Μουσταλευριά με σιμιγδάλι φανταστική ! | Aspas_recipes

Μουσταλευριά με σιμιγδάλι φανταστική !

   moustalevria-me-simigdali

Νόστιμη μουσταλευριά που γίνεται γρήγορα με 2  μόνο υλικά ! Από τα πιο νόστιμα γλυκά κατά την περίοδο που συλλέγεται ο μούστος.

Δείτε περισσότερες Συνταγές με μούστο 

moustalevria-me-simigdali1

Υλικά 

500 ml  λευκό μούστο έτοιμο κομμένο για χρήση 

40 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι 

50 γραμμάρια ζάχαρη (προαιρετικά ) αν ο μούστος δεν είναι γλυκός 

moustalevria-me-simigdali2

Για το γαρνίρισμα

Καβουρδισμένα ή ωμά αμύγδαλα, ψιλοκομμένα 

Καρύδια 
ψιλοκομμένα 

Σουσάμι

Κανέλα τριμμένη

moustalevria-me-simigdali3

Οδηγίες

Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μούστο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, χωρίς σβώλους.

moustalevria-me-simigdali4

Μόλις αρχίσει το μείγμα να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε μπολάκια.

moustalevria-me-simigdali5

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα, καρυδόψιχα, σουσάμι και κανέλα.

Αφήνουμε τη μουσταλευριά να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

moustalevria-me-simigdali6

moustalevria-me-simigdali7


Μυστικά
* Το «κόψιμο» του μούστου: Μούστος είναι ο χυμός που παίρνουμε από τα σταφύλια, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ως έχει στα γλυκά. Αν τον αφήσουμε ανεπεξέργαστο, θα «ζυμωθεί» και θα μετατραπεί σε κρασί. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να τον «κόψουμε», δηλαδή να διακόψουμε τον «βρασμό» του. Ή διαδικασία που ακολουθούμε για να γίνει αυτό βοηθάει επίσης στο να καθαρίσει ο μούστος από ξένες ουσίες, να γίνει διαυγής και να δέσει ελαφρώς. 

moustalevria-me-simigdali8

Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε είτε κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα είτε ασπρόχωμα. Διαλύουμε τη στάχτη μέσα στον μούστο (1 κουτ. σούπας στάχτη ανά 1 λίτρο μούστου) και αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά: θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ και να σχηματίζει αφρό, τον οποίο ξαφρίζουμε σχολαστικά. 

Μόλις σταματήσει να γίνεται αφρός και καθαρίσει ο μούστος, τον τραβάμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε ένα βράδυ να ηρεμήσει. 

Στο διάστημα αυτό θα καθίσουν στον πάτο όλες οι στερεές ουσίες. Την επόμενη μέρα τον σουρώνουμε από διπλό τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτό, χωρίς να πάρουμε μαζί το κατακάθι. 

moustalevria-me-simigdali9

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία-δύο φορές, αν χρειαστεί. Ο μούστος σε αυτή τη φάση είναι έτοιμος για χρήση. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε μπουκάλια στην κατάψυξη, για να έχουμε να φτιάχνουμε γλυκά όλο τον χρόνο. 

moustalevria-me-simigdali10

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments