Χασλαμάς Σαμοθράκης ή Μελομακάρονο ταψιού θεϊκό!! | Aspas_recipes

Χασλαμάς Σαμοθράκης ή Μελομακάρονο ταψιού θεϊκό!!

xaslamas-melomakarono-tapsiou

Χασλαμάς  ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που γίνεται κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα  ,στην Θράκη και στην Μακεδονία. Θα τον συναντήσει κανείς όχι μόνο στη Σαμοθράκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Θράκης, σε χωριά των Σερρών, στην Κοζάνη και αλλού. Αξίζει να το δοκιμάσετε !!

Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

xaslamas-melomakarono-tapsiou2

Για τον Χασλαμά θα χρειαστούμε :

Υλικά για ταψί 28 εκατοστών 

Για το σιρόπι

400 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

250 γραμμάρια νερό

1 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα

1/2 πορτοκάλι

70 γραμμάρια μέλι

xaslamas-melomakarono-tapsiou3

Για την πίτα

200 ml σπορέλαιο

90 ml  ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1/3  κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

1/4  κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

200 ml χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

κουταλάκι γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

100 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια

xaslamas-melomakarono-tapsiou4

Οδηγίες

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μέλι.

xaslamas-melomakarono-tapsiou5

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

xaslamas-melomakarono-tapsiou6

Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.

xaslamas-melomakarono-tapsiou7

Μεταφέρουμε σε ταψί 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας.

Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια και συνεχίζουμε να ψήνουμε.

xaslamas-melomakarono-tapsiou8

Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

xaslamas-melomakarono-tapsiou9

Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

xaslamas-melomakarono-tapsiou10

Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη 


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments