Κρητικά παξιμαδάκια λαδιού αφράτα και νόστιμα! | Aspas_recipes

Κρητικά παξιμαδάκια λαδιού αφράτα και νόστιμα!

kritika-paximadakia-ladiou

Τα πιο νόστιμα και αφράτα παξιμαδάκια! Τραγανά και πεντανόστιμα! Δεν σταματάς ποτέ στο ένα. Ιδανικά μαζί με το γάλα ή με το καφεδάκι μας.

Δείτε περισσότερες Κρητικές συνταγές 

kritika-paximadakia-ladiou1

Δείτε την συνταγή στο Youtube

Για τα πολύ νόστιμα κρητικά παξιμαδάκια λαδιού θα χρειαστούμε :
 
Υλικά 

330 ml  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 

300 γραμμάρια ζάχαρη 

300 ml ελαιόλαδο 

1/2 κουταλάκι του γλυκού  μαγειρική σόδα

1 μπέικιν 20 γραμμαρίων 

Ξύσμα  1 πορτοκαλιού 

1  κιλό  ως 1.100 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

200 γραμμάρια σουσάμι για επικάλυψη  + λίγο ζάχαρη 

παξιμαδάκια λαδιού 25

kritika-paxiamadakia-lagiou30

Οδηγίες

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη .


kritika-paximadakia-ladiou3

Στο χυμό πορτοκαλιού, που κρατάμε πάνω από το μπολ, διαλύουμε τη μαγειρική σόδα, (το μείγμα αφρίζει) και το ρίχνουμε κι αυτό.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν   σχηματίζοντας  μια  ζύμη αφράτη που όμως δεν κολλάει στα χέρια. 

kritika-paximadakia-ladiou4

Χωρίζουμε σε 5- 6  κομμάτια και  πλάθουμε  το κάθε κομμάτι ζύμης σε ρολό.

kritika-paximadakia-ladiou5

kritika-paximadakia-ladiou6

Πλένουμε, στραγγίζουμε πολύ  καλά το σουσάμι  και ρίχνουμε   1-2  κουταλιές ζάχαρη .

Ανακατεύουμε  και το βάζουμε  σε ένα μπολ με τούλι (η ζάχαρη βοηθάει το σουσάμι να κολλάει πάνω στην ζύμη ).

kritika-paximadakia-ladiou7

Πατάμε το ρολό μας να πλατύνει και τοποθετούμε  κάθε ρολό ζύμης πάνω στο σουσάμι   έτσι ώστε να καλυφθεί με σουσάμι η μια πλευρά  και πατάμε ξανά με τα χέρια μας να κολλήσει το σουσάμι στην  ζύμη.

kritika-paximadakia-ladiou8

Με την βοήθεια μιας σπάτουλας γυρνάμε το ρολό ανάποδα , να έρθει η πλευρά με το σουσάμι από πάνω .

kritika-paximadakia-ladiou9

kritika-paximadakia-ladiou10

Χαράζουμε  με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες 1 -1.5 εκατοστού (αλλά όχι μέχρι κάτω ) και μεταφέρουμε στο ταψί με μια σπάτουλα . 

kritika-paximadakia-ladiou11

kritika-paximadakia-ladiou12

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200  βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 30 περίπου λεπτά  (τόσο χρόνο χρειάζονται στον δικό μου φούρνο ) μέχρι να φουσκώσουν  και να πάρουν ένα ωραίο  χρυσοκίτρινο χρώμα . 

kritika-paximadakia-ladiou13

kritika-paximadakia-ladiou14

Η υφή τους σε αυτό το στάδιο μοιάζει σαν καλοψημένο κέικ (είναι μαλακά αλλά ψημένα μέχρι το κέντρο τους).

 kritika-paximadakia-ladiou15

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε  5 λεπτά να κρυώσει (αν κρυώσουν εντελώς δεν θα κόβονται-θα σπάνε ) και κόβουμε πάνω σε ξύλο κοπής (με πριονωτό μαχαίρι ψωμιού) .

kritika-paximadakia-ladiou16

Τα απλώνουμε  γυρίζοντας τα πλάγια στο ταψί (με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει το ταψί) και τα ψήνουμε  στους 160*C στον αέρα για άλλα 15-20 λεπτά (μέχρι να φρυγανιστούν).

kritika-paximadakia-ladiou17

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι ακόμα κάπως μαλακά , τα αφήνουμε  πρώτα να κρυώσουν τελείως και να σκληρύνουν .

Τα φυλάμε σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.

kritika-paximadakia-ladiou18

kritika-paximadakia-ladiou19

kritika-paximadakia-ladiou20

kritika-paximadakia-ladiou21

kritika-paximadakia-ladiou22

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

παξιμαδάκια-λαδιού28

παξιμαδάκια-λαδιού28

0 comments