Κριτσίνια αφράτα με καρότο με φέτα και με ηλιόσπορους! | Aspas_recipes

Κριτσίνια αφράτα με καρότο με φέτα και με ηλιόσπορους!


 Κριτσίνια με καρότο

Συστατικά


    100 ml ελαιόλαδο
    50 ml νερό κρύο
    1 ΚΣ ξύδι
    2 (170) γρ καρότα ξυσμένα
    250 γρ αλεύρι σκληρό
    ½ κγ πάπρικα γλυκιά
    ¼ κγ αλάτι
    1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι.
    Σε ένα άλλο μπολ ενώνω τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρότα, το αλεύρι, την πάπρικα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
    Ρίχνω σταδιακά τη μισή ποσότητα των στερεών υλικών στα υγρά, ανακατεύοντας.
    Προσθέτω τα καρότα και συνεχίζω με την υπόλοιπη ποσότητα των αλεύρων.
    Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική, χωρίς να κολλάει όμως στα χέρια.
    Ανάλογα την υγρασία των καρότων ίσως χρειαστεί να προσθέσω λίγο αλεύρι παραπάνω.
    Πλάθω τη ζύμη σε λουκάνικο, την τυλίγω σε μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
    Αφού περάσει η ώρα, ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
    Με τον κόφτη της πίτσας κόβω σε λωρίδες του 1 εκ και έπειτα στη μέση.
    Πλάθω σε κυλινδρικό κουλουράκι κάθε λωρίδα και το βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί.
    Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 35 – 40 λεπτά, μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα και τα βγάζω από το φούρνο (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα το πάχος και το πόσο σκληρά τα θέλουμε).




Απλά κριτσίνια  και κριτσίνια με φέτα
Απλά κριτσίνια αλλά και εμπλουτισμένα με φέτα για όσους προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις.

Συστατικά


    100 ml ελαιόλαδο
    100 ml νερό κρύο
    1 ΚΣ ξύδι
    250 γρ αλεύρι σκληρό
    ¼ κγ αλάτι
    1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
    2 ΚΣ ρίγανη προαιρετικά
    40 γρ φέτα προαιρετικά, για την μισή ποσότητα

Οδηγίες

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι.
    Σε ένα άλλο μπολ ενώνω τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το αλάτι, την ρίγανη και το μπέικιν πάουντερ.
    Ρίχνω σταδιακά τα στερεά υλικά στα υγρά, ζυμώνοντας να γίνει μια ζύμη ελαστική, χωρίς να κολλάει όμως στα χέρια.
    Πλάθω τη ζύμη σε λουκάνικο, την τυλίγω σε μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
    Αφού περάσει η ώρα, χωρίζω στα δύο τη ζύμη και ανοίγω τη μισή με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
    Προσθέτω από τη μια πλευρά την μισή ποσότητα της φέτας σε κυβάκια, γυρίζω και ρίχνω τα υπόλοιπα από την άλλη.
    Με τον κόφτη της πίτσας κόβω σε λωρίδες του 1 εκ και έπειτα στη μέση.
    Πλάθω σε κυλινδρικό κουλουράκι κάθε λωρίδα και το βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί.
    Όμοια ανοίγω και κόβω την υπόλοιπη σκέτη ζύμη.
    Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 35 – 40 λεπτά, μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα και τα βγάζω από το φούρνο (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα το πάχος και το πόσο σκληρά τα θέλουμε).
    Τα βάζω σε σχάρα να κρυώσουν κι έπειτα τα αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για μια εβδομάδα (αυτά με τη φέτα χρειάζονται ψυγείο).



Κριτσίνια ολικής άλεσης με ηλιόσπορους
Πλούσια γεύση, πυκνή και έξτρα τραγανή υφή για τα πιο υγιεινά κριτσίνια που δεν χρειάζονται διαιτητικούς λόγους για να τα απολαύσουμε.

υλικα

    100 ml ελαιόλαδο
    100 ml νερό κρύο
    1 ΚΣ ξύδι
    115 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
    130 γρ αλεύρι σκληρό
    ½ κγ ζάχαρη
    ¼ κγ αλάτι
    1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
    60 γρ + 70 γρ ηλιόσπορους

Οδηγίες


    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι.
    Σε ένα άλλο μπολ ενώνω τα στερεά υλικά, το αλεύρι ολικής άλεσης, το σκληρό αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και 60 γρ ηλιόσπορους.
    Ρίχνω σταδιακά τα στερεά υλικά στα υγρά, ζυμώνοντας να γίνει μια ζύμη ελαστική, χωρίς να κολλάει όμως στα χέρια.
    Πλάθω τη ζύμη σε λουκάνικο, την τυλίγω σε μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
    Αφού περάσει η ώρα, ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
    Με τον κόφτη της πίτσας κόβω σε λωρίδες του 1 εκ και έπειτα στη μέση.
    Πλάθω σε κυλινδρικό κουλουράκι κάθε λωρίδα, το κυλάω στους ηλιόσπορους και το βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί( για να κολλήσουν καλύτερα οι σπόροι, τους βρέχω να είναι νωποί και πιέζω να μπουν στη ζύμη).
    Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 35 – 40 λεπτά, μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα και τα βγάζω από το φούρνο (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα το πάχος και το πόσο σκληρά τα θέλουμε).
    Τα βάζω σε σχάρα να κρυώσουν κι έπειτα τα αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για μια εβδομάδα.



πηγή και φώτο συνταγής από paxxi.gr



 

0 comments