Νόστιμη μουσταλευριά που γίνεται γρήγορα με 2 μόνο υλικά ! Από τα πιο νόστιμα γλυκά κατά την περίοδο που συλλέγεται ο μούστος.
Δείτε περισσότερες Συνταγές με μούστο
Υλικά
500 ml λευκό μούστο έτοιμο κομμένο για χρήση
40 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
50 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά ) αν ο μούστος δεν είναι γλυκός
Για το γαρνίρισμα
Καβουρδισμένα ή ωμά αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
Καρύδια ψιλοκομμένα
Σουσάμι
Κανέλα τριμμένη
Οδηγίες
Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μούστο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, χωρίς σβώλους.
Μόλις αρχίσει το μείγμα να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε μπολάκια.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα, καρυδόψιχα, σουσάμι και κανέλα.
Αφήνουμε τη μουσταλευριά να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Μυστικά
* Το «κόψιμο» του μούστου: Μούστος είναι ο χυμός που παίρνουμε από τα σταφύλια, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ως έχει στα γλυκά. Αν τον αφήσουμε ανεπεξέργαστο, θα «ζυμωθεί» και θα μετατραπεί σε κρασί. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να τον «κόψουμε», δηλαδή να διακόψουμε τον «βρασμό» του. Ή διαδικασία που ακολουθούμε για να γίνει αυτό βοηθάει επίσης στο να καθαρίσει ο μούστος από ξένες ουσίες, να γίνει διαυγής και να δέσει ελαφρώς.
Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε είτε κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα είτε ασπρόχωμα. Διαλύουμε τη στάχτη μέσα στον μούστο (1 κουτ. σούπας στάχτη ανά 1 λίτρο μούστου) και αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά: θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ και να σχηματίζει αφρό, τον οποίο ξαφρίζουμε σχολαστικά.
Μόλις σταματήσει να γίνεται αφρός και καθαρίσει ο μούστος, τον τραβάμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε ένα βράδυ να ηρεμήσει.
Στο διάστημα αυτό θα καθίσουν στον πάτο όλες οι στερεές ουσίες. Την επόμενη μέρα τον σουρώνουμε από διπλό τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτό, χωρίς να πάρουμε μαζί το κατακάθι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία-δύο φορές, αν χρειαστεί. Ο μούστος σε αυτή τη φάση είναι έτοιμος για χρήση. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε μπουκάλια στην κατάψυξη, για να έχουμε να φτιάχνουμε γλυκά όλο τον χρόνο.
0 comments