Παξιμάδια πορτοκαλιού, το ιδανικό συνοδευτικό στον καφέ μας και βουτώντας τα στο γάλα για όλα τα παιδιά!
Με
ελαιόλαδο και σουσάμι, νηστίσιμα μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλες τις
εποχές και εύκολα να τα παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά και τα παιδιά σαν κολατσιό στο
σχολείο τους.
Κρατάνε τραγανά πολύ καιρό αν τα έχουμε σωστά αποθηκευμένα για να μας συντροφεύουν τουλάχιστο για 15 μέρες.
Για τα πολύ εύκολα #παξιμαδάκια πορτοκαλιού θα χρειαστούμε:
Υλικά
120 ml ελαιόλαδο
110 γρ ζάχαρη
120 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ακόμα
150 γραμμάρια σουσάμι για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη .
Στο χυμό πορτοκαλιού, που κρατάω πάνω από το μπολ, διαλύω τη μαγειρική σόδα, το μείγμα αφρίζει και το ρίχνω κι αυτό.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, δημιουργώντας τη ζύμη.
Τη σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζω στα δύο και πλάθω κάθε κομμάτι ζύμης σε 2 ρολά .
Πλένω, στραγγίζω καλά το σουσάμι και το ραντίζω πάνω στην επιφάνεια εργασίας.
Κυλάω πάνω τα δύο ρολά να καλυφθούν εξωτερικά και τα πιέζω να μπουν μέσα στη ζύμη.
(με άσπρο σουσάμι)
Μεταφέρω
τα ρολά ζύμης στο ταψί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C,
στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν σαν κέικ (να
είναι μαλακά αλλά ψημένα μέχρι το κέντρο τους).
(με καβουρντισμένο σουσάμι)
Βγάζω
το ταψί από το φούρνο, το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και κόβω (με
πριονωτό μαχαίρι ψωμιού) το κάθε ρολό σε κομμάτια πάχους 1 – 1,5
εκ.
Τα
απλώνω γυρίζοντας τα πλάγια στο ταψί (με την κομμένη πλευρά να
ακουμπάει το ταψί) και τα ψήνω στους 160*C στον αέρα για άλλα 20 λεπτά
(μέχρι να φρυγανιστούν).
Όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι ακόμα κάπως μαλακά και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.
Τα φυλάω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Πεντανόστιμοι αφράτοι και πολύ νόστιμοι λουκουμάδες για να τους απολαύσετε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας !! Οι πιο εύκολοι λουκουμάδες που θα φτιάξεις ποτέ είναι σίγουρα αυτή η συνταγή. Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Για τους εύκολους #λουκουμάδες θα χρειαστούμε :
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml νερό χλιαρό (όχι καυτό!)
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γραμμάρίων
Ακόμα
μέλι για το μέλωμα
καρύδια ψιλοκομμένα ή σουσάμι για το σερβίρισμα
κανέλοζάρη
nutella ή σιρόπι σοκολάτας
Οδηγίες
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε την ζάχαρη .
Βάζουμε
σε μια λεκάνη το αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε
προσθέτοντας και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ένας πηχτός
χυλός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό
περιβάλλον μέχρι το ζυμάρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Για να φουσκώσει πιο
γρήγορα, βάλτε το μπολ μέσα στο φούρνο, που έχετε προηγουμένως θερμάνει
στους 50 βαθμούς Κελσίου, σβήστε τον κι αφήστε τη ζύμη μία ώρα περίπου,
ώσπου να κάνει φούσκες στην επιφάνεια.
Πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα
σας, κόψτε μ’ ένα κουτάλι, βουτηγμένο σε λάδι, κομματάκια ζύμης και
ρίξτε τα σε καυτό λάδι. Το κουτάλι θα το βουτάτε στο λάδι κάθε φορά,
πριν κόψετε τη ζύμη, για να μην κολλάει σ’ αυτό.
Τηγανίζουμε
τους λουκουμάδες λίγους-λίγους ανακατεύοντας τους με μια τρυπητή
κουτάλα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζουμε με την
κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Τους σερβίρουμε περιχυμένους με μέλι και πασπαλισμένους με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.
Μυστικό
1. Βουτάμε το κουτάλι σε λάδι και όχι σε νερό .Αντί για νερό στο ποτήρι που έχουμε το κουτάλι με το οποίο σχηματίζουμε
τους λουκουμάδες να βάλετε λάδι. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πιτσιλάει το
λάδι στην κατσαρόλα όταν θα πέφτουν οι λουκουμάδες μέσα!
2. Αν το
μέλι είναι πολύ πυκνό, αραιώστε το με λίγο νερό και βράστε το. Αφαιρέστε
τον αφρό και χρησιμοποιήστε το. Οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο ζεστοί
και φρεσκοψημμένοι.
Τρουφάκια αλάδωτα ,ένα νόστιμο γλυκό για την περίοδο της σαρακοστής . Ιδανική γλυκιά λιχουδιά για όσους νηστεύουν και δεν τρώνε ούτε λάδι .
Για τα νηστίσιμα τρουφάκια θα χρειαστούμε :
Υλικά:
250 γραμμάρια καρύδι χοντροκομμένο
250 γραμμάρια κουβερτούρα
125 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
1/2 κουταλιά της σούπας κακάο
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
250 γραμμάρια ζάχαρη
3/4 κούπα νερό
Λίγο ανθόνερο
Εκτέλεση:
Βράζουμε
τη ζάχαρη με το νερό. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκάνη και
τα ανακατεύουμε προσθέτοντας και το σιρόπι.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει
μια μάζα που να πλάθεται. Σ’ ένα πιάτο βάζουμε λίγο κονιάκ για να
βρέχουμε τα χέρια μας, ώστε να μην κολλάει η ζύμη όταν τα πλάθουμε.
Δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε, στρογγυλό ή στενόμακρο. Λιώνουμε την
κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε τα τρουφάκια με πιρούνι ένα - ένα
μέσα σε αυτήν. Έχουμε στρώσει σε ένα ταψί λαδόκολλα και τα ακουμπάμε
εκεί.
Βάζουμε κάθε τρουφάκι σε ατομική χάρτινη θήκη για τρουφάκια. Τα
διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Λαγουδάκια , πουλάκια και πασχαλινά αυγά όλα με μια ζύμη φτιάχνουμε μαζί με τα παιδάκια μας εύκολα μπισκοτάκια βουτύρου Είτε τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα είτε όχι είναι πεντανόστιμα .
Για τα λαγουδένια μπισκοτάκια θα χρειαστούμε :
Υλικά
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια βιτάμ ή βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν (baking powder)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει πολύ.
Προσθέτουμε το αυγό, μόλις αναμειχθεί καλά, προσθέτουμε το αλάτι και την βανίλια.
Ρίχνουμε το αλεύρι κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα και ανακατεύουμε. Έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω.
Βάζουμε στο ψυγείο την ζύμη για 1 ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ανοίγουμε σε φύλλο τοποθετώντας την ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες περίπου μισό εκατοστό πάχος. Κόβουμε με κούπ - πάτ σε σχέδια της επιλογής μας.
Μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 βαθμούς για 20' περίπου, εξαρτάται από το πάχος του μπισκότου και το μέγεθος καθώς και αν θα ψήσουμε στον αέρα.(είναι έτοιμα όταν οι άκρες τους γύρω γύρω αρχίζουν να παίρνουν χρώμα).
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά! (Όταν είναι ζεστά αν τα μετακινήσουμε μπορεί να σπάσουν )
Διακοσμούμε όπως επιθυμούμε!
Για την ζαχαρόπαστα
Χρειαζόμαστε
ζαχαρόπαστα
πλάστη
διακοσμητικό πλάστη κουπα-πατ λαγουδάκι που φτιάξαμε τα μπισκότα
Οδηγίες
Στον πάγκο που θα ανοίξουμε την ζαχαρόπστα ρίχνουμε λίγο άχνη και την ανοίγουμε σε μικρό φύλλο με κανονικό πλάστη.. Ξαναπερνάμε ελαφρά με διακοσμητικό πλάστη για να κάνουμε το σχέδιο
Κόβουμε με κουπ-πατ.
Αλείφουμε το μπισκότο που θα κολλήσουμε την ζαχαρόπαστα με λίγο νερό και καλύπτουμε το μπισκότο. Αφήνουμε να στεγνώσει το μπισκότο.
Φτιάχνουμε πασχαλινά τσουρεκάκια, νόστιμα αφράτα τραγανά ! Τα βουτυράτα αυτά κουλουράκια στην Κρήτη ονομάζονται τσουρεκάκια !!!!Είναι πεντανόστιμα και αξίζει να τα δοκιμάσετε !!!
Υλικά
640 γρ φυτίνη ή βούτυρο
2 ποτήρια ζάχαρη ή 400-440 γρ ζάχαρη
3 αυγά ολόκληρα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ σόδα
2-3 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι (ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι)
1 κρόκο αυγού+ λίγο νερό για το άλειμμα
Οδηγίες
Χτυπάμε πολύ καλά στην ζάχαρη με την Φυτίνη (βούτυρο)μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα . Βάζουμε τις βανίλιες, και το κονιάκ που μέσα έχουμε ρίξει την σόδα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Η ζύμη μας είναι πολύ αφράτη και μαλακή αλλα δεν κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και κάνουμε σχήματα. Αλείφουμε με κρόκο αυγού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Η συνταγή βγάζει 5-6 ταψιά του φούρνου στo σχήμα που κάναμε εμείς.
Καλή επιτυχία!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Πασχαλιά ονομάζεται το στρογγυλό τσουρέκι στην μέση με ένα αυγό (κόκκινο συνήθως) που το προσφέρουμε στην /στον Νονά/Νονό όταν μας φέρνει την λαμπάδα του Πάσχα Αφράτα κορδονάτα τσουρέκια όνειρο!!!
Για την συνταγή Πασχαλιά -στρογγυλό τσουρέκι της Νονάς θα χρειαστούμε :
Υλικά:
500 ml γάλα
300 γρ. ζάχαρη
125 γρ φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
4 αβγά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι και λίγο ακόμα
1 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
30 γρ ξηρή μαγια ή 80 γρ φρέσκια
2 βανίλιες
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκ. μαστίχα σκόνη
Οδηγίες
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, χωρίς να αφήσουμε να βράσει το γάλα.
Ρίχνουμε το γάλα στην κουζινομηχανή και ανακατεύουμε μαζί με τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, την μαγιά, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε αν χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα, ώστε να μην κολλάει η ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.
Απλώνουμε λίγο λάδι στον πάγκο και χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ισομεγέθη κομμάτια. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε ξανά αν θέλουμε να κάνουμε πλεξούδες σε 2 - 3 κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια.(Εδώ πλεξούδα με 2 φυτίλια και σαλιγκάρι με 1 φυτίλι)
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα 30-40 λεπτά περίπου για να φουσκώσουν.
Αλείφουμε από πάνω με αβγό αραιωμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα.