Ακολουθήστε πιστά τη συνταγή και θα έχετε στο τραπέζι σας το πιο νόστιμο χριστουγεννιάτικο πιάτο.
Υλικά συνταγής
1 κοτόπουλο
3 φλiτζάνια τσαγιού ζωμός από το κοτόπουλο
1/2 κιλό συκωτάκια πουλιών
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρι
12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 λεμόνι (ξύσμα)
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε σε κατσαρόλα για 4΄. Σε ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 5΄. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι και 3 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό από το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρουφήξει το ζωμό και το ρύζι να είναι σπυρωτό. Ρίχνουμε στη γέμιση τα κάστανα κομμένα στη μέση και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε γάστρα και γύρω γύρω βάζουμε ό,τι περίσσεψε από τη γέμιση. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ.
Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 C για 40΄.
Χαμηλώνουμε στους 170 C και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου.
πηγή και φώτο από εδώ .argiro.gr
πηγή και φώτο από εδώ .argiro.gr