Χοχλιοί μπουμπουριστοί με Αρισμαρί- Σαλιγκάρια τηγανιτά με δεντρολίβανο !!

xolioi-saligkaria-mpoympoyristoi-thganita

Σαλιγκάρια τηγανιτά με δεντρολίβανο. Ένα πιάτο πολύ συνηθισμένο εδώ στην Κρήτη. Κάποιοι το αγαπούν και άλλοι όχι. Για τους λάτρεις των χοχλιών όμως αποτελεί ένα πολύ εκλεκτό μεζέ!

Για την συνταγή Χοχλιοί μπουμπουριστοί με Αρισμαρί θα χρειστούμε

Υλικά

40-50 Σαλιγκάρια

Αλάτι

1/2 ποτήρι Ελαιόλαδο

Δεντρολίβανο ξηρό 1 κ.γ  ή φρέσκο 1-2 κλωνάρια

Λίγο αλευράκι προαιρετικά

ξύδι

saligkaria-thagnita-me-dentrolivano

Οδηγίες

Παίρνουμε ένα ένα τα σαλιγκάρια και τα καθαρίζουμε. Με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε την τσίπα-πέτσα - μεμβράνη που έχουν μπροστά στο κέλυφος (την δημιουργούν με τα σάλια τους) και τυχόν ακαθαρσίες στο  κέλυφος . Τα τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό .* (κοίτα παρατηρήσεις συνταγής στο τέλος της ανάρτησης).

saligkaria-thganita

Τα πλένουμε πολλές φορές και βάζουμε τους χοχλιούς στο νερό για να εμφανιστούν . Έτσι, αφενός ελέγχουμε ποιοι είναι ζωντανοί, αφετέρου μαλακώνουν οι μεμβράνες οι κολλημένες στο κέλυφός τους και καθαρίζουν πιο εύκολα. Τους αφήνετε μέσα στο νερό  για ένα μισάωρο μέχρι να ξυπνήσουν, δηλαδή να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους. 

Τους ξεχωρίζετε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Πετάτε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους (αφού πρώτα προσπαθήσετε να τους ξυπνήσετε κι αυτούς πιέζοντας τη σάρκα τους με μια οδοντογλυφίδα).

xoxlioi-mpoympoyristoi-me-dentrolivano

Τα αφήνουμε σκεπασμένα με ένα πιάτο για να τα εγκλωβίσουμε και να μην μας κάνουν βόλτες!!!

Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά να κάψει. Πιάνουμε ένα-ένα σαλιγκάρι και το αλατίζουμε βάζοντας το μέσα στο αλάτι- -έτσι το εγκλωβίζουμε μέσα στο κέλυφος και νοστιμίζει. 

saligkaria-me-arizmari

Ένα -ένα τα τοποθετούμε στο τηγάνι για να τα τηγανίσουμε. .Τοποθετούμε αμπούμπουρα  δηλαδή μπρούμυτα - εξ 'ου και η ονομασία Μπουμπουριστοί . θα βγάλουν κάποιους αφρούς -αυτό είναι από τα σάλια τους γιατί δεν τους ζεματίσαμε. Έτσι γίνεται -μην ανησυχήσετε.

Τα τηγανίζουμε όλο και όλο 10-15 λεπτά και προς το τέλος τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Αν τηγανιστούν παραπάνω ξερένονται και δεν βγαίνουν από το κέλυφος.

Λίγο πριν να τα βγάλουμε ρίχνουμε δεντρολίβανο (Αριζμαρί) ξηρό ή φρέσκο ή και τα δύο και περιχύνουμε- σβήνουμε  με ξύδι. 

xoxlioi-mpoympoyristoi-me-arizmari

Αν θέλουμε στα τελευταία λεπτά ρίχνουμε και μια τσιμπιά αλευράκι από πάνω για να κάνουν ωραία κρούστα.

Δοκιμάζουμε έναν να δούμε ότι τηγανιστήκαν και σερβίρουμε σε πιάτο. 

Παρατηρήσεις συνταγής

1)Αγοράζουμε σαλιγκάρια από άνθρωπο που γνωρίζουμε για να είμαστε σίγουροι ότι τα σαλιγκάρια είναι ζωντανά ή τα μαζεύουμε μόνοι μας (αν μπορούμε και αν γνωρίζουμε)

2)Τα σαλιγκάρια κοιμούνται. Καθαρίζουμε την πέτσα που έχουν στο κέλυφος για να τα ξυπνήσουμε. 

3)Κάποιοι τα αλευρώνουν έναν ένα . Η επιλογή δική σας.

4)Κάποιοι ζεματάνε  τους χοχλιούς για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει μαζί με λίγο ξύδι και φύλλα δάφνης.  Στραγγίζετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Τους αφήνετε να στραγγίσουν καλά και τους αλευρώνετε ελαφρά.

Καλή σας απόλαυση !!!!

xoxlioi-krhtikh-syntagh

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

 για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!

0 comments