Σας έχει περισσέψει μυζήθρα και δεν ξέρετε τι να την κάνετε? Ανησυχείτε πως θα χαλάσει και θα την πετάξετε? Τότε σας έχουμε την λύση! Φτιάξτε εύκολα με ένα πολύ νόστιμο και εύκολο φύλλο κρητικό μπουρέκι με μυζήθρα γλυκιά και ελαφρώς σιροπιαστό!
Δείτε ακόμα Κρητικές Συνταγές
Υλικά
για το φύλλο ( για ταψί 36εκ διάμετρο)
300 - 350 γρ αλεύρι
χυμό από 1 πορτοκάλι (1/3 φλιτζανιού)
3/4 ή 80ml ελαιόλαδο
αλάτι μια πρέζα
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1/3 φλιτζανιού)
για τη γέμιση
800 γρ - 1000 γρ ανθότυρο
αυγά 1 μεγάλο ή 2 μικρά
1 - 2 κουταλάκια κανέλα
για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι
Δείτε ακόμα Κρητικές Συνταγές
Υλικά
για το φύλλο ( για ταψί 36εκ διάμετρο)
300 - 350 γρ αλεύρι
χυμό από 1 πορτοκάλι (1/3 φλιτζανιού)
3/4 ή 80ml ελαιόλαδο
αλάτι μια πρέζα
χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1/3 φλιτζανιού)
για τη γέμιση
800 γρ - 1000 γρ ανθότυρο
αυγά 1 μεγάλο ή 2 μικρά
1 - 2 κουταλάκια κανέλα
για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι
Οδηγίες για την ζύμη
Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν το υγρά υλικά στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για 5 έως 10 λεπτά το πολύ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την γέμιση
Φτιάχνουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον ανθότυρο, την κανέλα και τα αυγά.
Με ένα πιρούνι πατάμε καλά τον ανθότυρο.
Για το άνοιγμα φύλλου
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια.
Παίρνουμε το μπαλάκι και με την παλάμη μας το πλαταίνουμε να γίνει επίπεδο και όσο ένα πιατάκι του καφέ.
Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω το φυλλαράκι μας. Το αλευρώνουμε και αυτό καλά.
Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε κυκλικό φύλλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
Διπλώνουμε το φύλλο στην άκρη 2 εκατοστά και βάζουμε τον ανθότυρο με ένα κουταλάκι κατά μήκος.
Τυλίγουμε μια φορά το φύλλο γύρω από τον ανθότυρο και με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο.
Δημιουργούμε δηλαδή ένα μακρύ κορδόνι που είναι γεμισμένο με ανθότυρο.
Παίρνουμε το κορδόνι μας και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι γύρω γύρω.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του γεμίσματος και με τα άλλα δύο φύλλα.
Αλείφουμε το μπουρέκι μας με ελαιόλαδο να πάει παντού.
Το φουρνίζουμε 30' με 40' λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή έως ότου πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
0 comments