Γλυκιά κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο της Λαμπρινής!

kolokythopita-glykia-ths-lamprinhs

Υπέροχη γλυκιά τραγανή και αρωματική  κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο ! Δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε!

Δείτε και άλλη συνταγή για Κολοκυθόπιτα γλυκιά της Χρύσας /Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη της Βίκυς

Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα της Λαμπρινής θα χρειαστούμε :

Υλικά για  φύλλα

650 γρ. αλεύρι 

300 γρ. νερό (χλιαρό)

2 κ. σ ξύδι

4 κ. σ ελαιόλαδο

ελάχιστο αλάτι

pita-me-kolokytha-portokali

 Υλικά για την γέμιση

700 γρ. κολοκύθα (πουρέ)

2 κ . σ ρύζι Καρολίνα

4-5 κ .σ ζάχαρη

1/2 φλ. καρύδια (ψιλοκομμένο)

1 κ. σ κανέλα σκόνη

1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο

 Ακόμα

ελαιόλαδο για  φύλλα

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

glykia-kolokythopita

 Οδηγίες

Για την γέμιση 

Κόβουμε την κολοκύθα σέ φέτες, καθαρίζουμε τούς σπόρους, τις ίνες , την φλούδα, και  κόβουμε σε μικρά κομμάτια .

Σε κατσαρόλα βάζουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο και τα κομμάτια της κολοκύθας σε σιγανή φωτιά μέχρι να βγάλει ή κολοκύθα τα υγρά της  και να μαλακώσει. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι να γίνει σαν πουρέ, προσθέτουμε το ρύζι, την ζάχαρη και την  αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να μαλακώσει το ρύζι.

kolokytha

Όταν το μείγμα έχει κρυώσει το τοποθετούμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα καρύδια και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά το  σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη  μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα.

Για την ζύμη 

 Κοσκινίζουμε  το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το ξύδι το ελαιόλαδο, αλάτι το σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι (ίσως να χρειαστεί λίγο νερό) κάνουμε μια μπάλα και το αφήνουμε πάλι στο μπολ πού έχουμε αλείψει με λίγο λάδι για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

glykia-kolokythopita

Κόβουμε το ζυμάρι σέ 8 κομμάτια . Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι το κάνουμε μπάλα , το ανοίγουμε σέ φύλλο, (το βοηθάμε με λίγο αλεύρι αν χρειαστεί,) λαδώνουμε καλά (με 2 κ σ. περίπου λάδι ) το διπλώνουμε μέχρι στη μέση περίπου  και τοποθετούμε 3-4 κ σ. από την γέμιση και με ένα κουτάλι το απλώνουμε καλά σέ όλη την επιφάνεια του διπλωμένου φύλλου.

Τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτό  το κάνουμε σαλιγκάρι, το πρώτο μας φύλλο  και το τοποθετούμε στη μέση του ταψιού.

glykia-pita-me-kolokytha

Ετοιμάζουμε και το δεύτερο φύλλο, και το φέρνουμε γύρω γύρω από το πρώτο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα  υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν, εκεί που τελειώνει το τελευταίο φύλλο, ξεκινάμε το άλλο φύλλο, μέχρι να γεμίσει το ταψί. 

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο και την ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασνένο  φούρνο για 40λεπτα περίπου. Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με  άχνη ζάχαρη.

Αν  Χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο αλεύρι στην πίτα (είναι σκληρό) θέλει λίγο παραπάνω νερό και πολύ περισσότερο ζύμωμα.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή την labrini brakai μέλος της ομάδας μας στο fb 

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 


0 comments