Εύκολη σπανακοτυρόπιτα !

efkolh-spitiki-spanakotyropita

Υπέροχη , τραγανή σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο. Γίνεται νηστίσιμη αν απλά δεν βάλεις φέτα . Θα ενθουσιαστείς με το πόσο τραγανή αλλα και αφράτη γίνεται αυτή η πίτα .

Δείτε περισσότερες Συνταγές για πίτες 

efkolh-spitiki-spanakotyropita1

Για τη πολύ εύκολη σπανακοτυρόπιτα θα χρειαστούμε :

Για το φύλλο 

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ιδανικά για πίτες )

100 ml ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές σούπας  ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν

2 κουταλάκια του γλυκού  αλάτι

500 ml νερό χλιαρό μπορεί να χρειαστεί ακόμη λίγο ανάλογα το αλεύρι για μία εύπλαστη ζύμη.

efkolh-spitiki-spanakotyropita2

Για τη γέμιση:

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο 

1/2- 1 κιλό σπανάκι ή 1 μάτσο χόρτα γιαχνερά ανάλογα αν θέλετε να έχει η πίτα πολύ γέμιση η λίγο 

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

300 γραμμάρια  τυρί φέτα (προαιρετικά)

½ ματσάκι άνηθο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι μάραθο 

Αλάτι και πιπέρι

Ακόμα 

150 γραμμάρια  Βιτάμ για τα φύλλα ή μισό-μισό με ελαιόλαδο 

efkolh-spitiki-spanakotyropita3

Οδηγίες για την γέμιση 

Πλένουμε και  ζεματάμε 2 λεπτά το σπανάκι αν είναι φρέσκο.

Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το  λάδι και  σοτάρουμε τα  ψιλοκομμένα κρεμμύδια  πολύ καλά  σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους  .

efkolh-spitiki-spanakotyropita4

Προσθέτουμε το σπανάκι (ή τα γιαχνερά ) και τα αρωματικά το  αλάτι και το πιπέρι.

Η όλη διαδικασία θα μας πάρει περίπου 30 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι τα χόρτα μας είναι έτοιμα γιατί θα συρρικνωθούν σε όγκο και θα μείνουν με ελάχιστα υγρά. 

Πάντα σε χαμηλή προς μεσαία θερμοκρασία (εστία 5-6 )

efkolh-spitiki-spanakotyropita5

Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τα χορταρικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Αφού κρυώσουν πολύ καλά τα χορταρικά μας προσθέτουμε τη φέτα.

efkolh-spitiki-spanakotyropita6


Οδηγίες για το φύλλο 

Βάζουμε το αλεύρι με το μπέκιν σε ένα μπολ, κάνουμε μία λακκούβα προσθέτουμε το αλάτι, 
το ξύδι,  το λάδι και χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί τουλάχιστον  για 1 ώρα.

efkolh-spitiki-spanakotyropita7

Χωρίζουμε την ζύμη σε 24 μπαλάκια ίσης ποσότητας .

efkolh-spitiki-spanakotyropita8

Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο όσο ένα πιάτο του φρούτου, με τη βοήθεια νισεστέ ή αλεύρι.

Παίρνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με ελαιόλαδο ή Βιτάμ , τοποθετούμε επάνω ένα δεύτερο, ξαναλαδώνουμε και ξανά ένα τρίτο, αυτό δεν το λαδώνουμε, το ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τα χέρια, ανοίγει πολύ εύκολα.

efkolh-spitiki-spanakotyropita9

Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα φύλα τα ανοίγουμε σε τριάδες. 

efkolh-spitiki-spanakotyropita10

Έχουμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο 8 τριάδες τα οποία θα ανοίξουμε σε 8 φύλλα όσο πιο λεπτά και μεγάλα μπορούμε .

efkolh-spitiki-spanakotyropita11

Ανοίγουμε την κάθε τριάδα σε  φύλο , λαδώνουμε  και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα .

efkolh-spitiki-spanakotyropita12

Βάζουμε ένα μέρος της γέμισης στην άκρη κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό  και στρίβουμε το φύλλο .

efkolh-spitiki-spanakotyropita13

Λαδώνουμε ένα μεγάλο  ταψί  της κουζίνας και τοποθετούμε τα στριφτάρια.(8 στο σύνολο )

efkolh-spitiki-spanakotyropita14

Λαδώνουμε , κόβουμε σε κομμάτια αν θέλουμε και ψήνουμε 1 ώρα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

efkolh-spitiki-spanakotyropita15

efkolh-spitiki-spanakotyropita16

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram



0 comments