Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
Για τον Χασλαμά θα χρειαστούμε :
Υλικά για ταψί 28 εκατοστών
Για το σιρόπι
450 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
400 γραμμάρια νερό
1 στικ κανέλα
5-6 γαρίφαλα
1/2 πορτοκάλι
100 γραμμάρια μέλι
Για την πίτα
200 ml σπορέλαιο
90 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα ή στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις .
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε σε ταψί 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας.
Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και πασπαλίζουμε καρύδια.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments