Ίσως από τα πιο νόστιμα και αφράτα τυροπιτάκια που διατηρούνται μαλακά και φρέσκα για μέρες!
Για τα τυροπιτάκια με ελαιόλαδο θα χρειαστούμε :
Υλικά:
2 ποτήρια νερού χλιαρό γάλα
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο (ένα δάχτυλο λιγότερο)
2 αυγά (ένα κρόκο κρατάμε για το άλειμμα)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φακελ. μαγιά στιγμής
7,5 με 8 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
λίγο σουσάμι
1 κουταλάκι γιαούρτι
300 γρ. τυρί φέτα για γέμιση.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη εκτός από το αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Κόβουμε
τη φουσκωμένη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε
στρογγυλό φύλλο, κόβουμε σε 12 τριγωνικά κομμάτια, βάζουμε πάνω τριμμένο
τυρί και τυλίγουμε σε ρολό, όπως τα κρουασάν.
Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν.
Σε φλιτζάνα χτυπάμε τον κρόκο αυγού με 1 κουταλάκι γιαούρτι και απλώνουμε πάνω τους με πινέλο. Ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή και οι φωτο είναι του Πάτερ Αθανάσιου Τσομπανίδη
Καλή επιτυχία!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Μια
υπέροχη παραλλαγή της παραδοσιακής τυρόπιτας με φέτα. Η μαλακή αλλα ταυτόχρονα τραγανή ζύμη της θα σας εντυπωσιάσει. Μπορείτε να την κάνετε για πρωινό ή
για το βράδυ. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε την πίτα αυτή με το ψωμί σε ένα γεύμα.
Για την στριφτή #τυρόπιτα θα χρειαστούμε :
Υλικά
Για την ζύμη
900 γραμμάρια αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
400 ml. γάλα
2 αυγά+ 1 ασπράδι
6 κουταλιές σούπας λάδι
6 κουταλιές σούπας γιαούρτι
40 γραμμάρια φρέσκα μαγιά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
ακόμα
100 γραμμάρια Μαργαρίνη
400 γραμμάρια τυρί τύπου φέτα
1 κροκάδι και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίτα σας πριν το ψήσιμο
οδηγίες
Τοποθετoύμε όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε την
ζύμη. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος για
μία ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Αφήνουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασίας δωματίου για να μαλακώσει και να μπορούμε να αλείψουμε την
ζύμη σας. Αν το τυρί μας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε ένα σε ομοιόμορφα
ορθογώνια φύλλα πάχους 1 εκατοστού. Αλείφουμε την ζύμη με την μαργαρίνη και
μετά βάζουμε την φέτα. Από πάνω βάζουμε ακόμα ένα φύλλο και ξανά μαργαρίνη και φέτα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το τρίτο φύλλο. Δεν βάζουμε τίποτε στο τελευταίο (τέταρτο) κομμάτι ζύμης.
Με τα χέρια μας πιέζουμε απαλά την ζύμη για να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις 28χ40 εκατοστά περίπου.
Κόβουμε την ζύμη στην μέση και στην συνέχεια το κάθε μέρος σε 3 μέρη ώστε να έχουμε 6 λωρίδες ζύμης.
Παίρνουμε την κάθε μία λωρίδα και στρίβουμε την πάνω
πλευρά στα δεξιά και την κάτω προς τα αριστερά για να έχει το σχήμα της
φωτογραφίας.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες της λωρίδες. ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΤE ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝOIΞΕΙ!!
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με διάμετρο 30 με 32 εκατοστά. Δεν πρέπει να είναι πιο μεγάλο ή
πιο μικρό. Στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε την λωρίδα που έχουμε στρίψει
πρώτα.
Κόβουμε τις άκρες από τις λωρίδες περίπου 1 εκατοστό για να υπάρχει παντού φέτα.
Γύρω από αυτήν τοποθετείται την υπόλοιπη ζύμη.
Χτυπάμε το κροκάδι με λίγο γάλα και αλείφουμε την πίτα μας.
Αφήνουμε την πίτα σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα πριν να την ψήσουμε στους 180
βαθμούς γύρω 45 λεπτά.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!
Εγγυημένο ορεκτικό - σαλάτα που αρέσει σε όλους και σερβίρεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα ή συνοδεύει κρέας ή κοτόπουλο.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για σαλάτες
Για την μακαρονοσαλάτα θα χρειαστούμε :
Υλικά συνταγής
250 γραμμάρια μακαρονάκι κοφτό ή τρικολόρε
250 γραμμάρια κατεψυγμένα διάφορα λαχανικά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια κασέρι σε μικρούς κύβους
200 γραμμάρια ζαμπόν σε μικρούς κύβους
50 γραμμάρια τριμμένο ρεγκάτο ή παρμεζάνα
2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
200 γραμμάρια μαγιονέζα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Αφού βράσουμε τα μακαρόνια , ρίχνουμε κρύο νερό και το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μπολ.
Βράζουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά , τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε και αυτά.
Προσθέτουμε τα λαχανικά στο μπολ με τα μακαρόνια και τα αναμειγνύουμε .Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Προσθέτουμε το ζαμπόν και το κασέρι .
Ανακατεύουμε την μαγιονέζα με το γιαούρτι, τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε και αυτά.
Ρίχνουμε το τριμμένο ρεγκάτο , τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά .
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε επιπλέον αλατοπίπερο.
Παγώνουμε τη μακαρονοσαλάτα και τη σερβίρουμε. Μπορούμε αντί για μπολ να σερβίρουμε την μακαρονοσαλάτα σε ατομικά ποτήρια .
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!