Χαλβαδόπιτες ή ταχινόπιτες με σπιτικό φύλλο! | Aspas_recipes

Χαλβαδόπιτες ή ταχινόπιτες με σπιτικό φύλλο!

taxinopites-xalvadopites

Πεντανόστιμες νηστίσιμες χαλβαδόπιτες για όσους αγαπούν τον χαλβά  . Ιδανική συνταγή για την περίοδο  της νηστείας! Μπορούμε με την ίδια ζύμη να φτιάξουμε και ταχινόπιτες βάζοντας αντί για χαλβά , ταχίνι.

Δείτε περισσότερες Νηστίσιμες συνταγές 

taxinopites-xalvadopites2

Υλικά για 8 πίτες

300 γραμμάρια αλεύρι  για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

160 ml   νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7 γρ 

65 ml λάδι (αραβοσιτέλαιο)

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

taxinopites-xalvadopites3

Έξτρα λάδι για επάλειψη
 
Γέμιση
300 γραμμάρια χαλβά του Μπακάλη 

Επάλειψη
μέλι διαλυμένο σε λίγο νερό

Μπορούμε με την ίδια ζύμη να φτιάξουμε και ταχινόπιτες βάζοντας αντί για χαλβά την παρακάτω γέμιση 

Γέμιση για ταχινόπιτες

200 γραμμάρια ταχίνι
200 γραμμάρια  ζάχαρη άχνη ή μέλι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Ανακατεύουμε το ταχίνι με την ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε λίγο νερό αν θέλουμε το μείγμα μας να μην είναι πολύ παχύρευστο.

 taxinopites-xalvadopites4

 Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το νερό  .  Ανακατεύουμε με  τη ζάχαρη , τη μαγιά  και το λάδι.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ώστε να έχουμε   μια ομαλή , ελαστική  ζύμη . Η  ζύμη μας κολλάει στα χέρια .Αν χρειάζεται προσθέτουμε 1-2 κουταλιές  αλεύρι.

Καλύπτουμε με ένα υγρό πανί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 - 15 λεπτά . Δεν θα φουσκώσει πολύ , μην πανικοβληθείτε .

taxinopites-xalvadopites5

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και τα  αλείφουμε ελαφρά  με λάδι  , ώστε να μην στεγνώσουν.

taxinopites-xalvadopites6

Σε λαδωμένο πάγκο παίρνουμε  τρία κομμάτια ζύμης και  ανοίγουμε το κάθε ένα σε πολύ λεπτό  φύλλο χρησιμοποιώντας τα χέρια μας. 

 taxinopites-xalvadopites7taxinopites-xalvadopites8

Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.

taxinopites-xalvadopites9 taxinopites-xalvadopites10

taxinopites-xalvadopites11  taxinopites-xalvadopites12

Χωρίζουμε κάθε φύλλο (3 μαζί) σε δύο κομμάτια .

Βάζουμε  τον χαλβά   ή το ταχίνι  και  τυλίγουμε το φύλλο .
Τεντώνουμε  την ζύμη με το χέρι για να γίνει ακόμα   πιο λεπτή .   

taxinopites-xalvadopites13  taxinopites-xalvadopites14

Στριφογυρίζουμε την ζύμη γύρω από τον εαυτό της φτιάχνοντας ένα σαλιγκάρι.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα .

taxinopites-xalvadopites15

Πατάμε τις πίτες μας να απλώσουν ελαφρώς.

Τοποθετούμε τις πίτες μας σε ταψάκι με λαδόκολλα.

taxinopites-xalvadopites16

taxinopites-xalvadopites17

Αλείφουμε   με λαδάκι  , και βάζουμε  σουσάμι για διακόσμηση.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c  βαθμούς αντιστάσεις για 25 - 30 λεπτά , (ανάλογα τον φούρνο μας ) ή μέχρι να ροδίσουν.

taxinopites-xalvadopites18


taxinopites-xalvadopites19

 Αλείφουμε κάθε πίτα με μέλι διαλυμένο σε λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο .

taxinopites-xalvadopites20

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram


0 comments