Γλυκό κουταλιού λεμόνι θεϊκό! | Aspas_recipes

Γλυκό κουταλιού λεμόνι θεϊκό!

glyko-koytalioy-lemoni

Ένα πεντανόστιμο φρούτο  που ενώ η αρχική του σύσταση είναι ξινή μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό γλυκό κουταλιού με φίνο άρωμα  .

Δείτε ακόμα Γλυκό κουταλιού Πορτοκάλι  /Γλυκό κουταλιού Μανταρίνι / Γλυκό κολοκύθι

Για το γλυκό κουταλιού λεμόνι θα χρειαστούμε :

Υλικά

Λεμόνια 500 γρ φλούδες (ζυγισμένες πριν το βράσιμο)

Νερό 800 γρ 

Ζάχαρη 800 γρ 

προαιρετικά 2-3 βανίλιες

χυμό 1/2 λεμονιού 


lemoni-glyko-koytalioy

Οδηγίες

Τα πλένουμε και τα ξύνουμε ελαφρά εξωτερικά. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα.

Τα κόβουμε σε μπαστουνάκια . 

Αφήνουμε τα μπαστουνάκια  για 24 ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και  τις  ακουμπάμε πάνω σε χοντρή πετσέτα της κουζίνας αφηνόντας τες να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους . 

glyko-lemoni

Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε  άλλες 2 φορές.

(Συνολικά 3 φορές ζεμάτισμα.)

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, για να φτιάξουμε το σιρόπι για το γλυκό του κουταλιού λεμόνι.

Τα ρίχνουμε στο σιρόπι που κοχλάζει και αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 20΄ και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

glyko-koytalioy-lemoni

Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι. Μετά από κάποιες ώρες ή και την επόμενη μέρα  ξαναβράζουμε το γλυκό  μέχρι να δέσει το σιρόπι. 

Δεν ξεχνάμε να ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε. 

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες

Δοκιμάζουμε το δέσιμο του σιροπιού με το κόλπο στο πιατάκι. 


Πως καταλαβαίνουμε ότι έδεσε το σιρόπι ;

O  ένας τρόπος είναι το θερμόμετρο. Το σιρόπι είναι έτοιμο στους 105 βαθμούς  .Ο άλλος τρόπος είναι να βάλουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει.   Ρίχνουμε μέσα μερικές σταγόνες σιρόπι  και το σπρώχνουμε με το κουταλάκι.   Εάν το σιρόπι αργεί να επανέλθει στην αρχική του θέση είναι έτοιμο.  Εάν ρέει σαν νερό, θέλει και άλλο χρόνο για  να δέσει.

  Φυλάσσουμε το γλυκό μας καυτό σε καυτά αποστειρωμένα βάζα (τα πιάνουμε με μια πετσέτα για να μη καούμε).  Αναποδογυρίζουμε τα βάζα  μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε.

 Καλή σας απόλαυση!!

Συμβουλές

Σε πολλές συνταγές βλέπουμε  το σιρόπι να μην φτάνει να καλύψει τα βάζα . Εμένα όλα τα γλυκά μου αρέσουν να έχουν μπόλικο σιροπάκι που όχι μόνο να κλείσω σωστά τα γλυκά μου στα βάζα(το σιρόπι να καλύπτει το γλυκό) αλλα να μου περισσέψει και λίγο ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε κέικ τάρτες ,τρουφάκια παγωτό και άλλα.alert-info


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!

0 comments