Κρητικό γλυκό μπουρέκι με εύκολο χειροποίητο φύλλο!

krhtiko-glyko-mpoureki

Σας έχει περισσέψει μυζήθρα και δεν ξέρετε τι να την κάνετε? Ανησυχείτε πως θα χαλάσει και θα την πετάξετε? Τότε σας έχουμε την λύση! Φτιάξτε εύκολα με ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φύλλο κρητικό μπουρέκι με μυζήθρα γλυκιά και ελαφρώς σιροπιαστό!

Δείτε ακόμα    Κρητικές Συνταγές 

Υλικά
για το φύλλο ( για ταψί 36εκ διάμετρο)

300 - 350 γρ αλεύρι
χυμό από 1 πορτοκάλι (1/3 φλιτζανιού)
3/4  ή 80ml ελαιόλαδο
αλάτι μια πρέζα
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1/3 φλιτζανιού)

για τη γέμιση
800 γρ - 1000 γρ ανθότυρο
αυγά 1 μεγάλο ή 2 μικρά
1 - 2 κουταλάκια κανέλα

για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι

krhtiko-glyko-mpoureki1


Οδηγίες για την ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).

Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν το υγρά υλικά στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

 Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί,  σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.

krhtiko-glyko-mpoureki2

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για 5 έως 10 λεπτά το πολύ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την γέμιση
Φτιάχνουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον ανθότυρο, την κανέλα και τα αυγά.
Με ένα πιρούνι πατάμε καλά τον ανθότυρο.


Για το άνοιγμα φύλλου
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια. 

Παίρνουμε το μπαλάκι και με την παλάμη μας το πλαταίνουμε να γίνει επίπεδο και όσο ένα πιατάκι του καφέ.

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω το φυλλαράκι μας. Το αλευρώνουμε και αυτό καλά.

Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε κυκλικό φύλλο.


krhtiko-glyko-mpoureki4

Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.

Διπλώνουμε το φύλλο στην άκρη 2 εκατοστά και βάζουμε τον ανθότυρο με ένα κουταλάκι κατά μήκος.

Τυλίγουμε μια φορά το φύλ
λο γύρω από τον ανθότυρο και με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο.

Δημιουργούμε δηλαδή ένα μακρύ κορδόνι που είναι γεμισμένο με ανθότυρο.

Παίρνουμε το κορδόνι μας και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι γύρω γύρω.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του γεμίσματος και με τα άλλα δύο φύλλα.

Αλείφουμε το μπουρέκι μας με ελαιόλαδο να πάει παντού.

Το φουρνίζουμε 30' με 40'  λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή έως ότου πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.


krhtiko-glyko-mpoureki6
Για το σιρόπιασμα
Μόλις βγάλουμε το μπουρέκι μας από το φούρνο τα ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments