Χασλαμάς ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που γίνεται κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα ,στην Θράκη και στην Μακεδονία. Θα τον συναντήσει κανείς όχι μόνο στη Σαμοθράκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Θράκης, σε χωριά των Σερρών, στην Κοζάνη και αλλού. Αξίζει να το δοκιμάσετε !!
Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές
Για τον Χασλαμά θα χρειαστούμε :
Υλικά για ταψί 28 εκατοστών
Για το σιρόπι
400 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
250 γραμμάρια νερό
1 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1/2 πορτοκάλι
70 γραμμάρια μέλι
Για την πίτα
200 ml σπορέλαιο
90 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
200 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια
Οδηγίες
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε σε ταψί 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας.
Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments