Ντέρμπι αιωνίων αντιπάλων!!!
Υλικά
1 φακελάκι(7 γραμμαρίων )μαγιά ξερή
1 αυγό
125 ml γάλα
125 ml νερό
λίγο αλάτι(για αλμυρή γέμιση) ή λίγη ζάχαρη (για γλυκιά γέμιση)
περίπου μισό κιλό αλεύρι
1 κροκάδι αβγού για το άλειμμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά μας σε μπολ και τα ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για κανένα δεκάλεπτο.
Ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης σε φυλλαράκια και βάζουμε μέσα τη γέμιση που έχουμε επιλέξει ,γλυκιά ή αλμυρή.
Χρησιμοποιούμε και πάλι ένα ποτήρι και με τη βοήθειά του κόβουμε ομοιόμορφα πιτάκια που τα αραδιάζουμε σε ταψί.
Τα αφήνουμε άλλο ένα δεκάλεπτο να σταθούν και τα αλείφουμε με το κροκάδι του αβγού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
στην επιφάνεια.
Tips
Όταν βάλουμε τα υλικά μας στο μπολ, δε ρίχνουμε όλο το αλεύρι από την αρχή.
Βάζουμε το μεγαλύτερο μέρος στην αρχή και συμπληρώνουμε όσο χρειαστεί
στη συνέχεια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Τα πιροσκί, αν μείνουν και δεύτερη μέρα, μπορούν να γίνουν της ώρας, αν τα περάσουμε για λίγο από το φούρνο μικροκυμάτων.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Αφράτη πεντανόστιμη ζύμη , χωρίς αναμονές για φουσκώματα, αυτή ή συνταγή θα σας λύσει τα χέρια όταν θέλετε να κάνετε πίτσα εύκολη, αφράτη και νόστιμη.
Για την #σπιτική #πίτσα με αφράτη #ζύμη θα χρειαστούμε :
Υλικά
2 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμαρίων
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
385 γραμμάρια για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές σούπας σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
Ακόμα
Σάλτσα ντομάτας
Αλλαντικά της επιλογής μας
Μαλακό κίτρινο τυρί
Χωρίζουμε το ένα ασπράδι από το αυγό. Σε ένα μπολ βάζουμε το ασπράδι μαζί με ολόκληρο το άλλο αυγό. Προσθέτουμε το λάδι , το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Όταν γίνουν μια μάζα ρίχνουμε το μπέικιν, λίγο αλάτι και αλεύρι μέχρι που να έχουμε μία μέτρια σε υφή ζύμη. Πλάθουμε καλά και χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη.
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε δύο φύλλα.
Με την βοήθεια ενός πιάτου δίνουμε στρογγυλό σχήμα στην ζύμη και κόβουμε.
Βάζουμε το ένα φύλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε αντικολλητικό ταψί για πίτσα και απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε τα αλλαντικά της επιλογής μας και το τριμμένο κίτρινο τυρί.
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και στο κέντρο βάζουμε ένα μπολάκι. Κόβουμε σε 16 ακτίνες με κέντρο το μπολάκι.
Κάθε ακτίνα την γυρίζουμε 2 φορές και αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε κρατήσει.
Αν θέλουμε βάζουμε λίγο σουσάμι στο κέντρο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.