Υπέροχο χριστουγεννιάτικο -κέικ πολύ αφράτο και πολύ νόστιμο! Με γιαούρτι, σοκολάτα και κράνμπερις θα σας ξετρελάνει με την γεύση του και την νοστιμιά του .
Δείτε περισσότερες Συνταγές για κέικ
Για το #χριστουγεννιάτικο #κέικ με κάστανο θα χρειαστούμε :
Υλικά
200 γραµ. βούτυρο μαλακό
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
50 ml χυμός πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
1 βανίλια
100 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας
100 γραμμάρια κράνμπερι αποξηραμένα
100 γραμμάρια Πορτοκάλι γλασαρισμένο σε κυβάκια (φρουι γλασέ )
150 γραμμάρια κρέμα κάστανο (προαιρετικά )
Για το γλάσο
Βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρί και όσο είναι ρευστό το περιχύνετε πάνω στο κέικ .
Ακόμα
Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 25 εκατοστά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και το μείγμα για κέικ να γίνει βελούδινο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
Προσθέτουμε τη βανίλια.
Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα για κέικ.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού .
Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, τα κράνμπερι και το γλασαρισμένο πορτοκάλι που πρώτα τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στη φόρμα του κέικ.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα κάστανου τότε βάζουμε κουταλίες κρέμας σε όλη την επιφάνεια του κέικ και ανακατεύουμε ελαφρά με την υπόλοιπη ζύμη.
Τοποθετούμε στον φούρνο.
Αφού ψηθεί το χρισουγεννιάτικο -κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 15 λεπτά.
Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με το μείγμα για κέικ.
Δε το βγάζουμε από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
Αφήστε το μείγμα για κέικ να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα του κέικ και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments