Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Πως να φτιάξουμε σπιτικά Corn Dogs!


Ιδανική συνταγή για παιδικά πάρτυ-γενέθλια ή ακομα και για μπουφέ-ονομαστική εορτή!
Ακόμα μια καλή πρόταση για να εντάξετε τα παιδάκια σας στην κουζίνα!

Υλικά:

3/4 φλιτζάνι κίτρινο καλαμποκάλευρο
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα
2 αυγά
4 hot dogs
extra αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λάδι  για το τηγάνισμα


Οδηγίες:

Προθερμάνετε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά.
Ανακατέψτε  ελαφρά  το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα,
τη ζάχαρη, και το αλάτι. Σε ένα άλλο μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά  το αποβουτυρωμένο γάλα
και τα αυγά, και τα ρίχνουνμε στο μειγμα αλευριού .
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ψηλό ποτήρι.
Πέραστε σε ξυλάκια σουβλάκια τα χοτ-ντογκ και αλευρώστε τα . 
Στη συνέχεια, τινάξτε το περισευούμενο αλεύρι.
Βυθίστε τα αλευρωμένα χοτ-ντογκ στο ψηλό ποτήρι ζύμης και τα βάζουμε κατευθείαν μέσα στη φριτέζα ή ατο τηγάνι για περίπου 3 λεπτά.
Ανάλογα με το μέγεθος, ίσως χρειαστεί να κάνετε δύο ή τρεις παρτίδες. 
Τα hot-dogs είναι έτοιμa όταν ροδίσουν.

Σερβίρετε τα hotdogs  με κέτσαπ και μουστάρδα, αν θέλετε, και  απολαύστε!

πηγή και φώτο από εδώ fifteenspatulas.com



Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Λαχταριστές Νοστιμιές-Λουκανικόπιτσα


 Είναι σπιτική ζύμη πίτσας με λουκάνικα! Είναι μια τέλεια λουκανικόπιτσα! 
Ιδανικά για μπουφέ ή παιδικά πάρτυ!


Υλικά για την ζύμη
αλεύρι σκληρό 345 γρ  
μαγιά 5 γρ 
ζάχαρη 15 γρ 
γάλα 65 γρ 
νερό 125 γρ 
βούτυρο 10 γρ 
αλάτι 5 γρ

Για την γέμιση
σάλτσα της αρεσκείας σας ή κέτσαπ
λουκάνικα,
μοτσαρέλλα
πιπεριές


Οδηγίες
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί . Καλύπτουμε με υγρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η ζύμη μας για 60-90 λεπτά ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη ,στρώνουμε σε ταψάκια πίτσας και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Στρώνουμε την σάλτσα και τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε στην μεσσαια σχάρα του φούρνου
σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς αντιστάσεις για 10-15 λεπτά.

πηγή και φώτο από εδώ



Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Πως να κάνουμε ψωμάκια hotdog και burger εύκολα!


 Είναι εύκολα αν και λίγο χρονοβόρα λόγω της μαγιάς και την διαδικασία φουσκώματος! 
Είναι όμως πεντανόστιμα και αξίζουν τον κόπο!


Υλικά:
  • 500 γρ αλευρι σκληρό 
  • 60 γρ μέλι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 5 γρ αλάτι,
  • 5 γρ μαγιά
  • 250 γρ γάλα
  • 45 γρβούτυρο
  • διακόσμηση: γάλα, λευκό  σουσάμι

οδηγίες 

  •  Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο στον αρτοπαρασκευαστή να ζυμωθούν για 20 λεπτά
  • Βάλτε το βούτυρο και ζυμώστε για άλλα 20 λεπτά.
  • Βγάλτε την ζύμη από τον αρτοπαρασκευαστή και βάλτε την  σε ένα δοχείο,
  • Καλυψτε την με καπάκι ή πλαστικό περιτύλιγμα Τοποθετείστε την σε σε ένα ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.


  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 5 μέρη 100 γρ και 5 τμήματα 80 γρ ζύμης, όλα στρογγυλεμένα.
  • Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε  να ξεκουραστούν  για 15 λεπτά.
  • Πάρτε τα 5 κομμάτια των  100 γραμμάρια ζύμης ,ξαναζυμώστε για λίγο και κάντε στρογγυλά μπαλάκια.
  • Πάρτε τα  5 μέρη 80 γραμμαρίων ζύμης πατήστε λίγο  με το χέρι, στη συνέχεια δώστε σχήμα  οβάλ  μετά τυλίξτε σε ρολό και φτιάξτε ένα χοτ-ντογκ.
  • Βάλτε σε ένα ζεστό μέρος για δεύτερη φορά να φουσκώσουν.


  • Αλείψτε ελαφρά με  γάλα, και κόψτε  με ψαλίδι την επιφάνεια της ζύμης  σε 6-7  μεριές .
  •  Αλείψτε ξανά με  γάλα,και ρίξτε  λευκό σουσάμι .
  • Το ιδιο κάνουμε και με τα στρογγυλά ψωμάκια.


  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, με το ράφι στην χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνετε  για  20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
recipe and foto via




Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014

Πως κάνουμε Πασχαλίτσα και λιονταράκι humburger !

 
  
Είναι συνταγή για παιδιά!
Ιδανικά για παιδικό πάρτυ- μπουφέ- πιαδικά γενέθλια ή 
ακόμα και για το σχολείο!
Φαντασία χρειάζεται και λίγη καλή διάθεση για να κάνουμε
 τα παιδάκια μας ευτυχισμένα με πλατύ χαμόγελο!
Άλλωστε αυτά δεν θυμόμαστε όλοι από την μαμά?

Λιονταράκι χαμπουργκερ

Υλικά
 
ζαμπόν
τυρι
μαρούλι
αυγο τηγανητό
κετσαπ ή μουστάρδα για τα μουστάκια

Τηγανίζουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε τα burger μας όπως στην φώτο!

 πηγή και φώτο από εδώ sbar.

Για την πασχαλίτσα

Υλικά:
 
Τυρί
φέτες ζαμπόν
μαυρο σουσάμι
Μαγιονέζα


Οδηγίες
Κόβουμε  9 μικρές φέτες τυρί κρατάμε  δύο για τα μάτια .
Κάνουμε ένα μικρό  ημικύκλιο με το ζαμπόν, για το το κεφάλι της πασχαλίτσας.
Βάλτε σουσάμι για τα  μαύρα μάτια.Μία λεπτή λωρίδα για την ράχη και τα υπόλοιπα κομματάκια τυρι όπως βλέπετε στισ φώτο. Κολλήστε τα με μαγιονέζα

Για το χαμπουργερ
Πάρτε μια φέτα ψωμί χάμπουργκερ, βάλτε ,μια φέτα  τυρί ζαμπόν,
και στη συνέχεια  φέτες ντομάτες, μαρούλι και μαγιονέζα .

 πηγή και φώτο από εδώ sbar.com.




Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014

Φανουρόπιτα παραδοσιακή της Ρόδου!



Υλικά
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα (ή χυμό με 1 κουταλάκι σόδα)
1/2 κούπα μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί κόκκινο (π.χ. νάμα)
1 φαρινάπ
1 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
σουσάμι
καρύδια-σταφίδες (προαιρετικά)

Οδηγίες
 Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι, το κρασί, τη ζάχαρη και την πορτοκαλάδα. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.

 Μην ρίξετε όλο μαζί το αλεύρι, μπορεί να μην το χρειαστεί όλο. Σταματήστε να προσθέτετε αλεύρι όταν δείτε ότι το μείγμα έχει γίνει ένας πυκνός χυλός. Δε θέλουμε να σφίξει πολύ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι σφιχτό και λασπωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες προσθέστε τα.

  Πάρτε ένα ταψί, πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι τον πάτο, ρίξτε το μείγμα και τελειώστε πάλι με σουσάμι.
 Ψήστε για 50-60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Τσεκάρετε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στη μέση της πίτας. Κόψτε την, και μοιράστε την .




πηγή και φώτο από εδώ tastemixer2.



Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Πως να κάνουμε την Pizza Hut - αυθεντική συνταγή !


Σπιτική Pizza Hut Original
Κάνει τρεις πίτσες

Πίτσα Ζύμη:

1  και   1/3  φλιτζάνι ζεστό νερό 
1/4 φλιτζανιού γάλα χαμηλό σε λιπαρά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 πακέτο ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας λάδι (για τη ζύμη)

Σάλτσα:
1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρό βασιλικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σκόρδου

Άλλα υλικά
τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο (2-3 φλιτζάνια) 


Επάλειψη
3 κ.σ λάδι για κάθε πίτσα ( ή λιγότερο αν προτιμάτε) 

 

Οδηγίες:
Ζύμη:
Βάλτε μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το νερό
και ανακατεύουμε για να αναμειχθεί καλά. Αφήστε το να καθίσει για δύο λεπτά.
Προσθέστε λάδι και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι  το αλεύρι να απορροφηθεί.

Γυρίστε σε μια επίπεδη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες. Σε τρεις φόρμες για κέικ, βάλτε 3 κ.σ λάδι στον πάτο κάθε φόρμας φροντίζοντας να απλώνεται ομοιόμορφα.
Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε κύκλο.
Τοποθετήστε στις φόρμες για κέικ.
Αλείψτε την εξωτερική άκρη της ζύμης με λίγο λάδι ακόμα και  καλύψτε με ένα πιάτο.
Τοποθετήστε το σε ζεστό χώρο και αφήστε το να φουσκώσει για 1 έως 1 1/2 ώρες.

 
Σάλτσα:
Ανακατέψτε την σάλτσα ντομάτας, την ρίγανη, το βασιλικό και το σκόρδο -αλάτι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C.
Βάλτε 1/3 φλιτζάνι σάλτσα στην ζύμη  σε ακτίνα 1 "από την  άκρη μοιράστε
1/4 τριμμένο τυρί μοτσαρέλα  τα αλλαντικά  πεπερόνι ή ζαμπόν,και ξανά τυρί μοτσαρέλα.
Ψήστε  μέχρι το τυρί να λιώσει  και η ζύμη της πίτσας ροδίσει (περίπου 10-15 λεπτά).

πηγή και φώτο συνταγής από εδώ cdkitchen.com


Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Πως να κάνουμε κρέπες με χοιρινό ή κοτόπουλο


Είναι πεντανόστιμες και άκρως εντυπωσιακές! Είναι κρέπες αλμυρές ιδανικά είτε για μπουφέ είτε σαν ορεκτικό παρειτσα με μπυράκια!

Γίνονται  20-25 κρέπες

Υλικά
Για τις Κρέπες:
4 αυγά
1 ½ φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι νερό
6 κ.σ βούτυρο, λιωμένο
½ κ.γ αλάτι
2 φλιτζάνια αλεύρι

Για την γέμιση
5 φλιτζάνια μαγειρεμένο κρέας, χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο
½ κ.σ βούτυρο
1-2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 βραστά αυγά, ψιλοκομμένα και τριμμένα
αλατοπίπερο
λάδι για τις κρέπες


Οδηγίες για τις κρέπες
Τοποθετήστε όλα τα υλικά για την κρέπες, τα αυγά, το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και το αλεύρι στο μίξερ και ανακατέψτε μέχρινα ανακατευτούν καλά .
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα για να το ανακατεύετε. Τοποθετήστε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Απλώστε λίγο λάδι γύρω από το τηγάνι με χαρτί κουζίνας. Ρίξτε περίπου ¼ φλυτζάνι της ζύμης στο ζεστό τηγάνι και γείρετε το τηγάνι, κουνώντας ελαφρά μέχρι να εξαπλωθεί η ζύμη ομοιόμορφα γύρω από το τηγάνι.

Μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, γυρίστε την κρέπα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Συνεχίσει με το υπόλοιπο της ζύμης. Τοποθετήστε τις κρέπες σε ένα στρογγυλό πιάτο. Κρατήστε τες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.
Αυτό θα βοηθήσει στο να μην σκληρήνουν οι άκρες από τις κρέπες.

Τοποθετήστε το μαγειρεμένο κρέας,  στο multi και χτυπήστε μερικές φορές μέχρι το κρέας να αλέθεται και να γίνει σαν κιμάς.Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή κοπής κιμά για να αλέσετε το κρέας.

Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι, αλάτι και
μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Τρίψτε  τα βραστά αυγά. 
Ανακατέψτε τα  βραστά αυγά, καραμελωμένα κρεμμύδια και το ζωμό.
Ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Ο ζωμός θα κρατήσει τα υλικά μαζί .

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό που βράσατε το κρέας.Τοποθετήστε περίπου ¼ φλιτζάνι (λίγο λιγότερο) από τη γέμιση στο κέντρο της κρέπας .
Επανωτίστε με την αριστερή και  δεξιά πλευρά από τις άκρες της κρέπας πάνω στην γέμιση.
Τυλίγουμε τις κρέπες.


Ζεστάνετε ½ κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις κρέπες.
Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
 
recipe and photo source via .olgasflavorfactory


Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Πως κάνουμε cup cakes με μανιτάρια και τυρί!


Είναι cup cakes σε αλμυρή εκδοση ! Ιδανικά για παιδικό πάρτυ- μπουφέ, για απογευματινό ή πρωινό σνακ αλλά και για μεζεδακι ή ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι !

Υλικά


275 γρ κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας
250 γρ μασκαρπόνε
1 μεγάλο αυγό
125 γρ μοτσαρέλα
30 γρ τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κεφαλι κόκκινο κρεμύδι
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
5-6 κλωναράκια θυμάρι
150 γρ  μανιτάρια
150 γρ μανιτάρια πλευρώτους
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Κόψτε την  σφολιάτα σε κύκλους και τοποθετήστε τα σε καλούπια σιλικόνης για cupcakes.
Τρυπήστε τη ζύμη με ένα πιρούνι και τοποθετήστε τις φόρμες στο ψυγείο.
Καθαρίστε, πλύνετε,και  κόβουμε τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο
και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για να εξατμιστεί το υγρό.
Αλατίζουμε βάζουμε πιπέρι και  θυμάρι . Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ, προσθέστε το μασκαρπόνε και ανακατέψτε.
Πασπαλίζουμε τα cupcakes κάτω με τριμμένη παρμεζάνα. Απλώστε ομοιόμορφα τα μανιτάρια και το τυρί μασκαρπόνε.
Προσθέστε την  μοτσαρέλα και το κόκκινο κρεμμύδι .Ψήστε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180 C τα ταρτάκια
Αφαιρέστε από το φούρνο και ξεφορμάρετε προσεκτικά


recipe ενδ photo source via evatoneva.com

Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

Πως να κάνουμε μπιφτεκάκια στο πι και φι!


Είναι μπιφτεκάκια από κοτόπουλο! Είναι εύκολα, γρήγορα και νόστιμα! 
Ιδανικά για παιδικό πάρτυ ή για μπουφέ!



Υλικά
1/2 κιλό κοτόπουλο φιλέτο
2 φέτες ψωμί (1 φέτα  ψωμιού είναι περίπου 1 φλιτζάνι φρέσκια  ​​φρυγανιά)
1/2 - 3/4 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 αυγό
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
½ φλιτζάνι αλεύρι, για πασπάλισμα


Οδηγίες
Ψήστε το ψωμί να γίνει φρυγανιά  και θρυμματίστε το στο multi.
Τοποθετήστε το σε ένα μπολ και ρίξτε από πάνω  το γάλα. Το γάλα πρέπει να καλύπτει
μόνο το ψωμί. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το γάλα, ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού σας.
Αφήστε το να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.
Ανακατέψτε  όλα τα υλικά , εκτός από το αλεύρι, σε ένα μπολ.
Το μείγμα του κιμά θα πρέπει να είναι πολύ τρυφερό.
Με υγραμένα χέρια, πλάθετε οβάλ μπιφτέκια. Αλευρώνουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι,βάζουμε 1 - 1 ½ κουταλιές της σούπας λάδι και προσθέτουμε τα
μπιφτεκάκια  στο τηγάνι.
Καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, περίπου 5 λεπτά από την
μια  πλευρά και 3 λεπτά από την άλλη πλευρά.
Σκουπίστε το τηγάνι με μια χαρτοπετσέτα πριντοποθετήσετε τα επόμενα μπιφτέκια .

Tip
Μπορείτε να κάνετε το μείγμα του κιμά από πιο πριν και να το βάλετε στο ψυγείο
ή στην κατάψυξη μέχρι να το μαγειρέψετε.

πηγή και φώτο συνταγής από εδώ .olgasflavorfactory




Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Πεντανόστιμο ελαιόψωμο!


Υλικά για 12 κομμάτια:
500 γρ αλεύρι + 50 γρ για το ζύμωμα
200 ml γάλα
100 ml ζεστού νερού
50 ml ελαιόλαδο
50-80 γρ βούτυρο * (θερμοκρασία δωματίου)
2 κουταλιές της σούπας πάστα από μαύρες ελιές **
20 γρ νωπή μαγιά ή 7 g ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό - ο κρόκος (προαιρετικά)

Επάλειψη
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας νερό σουσάμι - λευκό ή / και το μαύρο για το πασπάλισμα

 photo via pinterest

Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το γάλα, διαλύουμε σε 100 ml από αυτό την ζάχαρη και τη μαγιά.
Καλύψτε με ένα πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την  μαγιά, το υπόλοιπο γάλα, το ζεστό νερό και το ασπράδι του αυγού.  -προαιρετικά
Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, και προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος.
Αφαιρέστε την  ζύμη από το μπόλ ,βάλτε στον πάγκο  και σταδιακά προσθέστε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ έντονα .
Σχηματίζουμε μια μπάλα και βάζουμε πάλι σε ένα λαδωμένο μπολ αφήνοντας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν αυξηθεί η ζύμη, την χωρίζουμε  σε 12 ίσα μπαλάκια.

Κάθε μπαλάκι το ανοιγουμε ,το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε πάστα ελιάς.
Τα τυλίγουμε βάζοντας  τα άκρα κάτω.
Τοποθετείστε τα ψωμάκια σε ένα βουτυρωμένο ή καλυμμένο με ταψί χαρτί.
Αλέιψτε  με ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν  για 20-30 λεπτά.
Αλείψτε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και  πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήστε τα 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180 μοιρών.

* Αντί για βούτυρο, μπορείτε να βάλετε  ελαιόλαδο.
** πάστα ελιάς που μπορείτε να την κάνετε εσείς χτυπώντας στο multi
100 γρ ελιές χωρίς κουκούτσια  με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.



recipe source and first photo via evatoneva.com


Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

Τα σπιτικά Νιόκι της τεμπέλας


Παραδοσιακά σπιτικά νιόκι (μικρά ιταλικά ζυμαρικά) γίνονται 
μόνο με πατάτες, αλεύρι,  αυγό και αλάτι.

Υλικά:
9 πατάτες (βρασμένες ή ψημένες )
3 μεγάλα αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι τυρί
1 φλιτζάνι παρμεζάνα  τυρί
1 κουταλιά της σούπας ξηρό άνηθο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Οδηγίες
Βράζουμε ή  ψήνουμε τις πατάτες τυλιγμένες  με αλουμινόχαρτο για  περίπου μία ώρα. Αφήνουμε να  κρυώσουν .
Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα να βράζει για να μαγειρέψουμε τα νιοκι
Ανακατέψτε τα αυγά με αλάτι και τα  βότανα.Τρίβουμε τις πατάτες και το τυρί πάνω στο τραπέζι. Ανακατεύουμε τα αυγά. Προσθέστε το αλεύρι.
Ζύμώστε  τη ζύμη μόνο για να ανακατευτούν όλα τα υλικά μαζί.
Πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης και κάντε το ρολό .Στη συνέχεια, κόβουμε σε φέτες και βάζουμε κάθε κομμάτι στο πιρούνι.
Μεταφέρουμε  σε βραστό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και τη δάφνη στο νερό.
Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να επιπλέουν.
Προσθέστε το βούτυρο. Αυτά θα είναι ακόμα πιο νόστιμα με καραμελωμένα κρεμμύδια.
Τηγανίζουμε σε λίγο  βούτυρο γυρνώντας τα και από τις 2 πλευρές να ροδίσουν .
Απολαύστε τα!

recipe and photo via leascooking.


Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

ψωμάκια , ψωμακια....και πάλι πεντανόστιμα αφράτα ψωμάκια

 Τέλεια πεντανόστιμα αφράτα ψωμάκια ιδανικά για όλες τις περιστάσεις! Φτιάξτε για να τα πάρουν τα παιδια στο σχολείο, για παιδικό πάρτυ,για πρωινό με μαρμελάδα και βουτυράκι ή ακόμα και για μπουφέ!

Υλικά:
αλεύρι για ψωμί 200γρ  
αλεύρι μαλακό 50γρ  (ή  Αλεύρι χωρίς γλουτένη 250 γραμμάρια) 
αλάτι 4γρ 
κρέμα γάλακτος 15γρ 
νερό 162 γρ (προσθέστε λίγο νερό, όχι μόνο μια φορά, ανάλογα την αποροφητικότητα του αλευριού)
ζάχαρη 25γρ 
γάλα 5 γρ 
ξηρού Μαγιά 3γρ 
βούτυρο  10γρ    

Οδηγίες

1. Τοποθετείστε  όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και αφήστε για  1 ώρα.
 
2 .Ζυμώστε και ανάλογα προσθέτουμε παραπάνω νεράκι . Θέλουμε μια ζύμη ελάστική κια λίγο να κολάει στα χέρια.

3-4-5 . Βάζουμε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ και  ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολάει από τα τοιχώματα του μπολ κια τυλίγεται γύρω από τον γάντζο.

6. Αφήνουμε την ζύμη να διαπλασιαστεί σε όγκο.

7. Χωρίζουμε την ζύμη  σε 12 κομμάτια

8 .Πλάθουμε στρογγυλα μπαλάκια και αφήνουμε να ξεκουραστούν  για 10 λεπτά.




 Όταν φουσκώσουν τα ψωμάκια  ψεκάστε τα ομοιόμορφα με ένα στρώμα από αλεύρι .
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς αντιστάσεις  για περιπου 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
πηγή συνταγής και  φώτο από εδώ sbar.com


Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Πως να κάνουμε το πιο γρήγορο και νόστιμο κρύο ορεκτικό!


 Είναι ορεκτικό ή μεζεδάκι κρύο. Νόστιμο, γρήγορο, εντυπωσιακό κια εμφανίσιμο!
Οικονομικό με λίγα υλικά για τράπέζι ή μπουφέ!

Υλικά
ντομάτες
μαγιονέζα
σκόρδο, ψιλοκομμένο
Τυρί μοτσαρέλα, ψιλοτριμμένη
Παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες
Κόβουμε τις ντομάτες οριζόντια σε χοντρές φέτες.
Τοποθετήστε τη μαγιονέζα και μια σκελίδα σκόρδο σε μια ZipTop σακούλα τροφίμων.
Κόψτε μια άκρη σε μια από τις δυο  γωνίες της σακούλας  και βάλτε την  μαγιονέζα πάνω από  κάθε φέτα ντομάτας.
Πασπαλίστε  ένα μίγμα των  τυριών μοτσαρέλα και παρμεζάνα πάνω από τη μαγιονέζα.


πηγή και φώτο συνταγής από εδώ olgasflavorfactory


Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Πως να φτιάξουμε αφράτα πεντανόστιμα γεμιστά ψωμάκια!


 Είναι αφράτα γεμιστά ψωμάκια ! Είναι πεντανόστιμα και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε  την συνταγή όπως δηλώνει και φίλη του blog μας Maria Diakoulaki που μας έστειλε τις φωτογραφίες και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό!


Υλικά           
Για την ζύμη
2 φλιτζάνια γάλα
1 1/2 κουταλιές της σούπας Μαγιά
1/2 φλιτζάνια Ζάχαρη
3 Αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
2 κουταλιές της σούπας Μαγιονέζα
5 φλιτζάνια Αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας Λάδι

 photo via .pinterest.com

Οδηγίες
Ανακατέψτε την  μαγιά μαζί με δύο φλιτζάνια ζεστό γάλα και
 μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Αφήστε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά, μαγιονέζα, το αλάτι και τη ζάχαρη στο μίγμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Ανακατέψτε το αλεύρι ρίχνοντας μικρές ποσότητες χρησιμοποιώντας μίξερ κουζίνας ή ζυμώνοντας με το χέρι, Μόλις ζυμωθούν καλά προσθέστε το λάδι στο μίγμα. Είναι σημαντικό να προστεθεί λάδι τελευταία, γιατί η υφή της ζύμης αποδεικνύεται καλύτερα.

Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να είναι ελαστική, τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφήνουμε την  ζύμη να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.

 photo via .pinterest.com

Για  γλυκειά γέμιση
3 φλιτζάνια Μαρμελάδα ή μερέντα

Για αλμυρή γέμιση
γαλοπούλα και gouda ή
φιλαδέλφεια με μπεικον
ή φέτα με λουκανικάκια

Για επάλειψη
1 Αυγό

Οδηγίες
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 ίσα κομμάτια.  Ο ευκολότερος τρόπος είανι να ψωρίσετε την ζύμη στα δυο και κάθε κομμάτι ζύμης σε 12 μπαλάκια δηλ στο σύνολο 24 μπαλάκια

Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα οβάλ σχήμα. Τοποθετήστε την γέμιση  σε μια πλευρά του οβάλ ,διπλώστε και τυλίξτε σε ρολό.

Απλώστε τα ψωμάκια  σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Αλείψτε τα ψωμάκια  με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Κρατήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Μπορούν να παραμείνουν  φρέσκα ​​για αρκετές ημέρες.

recipe credit momsdish.com