Σταφιδόψωμα θεϊκά!! (Συνταγή φούρνου )

stafidopsomoa-fournou

Τα πιο νόστιμα και αφράτα σταφιδόψωμα που θα φτιάξετε  είναι σίγουρα αυτά. Χωρίς αυγά και βούτυρο είναι εκτός από πεντανόστιμα και νηστίσιμα.

Δείτε περισσότερες Συνταγές για Γλυκά ψωμιά 

stafidopsomoa-fournou1

Για τα πολύ αφράτα σταφιδόψωμα θα χρειαστούμε : 

Υλικά  για 10 τεμάχια

500 - 530  γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγίου Γεωργίου )

100 γρ ζάχαρη

1 φακελάκι μαγιά 7 γρ 

1 βανίλια σκόνη 

45 ml ελαιόλαδο 

270 ml  κανελό
ζουμο* 

150 γραμμάρια  σταφίδες
 
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι 

Ακόμα (προαιρετικά )

100 γραμμάρια σουσάμι 

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 

Διαβάστε στο τέλος του Άρθρου όλες τις Συμβουλές για αφράτα σταφιδόψωμα 

stafidopsomoa-fournou2

Οδηγίες

Για το κανελόζουμο

Βάζουμε σε κατσαρόλι να βράσουν 1. 5 κούπα νερό (300 ml )  με 4-5 ξυλάκια κανέλλας από το όποιο εμείς χρειαζόμαστε τα 270 ml κανελόζομου .

stafidopsomoa-fournou3

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι το κανελόζουμο γίνει χλιαρό.

Κατόπιν ετοιμάζουμε την ζύμη .

stafidopsomoa-fournou4


Για την ζύμη 

Βάζουμε  στο μπολ του μίξερ  το  κανελόζουμο (χλιαρό )  , την  ζάχαρη ,την βανίλια, το λάδι και την μαγιά.
 
Κάνουμε ένα χυλό και το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να  να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

stafidopsomoa-fournou5

Σε  ένα πιάτο βάζουμε τις σταφίδες με  ½ κούπα κανελόζουμο και αφήνουμε να φουσκώσουν.
Κατόπιν τις περνάμε από το τρυπητό για να σουρώσουμε τυχόν υγρά που μπορεί να έχουν οι σταφίδες .

stafidopsomoa-fournou7

Σε  ένα άλλο μπόλ   βάζουμε το αλεύρι ,το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

 Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τις σταφίδες στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. .

Ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι -  σταφίδες στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πολύ ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.
 
stafidopsomoa-fournou8

stafidopsomoa-fournou9

Αφού φουσκώσει η ζύμη την πατάμε  να ξεφουσκώσει .

stafidopsomoa-fournou10

Την βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και την χωρίζουμε σε 10-12 κομμάτια 100 γραμμαρίων.

stafidopsomoa-fournou11

Η ζύμη μας κολλάει .- Δεν βάζουμε άλλο αλεύρι.

stafidopsomoa-fournou12

stafidopsomoa-fournou13

Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι.

Πλάθουμε το μπαλάκι μας με τα χέρια μας σε ένα μικρό μπαστουνάκι.  

stafidopsomoa-fournou14

Αν θέλουμε περνάμε κάθε μπαστουνάκι από το σουσάμι που το έχουμε πρώτα ανακατέψει με την ζάχαρη  και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. ( Δίνουμε στην λαδόκολλα σχήμα ακορντεόν. Κάθε ταψί έχει δύο λαδόκολλες).

stafidopsomoa-fournou15

Αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα με μεμβράνη  για 40 λεπτά ως 60 (ανάλογα την ζέστη του σπιτιού σας) .

stafidopsomoa-fournou16

stafidopsomoa-fournou17

Ψεκάζουμε ελαφρώς με νερό τα σταφιδόψωμα μας .

Τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου μας ένα κατσαρόλι με βραστό νερό για να δημιουργηθεί υγρασία στον φούρνο.

stafidopsomoa-fournou18

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις στην μεσαία σχάρα για 15- 20 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.

stafidopsomoa-fournou19

Βγάζουμε από τον φούρνο ψεκάζουμε ξανά με νερό και τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν .

stafidopsomoa-fournou20

Συμβουλές

1) Τα συγκεκριμένα σταφιδόψωμα είναι σχετικά άγλυκα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε 50 γρ ζάχαρη ακόμη .

2) Το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική σύσταση και απορροφητικότητα.

Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλεύρι ακόμα μα να θυμάστε πως για να έχετε αφράτα σταφιδόψωμα η ζύμη μας πρέπει να κολλάει στα χέρια. 

3) Μπορούμε να φτιάξουμε την ζύμη μας και να προσθέσουμε στο τέλος τις σταφίδες (πολύ καλά στραγγισμένες  για να μείνουν ολόκληρες)

Για μαλακά και αφράτα σταφιδόψωμα  , βγάζουμε από τον φούρνο, ψεκάζουμε με νερό , τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε  χωρίς να τα σκεπάσουμε .

stafidopsomoa-fournou21

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

 Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments