Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Τα ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γραμμάρια και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Το υπόλοιπο βούτυρο (100 γραμμάρια ) το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει.
Ζεσταίνουμε τα 50 γραμμάρια αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.
Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ.
Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα.
Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα.
Τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.
Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή.
Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο,
για περίπου 1′.
Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και
το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1-2 ώρες να διπλασιαστεί.
Για να πιάσουμε τη ζύμη βουτυρώνουμε τα χέρια μας.
Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα.
Δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.
Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη.
Η ζύμη για το πανετόνε πρέπει να είναι βουτυράτη, μαλακή σαν μία μεγάλη τσίχλα.
Δεν χρησιμοποιούμε πουθενά αλεύρι, ούτε στον πάγκο ούτε στο πλάσιμο των πανετόνε.
Ιδανικά χρησιμοποιούμε ειδικές φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε, αφού τις βουτυρώσουμε
πρώτα καλά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε βαθιά φόρμα, καλά βουτυρωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για
πανετόνε 15×11 εκατοστών .
Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 - 2 ώρες σε σβηστό φούρνο.
Αλείφουμε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.
Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνουμε πολύ καλά.
Την ώρα που ψήνουμε το πανετόνε βάζουμε ταψάκι με βραστό νερό στη βάση του φούρνου.
Αυτό δίνει υγρασία στο ψήσιμο και γυαλίζει το πανετόνε.
Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζουμε
τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ψήνουμε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.
Αφού βγάλουμε το πανετόνε από το φούρνο, διαπερνάμε τη βάση του με 2 σουβλιά και το
στερεώνουμε ανάποδα να στεγνώσει τελείως και να κρυώσει καλά.
Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσουμε ανάποδα.
Μυστικά