Τσουρέκια νηστίσιμα χωρίς ζύμωμα !!! | Aspas_recipes

Τσουρέκια νηστίσιμα χωρίς ζύμωμα !!!

tsoyrekia-nistisima-xoris-zimoma01

Υπέροχα νηστίσιμα και μυρωδάτα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα χωρίς άνγχος για το αν θα σου πετύχουν. Απλά ακολουθήσε πιστά την συνταγή και θα έχεις τα πιο ξεκούραστα τσουρέκια που έφτιαξες ποτέ!

Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma2

Για τα #τσουρέκια νηστίσιμα χωρίς ζύμωμα θα χρειαστούμε :

Υλικά Συνταγής 

50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή 

185 γραμμάρια ζάχαρη

245 γραμμάρια  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

130 γραμμάρια  φυτικό βούτυρο(vioblock)

1 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι

1/2 κουταλάκι γλυκού  κακουλέ 

½ κουταλάκι του γλυκού  μαστίχα κοπανισμένη 

500 γραμμάρια  αλεύρι 70% για τσουρέκι

ξύσμα πορτοκαλιού από  μισό πορτοκάλι (προαιρετικά )

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma3

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη , τον χυμό πορτοκαλιού , και το φυτικό βούτυρο.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο.(σε εστία στο 4).

Θέλουμε το μείγμα μας να είναι ζεστό και  όχι καυτό . 

Αν είναι καυτό το υγρό μείγμα μας θα κάψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια.

Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό υγρό μείγμα μας και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά . 

Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma4

Ιδανικά ζεσταίνουμε τον φούρνο μας στους 40 βαθμούς , κλείνουμε τον φούρνο και  βάζουμε μέσα το μπολ με την ζύμη μας.

Τοποθετούμε στον πάτο  της κουζίνας ένα κατσαρόλι με καυτό νερό για να δημιουργηθεί υγρασία μέσα στον φούρνο μας.

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma5

Μετά από 2 ώρες ξεσκεπάζουμε το μπολ μας ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει η ζύμη μας, καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη και πετσέτα και τοποθετούμε στο ψυγείο 10 εως 20  ώρες.

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma6

Βγάζουμε από το ψυγείο και τοποθετούμε την ζύμη μας στον πάγκο εργασίας μας .

Αν η ζύμη μας κολλάει λίγο στα χέρια, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και κόβουμε σε κομμάτια . 

Για το μεγάλο τσουρέκι κόβουμε 3 κομμάτια 160 γραμμαρίων. 

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma7 

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma8

Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φυτίλι και δίνουμε σχήμα στο τσουρέκι μας σχηματίζοντας μια πλεξούδα. 

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma9  

Για τα ατομικά τσουρεκάκια κόβουμε κομμάτια ζύμης 100 γραμμάριών και πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φυτίλι.

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma10

Στριφογυρνάμε την ζύμη γύρω από τον εαυτό της δίνοντας σχήμα σαλιγκάρι. 

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma12

Μπορούμε να κάνουμε ότι σχήματα και  σχέδια θέλουμε.

Καλύπτουμε τα τσουρέκια μας και τα αφήνουμε  να φουσκώσουν για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.(ιδανικά στον φούρνο ).

Αλείφουμε με γάλα αμυγδάλου  ή με ψεκάζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή  σουσάμι .

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma13 

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma14

Ψήνουμε τα τσουρέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για 30-35 λεπτά  περίπου ανάλογα τον φούρνο μας .

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma15 

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma16

Αφαιρούμε από τον φούρνο  και τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε σχάρα να κρυώσουν.

Αποθηκεύουμε σε σακούλες πλαστικές με φερμουάρ και αν θέλουμε τα καταψύχουμε .

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma18

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma17

nistisima-tsoyrekia-xoris-zimoma

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram



0 comments