Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το κυδώνι γλυκό του κουταλιού.Τότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα. Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Το γλυκό κυδώνι και τα μυστικά του από την Αργυρώ
•Ποια κυδώνια είναι κατάλληλα για γλυκό κουταλιού;
Διαλέξτε κυδώνια όχι πολύ ώριμα για να μη βγει το γλυκό σας στο τέλος μαλακό σαν μαρμελάδα. Ούτε όμως τα πολύ άγουρα κυδώνια μας δίνουν ωραίο γλυκό.
•Μικρές ή μεγάλες δόσεις φρούτου για το γλυκό κουταλιού;
Αν φτιάχνετε κυδώνι για πρώτη φορά, κάντε μικρή δόση μέχρι να μάθετε τα μυστικά του. Αν είστε έμπειρη στα γλυκά του κουταλιού, προχωρήστε κατευθείαν σε πολλαπλασιασμό των υλικών για μεγαλύτερες δόσεις γλυκού. Αν και να θυμάστε πάντα, ότι τα γλυκά του κουταλιού δένουν και βράζουν πιο σωστά σε μικρές ποσότητες, γιατί ελέγχονται όλα πιο εύκολα.
•Γλυκό κυδώνι κόκκινο ή ξανθό;
Πολλοί με ρωτάτε πώς θα γίνει το κυδώνι σας κατακόκκινο και άλλοι το θέλετε με πιο ξανθό χρώμα. Να σας πω ότι το χρώμα που θα πάρει το γλυκό κυδώνι, κόκκινο ή ξανθό, οφείλεται στην ποικιλία κυδωνιού, στο πόσο ώριμο ή άγουρο είναι το φρούτο και στο χρόνο βρασμού του.
Έχω παρατηρήσει ότι βράζοντάς το δυο φορές, σε δυο στάδια, το γλυκό παίρνει ανοιχτόχρωμο κόκκινο έως σκούρο κόκκινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία κυδωνιού, γιατί πάντα το φτιάχνω με την ίδια συνταγή.
Επίσης, πιο κόκκινο χρώμα παίρνει το κυδώνι αν το βγάλω από την φωτιά, το αφήσω να κρυώσει τελείως και την επόμενη ημέρα το ξανά βάλω στην φωτιά για να δέσει σωστά. Με τον τρόπο αυτό αποκτάει τις περισσότερες φορές, ένα ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα.
•Λεμόνι και νερό στα καθαρισμένα κυδώνια- σωστό ή λάθος;
Ποτέ δεν βάζω λεμόνι στα καθαρισμένα κυδώνια, αλλά ούτε και τα βουτάω σε λεκάνη με νερό. Γιατί το θεωρώ τελείως περιττό. Μπορεί το κυδώνι όσο περιμένει καθαρισμένο να οξειδώνεται και να μαυρίζει και να σκουραίνει, αλλά όταν αρχίσει ο βρασμός μέσα στην κατσαρόλα επανέρχεται στο φυσικό του χρώμα.
Επίσης αν το μουλιάζετε σε νερά, το κυδώνι τα τραβάει μέσα και μετά τα αποβάλλει στην κατσαρόλα.
•Γλυκό κουταλιού, προσοχή στο δέσιμο του σιροπιού
-Τα κυδώνια σαν φρούτο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Γι’ αυτό, καλό είναι αφού αρχίσει να δένει το γλυκό (να μετατρέπεται δηλ το υγρό του σε ελαφρύ σιρόπι), να σβήσετε την φωτιά και να αφήσετε το κυδώνι να κρυώσει τελείως.
- Θα δείτε ότι την επόμενη ημέρα το σιρόπι θα έχει σφίξει αρκετά.
- Μην σκεπάσετε με καπάκι το γλυκό κυδώνι όσο είναι ζεστό.
- Την επόμενη ημέρα αν το σιρόπι είναι αρκετά αραιό, βάλτε το στην φωτιά να πάρει μια βράση ώστε να δέσει σωστά.
- Θέλω να δώσετε προσοχή σε αυτό γιατί αν το παρά βράσετε θα εξατμιστούν τα υγρά και θα γίνει το σιρόπι πολύ σφιχτό. Μετά όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο.
•Με τι να αρωματίσω το γλυκό κουταλιού;
- Στα νησιά, χρησιμοποιούμε την αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε το κυδώνι, το σταφύλι κλπ. Είναι πολύ ταιριαστός ο συνδυασμός τους. Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε αρμπαρόριζα, ρίξτε λίγη βανίλια.
Το γλυκό κουταλιού θέλει την ησυχία του!- Το γλυκό κυδώνι όπως και όλα τα γλυκά του κουταλιού δεν τα ανακατεύουμε ποτέ. Αλλιώς τα φρούτα θα λιώσουν και θα γίνουν μαρμελάδα. Αν χρειαστεί, ανακινούμε την κατσαρόλα με το γλυκό κυδώνι από τα χερούλια.
•Ξάφρισμα το απαραίτητο!
- Ξαφρίζουμε το γλυκό κυδώνι όπως και όλα τα γλυκά κουταλιού όποτε είναι αναγκαίο. Με κουτάλα μαζεύουμε προσεκτικά τον αφρό που τυχόν σχηματίζεται στην επιφάνεια του γλυκού με το βρασμό.
•Δεν πετάμε τίποτα από τα κυδώνια
Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!