιριού! Με το σύκο μπορούμε να φτιάξουμε πολλά γλυκά επιδόρπια! Ένα από αυτά είναι και η μαρμελάδα σύκο! Σερβίρεται σε ψωμάκι ή συνοδεύει ιδανικά γιαουρτάκι και κρύα γλυκά!
Για την εύκολη #μαρμελάδα #σύκου στον #φούρνο θα χρειαστούμε:
Υλικά
2.5 κιλά σύκα
1 κιλό ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
4 κoυταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Γαρύφαλλο 5-6 καρφάκια
Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα μας κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος με ένα μαχαιράκι και το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Τοποθετούμε σε ένα ταψί ρίχνοντας την ζάχαρη τις κανέλες και τα γαρύφαλλα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα βρεγμένη.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε αυτή την χρονική περίοδο ψησίματος 1-2 φορές.
10 λεπτά πριν να κλείσουμε τον φούρνο ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε πίσω στον φούρνο .
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος.
Ποτέ μην βάλετε νερό στο ταψί.
Το φρούτο και τα υγρά του είναι αρκετά για να ψηθεί σωστά η μαρμελάδα σύκο στο φούρνο.
Μόλις βγάλουμε την μαρμελάδα μας θα δούμε ότι είναι λίγο αραιή. Πολτοποιούμε ένα μέρος της μαρμελάδας με το mini pimer ή στο multi και ανακατεύουμε καλά.
Όπως είναι καυτή, την μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Θα χρειαστούμε 5 βάζα των 350 γραμμαρίων. Γεμίζουμε μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα αποστειρωμένα επίσης καπάκια.
Αναποδογυρίζουμε τα βάζα με το καπάκι να ακουμπάει στον πάγκο και τα αφήνουμε έτσι να αποσυμπιεστούν μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τότε, τα φιλάμε σε ντουλάπι σκοτεινό και δροσερό όλο τον χρόνο. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδας, το συντηρούμε στο ψυγείο για πολύ καιρό.
Για να μην λερώνονται τα βάζα σας πάρτε ένα χάρτινο ποτήρι κόψτε τον πάτο του με ένα ψαλίδι και προσαρμόστε τα στο πάνω μέρος -στόμιο από το βάζο σας! Γεμίστε τα βαζάκια σας τώρα με την κουτάλα! θα δείτε ότι έτσι θα έχετε ολοκάθαρα βάζα!
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!!!
Σύκο! Ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα γλυκά εδέσματα! Έκτος από μαρμελάδα σύκο ή να τα αποξηράνουμε μπορούμε να κάνουμε και ψητά σύκα στον φούρνο!
Δείτε ακόμα Γλυκό κουταλιού Σύκο
Υλικά
10-12 ώριμα σύκα
2 κουταλιές ζάχαρη (κρυσταλλική, μαύρη ή λευκή)
2 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
2 κουταλιές αλκοολούχο ποτό (κρασί, λικέρ, κονιάκ ή ό,τι έχουμε με άλλο αποτέλεσμα)
2 ξυλάκια κανέλας 2-3cm καθένα
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
Οδηγίες
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα σύκα και χωρίς να τα καθαρίσουμε τα κόβουμε στα δύο.
Τα βάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μέλι και το ποτό, και σκορπάμε τα μυρωδικά.
Βάζουμε το πυρέξ στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα. Γυρίζουμε τα σύκα ώστε η κομμένη πλευρά να έρθει προς τα πάνω.
Σβήνουμε το φούρνο και τα ξαναφουρνίζουμε για άλλα 10-15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να κρυώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε στο ψυγείο σε μπολ με καπάκι.
Αν τα φλούδια τους είναι σκληρά, αφήνουμε για λίγο τον φούρνο αναμμένο και μετά που θα τα γυρίσουμε, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ώστε να βράσουν για λίγο και σκεπασμένα.
Η πιο οικονομική μαρμελάδα που μπορείς να φτιάξεις είναι σίγουρα αυτή !
Μαρμελάδα καρότο ότι πρέπει για άλειμμα στο ψωμάκι ή για να συνοδεύσει απόλυτα γευστικά ένα γιαουρτάκι!
Για την μαρμελάδα καρότο θα χρειαστούμε :
Υλικά για την μαρμελάδα καρότο
1 κιλό καρότα
500 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
100 ml (1/2 φλιτζάνι) χυμό πορτοκάλι ή νερό
1 ξύλο κανέλας
χυμό 1/2 λεμονιού
αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα καρότα , τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό. Σκεπάζουμε με νερό ίσα που να τα καλύπτει.
Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
Με το mini pimer ή στο multi πολτοποιούμε το καρότο. Βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας το χυμό πορτοκαλιού τα γαρύφαλλα και την αρμπαρόριζα ανακατεύοντας καλά.
Αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Κρατήστε το γλυκό σε ένα γυάλινο βάζο καλά κλειστό. Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram