Δείτε ακόμα Κέικ Μωσαϊκό (1) / Κέικ με oreo / Παστάκια -μωσαϊκό
Υλικά
1 πακέτο μπισκότα της επιλογής σας -εδώ διάφορα μπισκότα βουτύρου
100 γραµ. βούτυρο λιωμένο και σε θερμoκρασία δωματίου
100 ml ηλιέλαιο
200 ml γάλα
50 γραμμάρια άγλυκο κακάο
100 γραμμάρια γιαούρτι
300 γραμμάρια ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ. χτυπημένα)
1 βανίλια (ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια)
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
260 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το γλάσο
1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κ.σ κακάο
1-2 κουταλιές γάλα
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταγόνα σταγόνα το γάλα μέχρι να έχουμε ένα πηκτό γλάσο.
Οδηγίες για το κέικ
Όλα τα υλικά για το κέικ με μπισκότα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ψιλοκόβουμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, το ηλιέλαιο, το γάλα και το κακάο.
Με το σύρμα χειρός τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, τα αυγά, τη βανίλια και το γιαούρτι.
Με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να μη βλέπουμε πλέον το αλεύρι.
Αφού ανακατέψουμε το μείγμα του κέικ, προσθέτουμε μέσα τα σπασμένα μπισκότα.
Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα να μπουν τα μπισκότα στο μείγμα.
Αδειάζουμε το κέικ στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά για περίπου 1 ώρα.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο ελέγχουμε στο κέντρο του με τη λάμα του μαχαιριού αν ψήθηκε σωστά. Μπήγουμε δηλαδή τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και αν η λάμα βγαίνει καθαρή καθαρή χωρίς ίχνος ζύμης τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ στον πάγκο.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 με 15 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Το σερβίρουμε σκέτο με γλάσο σοκολάτας ή με απλό λευκό γλάσο.
Μυστικά για το ωραιότερο κέικ με μπισκότα
- Είναι πολύ σημαντικό όταν φτιάχνουμε κέικ όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Να κοσκινίζετε καλά το αλεύρι πριν το βάλετε στο μείγμα του κέικ ώστε να σπάει οποιοσδήποτε κόμπος αλευριού.
- Το ίδιο ισχύει και για το κακάο πρέπει να το κοσκινίζουμε πριν το βάλουμε στα μίγματα.
- Ο φούρνος πρέπει να έχει ζεσταθεί πολύ καλά και να έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Ο χρόνος ψησίματος μετράει από τη στιγμή που ο φούρνος έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου όταν ψήνουμε ένα κέικ.
- Να ελέγχεται πάντα το κέντρο του και αν έχει ψηθεί σωστά. Δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρασία στο κέντρο αλλιώς θα χάσει τον όγκο του μόλις το βγάλετε στον πάγκο.
- Αφήστε το κέικ να σταθεί για 10 με 15 λεπτά στη φόρμα μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Μετά μπορείτε να το βγάλετε σε σχάρα να στεγνώσει.
- Διατηρήστε το κέικ σας για 3-4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο για να μην ξεραθεί. Για περισσότερες μέρες αποθηκεύστε το κέικ σας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Διαλέξτε τα μπισκότα που σας αρέσει να τρώτε και βάλτε σε μια σακούλα. Σπάστε τα σε πολύ μικρά κομμάτια πιέζοντας με τον πλάστη ή με άλλο βαρύ αντικείμενο.
Συνταγή και συμβουλές από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments