Σαλέπι (το πιο θεσπέσιο ρόφημα )!!! | Aspas_recipes

Σαλέπι (το πιο θεσπέσιο ρόφημα )!!!

salepi

Πλανόδιοι πωλητές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τις μέρες του χειμώνα είναι εκεί για να σου παρέχουν  το σαλέπι ένα θεσπέσιο δυναμωτικό ρόφημα με πολλές ευεργετικές, θεραπευτικές  ιδιότητες .

Στο σαλέπι αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο το οποίο όταν διαλύεται στο νερό δημιουργεί ένα πυκνόρρευστο υγρό. 

salepi2

Ημιδιάφανο, θερμαντικό ρόφημα που μαλακώνει τον λαιμό, λειτουργεί ως αποσυμφορητικό του αναπνευστικού και ανακουφίζει το στομάχι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες αλλά δεν περιέχει τεΐνη ή καφεΐνη, οπότε είναι κατάλληλο και για τα παιδιά, μπορείτε ακόμη να το καταναλώσετε και πριν από τον ύπνο.

salepi3

Για το σπιτικό #ρόφημα #σαλέπι θα χρειαστούμε :


Υλικά 

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα  πλήρες ή νερό 

1  ξυλάκι κανέλα (για έξτρα γεύση )

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή καστανή ζάχαρη ή κανονική (*προαιρετικά)

1,5 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σαλέπι (* Σαλέπι από την πόλη χωρίς ζάχαρη )

salepi4

Οδηγίες 

 Σε ένα καταρολάκι βάζουμε  το γάλα να ζεσταθεί μαζί με την κανέλα και την ζάχαρη ή το μέλι αν βάλουμε .(προσωπικά μου αρέσει και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ίσως γιατί δεν βάζω ζάχαρη σε κανένα ρόφημα, τσάι, καφέ .)

salepi4

Σε ένα πιάτο - μπολ βάζουμε το σαλέπι . Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά προσέχοντας να μην σβολιάσει. Γίνεται έναν αραιός χυλός.

salepi5

Κατόπιν ρίχνουμε τον χυλό με το σαλέπι πίσω στο ζεστό γάλα , τοποθετούμε ξανά στην φωτιά και σε χαμηλή θερμοκρασία σιγοβράζουμε (ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να μην κολλήσει )  μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο αρωματικό ρόφημα .

Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.

salepi6

Μοιράζουμε αν θέλουμε σε 2 ή 3 μικρά φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ ή σε 1 κούπα τσαγιού, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα αν θέλουμε και απολαμβάνουμε το #σαλέπι ζεστό .

salepi7

Σημειώσεις 

Ζάχαρη ή γλυκαντική ουσία μπορείτε να βάλετε όποια και όσο εσείς θέλετε ανάλογα πόσο γλυκό το προτμάτε .

Όσο πιο πολύ σαλέπι προσθέσουμε τόσο πιο χυλωμένο θα γίνει το ρόφημα και αντίστροφα.

Το "Σαλέπι από την πόλη "που χρησιμοποίησα εγώ είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και για όσους μένουν Ηράκλειο Κρήτης το αγόρασα  από το 'Μπαχάρι ' που βρίσκεται στην Καλοκαιρινού 141 .Το παρόν σκεύασμα  δεν αποτελεί προϊόν διαφήμισης .

Επίσης περιέχει , κανέλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ.

Σαλέπι σε σκόνη πωλείται σε όλη την Ελλάδα σε  καταστήματα με μπαχαρικά - μπαχαροπωλεία .

salepi8

Λίγα λόγια για το Σαλέπι 

Το σαλέπι υπήρξε ένα από τα αγαπημένα ροφήματα για τις παλαιότερες γενιές. 
Σήμερα εξακολουθεί να πωλείται με μεγάλη επιτυχία και διατηρεί τη διαχρονικότητά του, 
καθώς διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες σε πολλούς τομείς.

Το σαλέπι ως άλευρο παρασκευάζεται από τους βολβούς του φυτού Ορχιδέα η Άρρην (Orchis mascula), οι οποίοι συλλέγονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αποξηραίνονται και κονιορτοποιούνται. 

Το φυτό αυτό θεωρείται ένα σπάνιο είδος το οποίο φύεται και καλλιεργείται σε εδάφη Βαλκανικών χωρών και της Μέσης Ανατολής. Έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Η παλαιότερη ονομασία του ήταν σερνικοβότανο και καταναλώθηκε ευρέως έως και τον 15ο αιώνα, δηλαδή λίγο πριν αντικατασταθεί από ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές.

Θρεπτικά συστατικά
Ειδικότερα, η αραβίνη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καλύτερη διαχείριση της 
γλυκόζης στο αίμα και επομένως στην αντικατάσταση της ζάχαρης από αυτή ως γλυκαντική ουσία για τους διαβητικούς. 
Επιπλέον, δρα ως προβιωτκό ενισχύοντας τη λειτουργία των βακτηρίων του εντέρου.

salepi9

Δύο ακόμη πολύ σημαντικά συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος είναι ο φώσφορος και το ασβέστιο. Τα δύο αυτά μέταλλα λειτουργούν ως δομικά υλικά στα οστά και επιδρούν 
ευεργετικά υπέρ της μυϊκής αντοχής. Επιπλέον, το ασβέστιο ενισχύει την πήξη αίματος ενώ ο φώσφορος  έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών και των 
κυττάρων.

Τέλος, σε αυτό περιέχεται μία κολλώδη ουσία, η βασσαρίνη, η οποία όταν βράσει με το νερό μετατρέπει το σαλέπι ως άριστο μαλακτικό για το βήχα, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού 
αλλά και του στομάχου και του εντέρου. Επιπρόσθετα, το σαλέπι  τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θερμαντικό αντί για άλλα αφεψήματα λόγω των μπαχαρικών που περιέχει.

 Έχει επίσης αφροδισιακές ιδιότητες οι οποίες εντείνονται χάρη στα μυρωδικά που προστίθενται όπως της πιπερόριζας, της κανέλας, του γαρύφαλλου και της βανίλιας. 
Τα παραπάνω μυρωδικά μπορούν, επιστημονικά αποδεδειγμένα, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολυμορφικών διαταραχών του οργανισμού όπως ο διαβήτης, η επιρρέπεια στις λοιμώξεις, το οξειδωτικό στρες κ.α.

Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, το σαλέπι χωρίς τη προσθήκη κάποιου γλυκαντικού (ζάχαρη, μέλι) έχει μόνο 15 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ με τη προσθήκη φτάνει τις 30 θερμίδες 
ανά μερίδα.

salepi10

salepi11

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments