Ελαιόψωμα θεϊκά (Συνταγή φούρνου )!!

elaiopsoma-olivebread

Τα πιο νόστιμα και αφράτα ελαιόψωμα που έχω φτιάξει ποτέ είναι αυτά. Δοκιμάστε τα ακολουθώντας πίστα την συνταγή και θα με θυμηθείτε . Δεν θα ξαναγοράσετε ελαιόψωμα ποτέ !!

Δείτε περισσότερες Συνταγές για ελαιόψωμα

elaiopsoma-olivebread1

Υλικά για 7 -10 ελιόψωμα

270 ml νερό χλιαρό-ζεστό (όχι καυτό )

7 γραμμάρια μαγιά ξηρή 

30 γραμμάρια ζάχαρη

8 γραμμάρια αλάτι

45 ml ελαιόλαδο

450 γραμμάρια + περίπου 30-50 γραμμάρια  γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Μύλοι Αγίου Γεωργίου)

150 γραμμάρια ελιές πράσινες ή καλαμών κομμένες σε ροδέλες + λίγες ακόμα για επικάλυψη 

 1-2 κουταλάκια γλυκού ρίγανη (προαιρετικά)

Ακόμα (προαιρετικά)

50 γραμμάρια  βούτυρο λιωμένο

elaiopsoma-olivebread2

Οδηγίες

Στο μπολ του μίξερ βάζω την  μαγιά, την ζάχαρη, το λάδι ,το νερό , το αλεύρι-τα 450 γραμμάρια  -το αλάτι και ζυμώνω με το γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. ( μπορούμε να ζυμώσουμε και με τα χέρια μας την ζύμη )

elaiopsoma-olivebread3

Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει το ζυμαράκι μας για 1 ώρα.

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας ,πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει ,πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι (30γραμμάρια -το πολύ 50 γραμμάρια ) και προσθέτουμε και τις ελιές κομμένες σε ροδέλες και πολύ καλά στραγγισμένες . 

Η ζύμη μας κολλάει αρκετά. Βάζουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και τοποθετούμε την ζύμη μας πάνω σε λαδόκολλα ή στον πάγκο εργασίας μας.

elaiopsoma-olivebread4

Ζυγίζουμε την ζύμη μας και κόβουμε σε 7 κομμάτια των 120 γραμμάριών ή σε 10 κομμάτια 100 γραμμαρίων .

Κάθε κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε μπαλάκι. 

Σχηματίζουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης με τα χέρια μας  σε ένα μικρό μπαστουνάκι .

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες ελιές από πάνω στα ψωμάκια μας.

 Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε  σκεπασμένα να φουσκώσουν για ακόμα 1 ώρα.

elaiopsoma-olivebread5

Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια μας τα ψεκάζουμε με νερό και τα βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε  σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην μεσαία σχάρα στους 220 βαθμούς για 15-20 (ανάλογα τον φούρνο )  .

elaiopsoma-olivebread6

Όταν ψηθούν και πάρουν ένα πολύ ωραίο χρώμα τα ελαιοψωμάκια μας τα βγάζουμε από τον φούρνο , τα ψεκάζουμε πάλι με νερό και τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν. 

elaiopsoma-olivebread7

Στην συνέχεια και όσο ακόμα είναι καυτά τα αλείφουμε αν θέλουμε με λιωμένο βούτυρο στην πάνω πλευρά. Το βούτυρο  θα τα διατηρήσει πάρα πολύ αφράτα και γυαλιστερά .

Μπορούμε να φάμε όσα θέλουμε , αν και την επομένη μέρα είναι πολύ μαλακά και σαν φρέσκα.

Δείτε παρακάτω και  Ελαιόψωμα με ελιές καλαμών 

elaiopsoma-olivebread8

elaiopsoma-olivebread9

elaiopsoma-olivebread10

elaiopsoma-olivebread11

elaiopsoma-olivebread12

elaiopsoma-olivebread14

Συμβουλές 

Να θυμάστε η ζύμη μας πρέπει να κολλάει στα χέρια .

Μπορούμε  να τα καταψύξουμε βάζοντας τα  σε σακουλάκια και όποτε τα χρειαζόμαστε  τα αποψύχουμε.

Ο λόγος που δεν βάζουμε από την αρχή τις ελιές στο ζυμαράκι μας είναι για να διατηρήσουν οι ελιές το σχήμα τους. 

Εγώ χρησιμοποίησα Αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram


0 comments