Γλυκό κουταλιού κολοκύθι!!! | Aspas_recipes

Γλυκό κουταλιού κολοκύθι!!!

glyko-koutaliou-kolokithi

 Γλυκό του κουταλιού κολοκύθι . Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού.

Η διαδικασία παρασκευής χρονοβόρα, αλλά πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!!!

Η συνταγή που θα σας δώσω είναι για ένα κιλό καθαρισμένη κολοκύθα άσπρη ή κίτρινη.

ΟΧΙ πορτοκαλί κολοκύθα  το τονίζω!
 

Υλικά

1 κιλό  κολοκύθα σε κομμάτια

1,200 γραμμάρια ζάχαρη

750 ml νερό

1 κουταλιά σούπας  γλυκόζη

2 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι

1 κουταλιά σούπας  ξινό σε σκόνη

1 λίτρο νερό

Φύλλα αρμπαρόριζας για άρωμα

Σε κάποιες λαϊκές υπάρχει έτοιμο ασβεστωμένο, οπότε παραλείπεται αυτή την διαδικασία.
 
Ασβεστόνερο
Για κάθε λίτρο νερό, θέλουμε 1 κουταλάκι ασβέστη σβησμένη.

Διαλύουμε την άσβεστη στο νερό καλά. Αφήνουμε να καθίσει και περνούμε το καθαρό νερό, χωρίς τα κατακάθια.

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την φλούδα και τα σπόρια και κόβουμε σε κύβους.
Ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο ασβεστόνερο για τουλάχιστον 8 ώρες, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.

glyko-koutaliou-kolokithi2

Αυτή η διαδικασία είναι για να γίνει το γλυκό μας τραγανό.

Όταν περάσει η ώρα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο, θέλει 4-5 φορές.

Σε αυτό το σημείο θα τα βάλουμε σε κρύο νερό που έχουμε διαλύσει το ξινό και θα τα αφήσουμε μισή ώρα.

Ξεπλένουμε καλά σε κρύο νερό.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματίζουμε τα κομμάτια μας για 2-3 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα γίνει τρεις φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.

Ξεπλένουμε και με ένα πιρουνάκι, τρυπάνε γύρω γύρω τα κομμάτια μας και τα ζουλάμε λίγο να φύγει το νερό από μέσα. Τα βάζουμε σε στραγγιστήρι και αφήνουμε να κρυώσουν. 


Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού. Θέλουμε σχεδόν να δέσει το σιρόπι. 

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας και ανακατεύουμε ελαφρά. 

Βράζουμε για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε. 

Αφήνουμε όλο το βράδυ ή τουλάχιστον 8 ώρες να τραβήξει βάζοντας 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας (μοσχόφυλλο).

Αφού περάσει η ώρα στραγγίζουμε τα κομμάτια μας και δένουμε καλά το σιρόπι μας. 

Στο τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια πάλι, ανακινούμε την κατσαρόλα και βάζουμε όπως είναι ζεστό στα βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Μπορεί να σας περισσέψει λίγο σιρόπι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε, δίνει υπέροχο άρωμα και γεύση.

Θέλει υπομονή αλλά είναι υπέροχο!!!!

Συνταγή από μέλος της ομάδας μας στο fb chrissa mellidou


Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments