Εύκολη τυρόπιτα με φύλλα περέκ!

tyropita-me-fylla-perek

Η πιο εύκολη #τυρόπιτα με τραγανό φύλλο  φτιάχνεται με τα ποντιακά φύλλα  #περέκ.

Τα φύλλα περέκ ζυμώνονται μόνο με αλεύρι και νερό και ψήνονται στο  * Σάτσι: Μεταλλική επιφάνεια στηριγμένη πάνω στην πυροστιά, πάνω από κάρβουνα,  μέχρι να αφυδατωθούν εντελώς. 

Έτσι αφυδατωμένα, σαν δαντελένιες γαλέτες, συντηρούνται ως και ένα χρόνο.  

tyropita-me-fylla-perek1

Συνήθως, όταν λέμε “εύκολη πίτα” εννοούμε μια αλευρόπιτα. Όμως πραγματική εύκολη πίτα, αληθινή, με το υπερτράγανο φύλλο της που σπάει σε χιλιάδες “κρακ” σε κάθε μπουκιά, είναι το ποντιακό περέκ. 

 Τα βρίσκουμε πια σε όλα τα νεομπακάλικα, τα μπακάλικα με ποντιακά προϊόντα και σε πολλά κρεοπωλεία.

Δείτε ακόμα Περέκ στο τηγάνι με σπανάκι ή με φέτα τρέλα!

tyropita-me-fylla-perek2

Για αυτήν την εύκολη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο θα χρειαστούμε :

Υλικά

8-12 φύλλα περέκ διαμέτρου 40 εκατοστών 

400 γρ φέτα

200 γρ  φέτες gouda (προαιρετικά)

ελαιόλαδο

Επάλειψη 

2  ποτήρια φρέσκο γάλα

2 αυγά

tyropita-me-fylla-perek3


Οδηγίες

Παίρνουμε ένα -ένα τα φύλλα και τα βρέχουμε  κάτω από την βρύση. Δεν τα ραντίζουμε ούτε τα μουλιάζουμε. Τα βρέχουμε όμως καλά σε όλη τους την επιφάνεια και από τις δύο πλευρές.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι 40 cm  .

Στρώνουμε το φύλλο μας ή  κομμάτια από τα φύλλα μας. Αν σπάσουν, δεν πειράζει καθόλου. Τα βάζουμε κομματάκια. Με ένα μαγικό τρόπο, στο ψήσιμο η πίτα θα ενοποιηθεί. (Εγώ τα σπάω και τα βρέχω λίγα λίγα για να μην μου κολλήσουν μεταξύ τους )

Περιχύνουμε πιτσιλιστά με το πινέλο λίγο λάδι.

tyropita-me-fylla-perek4

Σπάμε την φέτα με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια.

Ρίχνουμε λίγη φέτα πάνω στο φύλλο. 

Τοποθετούμε ένα νέο φύλλο ή κομμάτια από τα φύλλα μας μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια του ταψιού  και πάλι τυράκι από πάνω.

Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να μας τελειώσουν όλα τα φύλλα και το τυράκι  και τυρί  gouda αν βάλουμε .

Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά να ενωθούν .


tyropita-me-fylla-perek5

Στο τελευταίο φύλλο από πάνω περιχύνουμε την πίτα μας με το μείγμα του γάλακτος-αυγών .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-200  βαθμούς αέρα για 1/2  ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα μας..

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .!!!

Καλή σας επιτυχία!

tyropita-me-fylla-perek6

Μυστικά

Όταν βρέξετε τα φύλλα μην τα τοποθετείστε το ένα πάνω στο άλλο βρεμένα γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και δεν θα ξεκολλάνε.

tyropita-me-fylla-perek7

Τα φύλλα αυτά έχουν την ιδιαιτερότητα ότι και να σπάσουν όταν βραχούν ξανακολλάνε μεταξύ τους. Έτσι τα σπάμε τα βρέχουμε και τοποθετώντας κομμάτια φύλλου στο ταψί  δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Με ένα μαγικό τρόπο, στο ψήσιμο η πίτα θα ενοποιηθεί.

tyropita-me-fylla-perek8

Παράδειγμα σπάμε τα φύλλα τα βρέχουμε και καλύπτουμε τον λαδωμένο πάτο από ένα τετράγωνο ταψί ή το ταψί της κουζίνας. Δεν περισσεύει φύλλο  για να κόψουμε ή για να το γυρίσουμε προς τα μέσα όπως θα κάναμε σε σπιτικό φύλλο ή σε φύλλα κρούστας.

tyropita-me-fylla-perek9


 Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!


0 comments