Τα πιο νόστιμα και αφράτα παξιμαδάκια! Τραγανά και πεντανόστιμα! Δεν σταματάς ποτέ στο ένα. Ιδανικά μαζί με το γάλα ή με το καφεδάκι μας.
Δείτε περισσότερες Κρητικές συνταγές
Δείτε την συνταγή στο Youtube
Για τα πολύ νόστιμα κρητικά παξιμαδάκια λαδιού θα χρειαστούμε :
Υλικά
330 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
300 γραμμάρια ζάχαρη
300 ml ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 μπέικιν 20 γραμμαρίων
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κιλό ως 1.100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια σουσάμι για επικάλυψη + λίγο ζάχαρη
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη .
Στο χυμό πορτοκαλιού, που κρατάμε πάνω από το μπολ, διαλύουμε τη μαγειρική σόδα, (το μείγμα αφρίζει) και το ρίχνουμε κι αυτό.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν σχηματίζοντας μια ζύμη αφράτη που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε σε 5- 6 κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε ρολό.
Πλένουμε, στραγγίζουμε πολύ καλά το σουσάμι και ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ζάχαρη .
Ανακατεύουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ με τούλι (η ζάχαρη βοηθάει το σουσάμι να κολλάει πάνω στην ζύμη ).
Πατάμε το ρολό μας να πλατύνει και τοποθετούμε κάθε ρολό ζύμης πάνω στο σουσάμι έτσι ώστε να καλυφθεί με σουσάμι η μια πλευρά και πατάμε ξανά με τα χέρια μας να κολλήσει το σουσάμι στην ζύμη.
Με την βοήθεια μιας σπάτουλας γυρνάμε το ρολό ανάποδα , να έρθει η πλευρά με το σουσάμι από πάνω .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 30 περίπου λεπτά (τόσο χρόνο χρειάζονται στον δικό μου φούρνο ) μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα .
Η υφή τους σε αυτό το στάδιο μοιάζει σαν καλοψημένο κέικ (είναι μαλακά αλλά ψημένα μέχρι το κέντρο τους).
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει (αν κρυώσουν εντελώς δεν θα κόβονται-θα σπάνε ) και κόβουμε πάνω σε ξύλο κοπής (με πριονωτό μαχαίρι ψωμιού) .
Τα απλώνουμε γυρίζοντας τα πλάγια στο ταψί (με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει το ταψί) και τα ψήνουμε στους 160*C στον αέρα για άλλα 15-20 λεπτά (μέχρι να φρυγανιστούν).
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι ακόμα κάπως μαλακά , τα αφήνουμε πρώτα να κρυώσουν τελείως και να σκληρύνουν .
Τα φυλάμε σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments