Stollen θεικό!

stollen

Πεντανόστιμο γερμανικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι-κέικ με αποξηραμένα φρούτα και μοναδική γεύση. Αν και κανονικά γίνεται με αμυγδαλόπαστα ή marzipan σε αυτή την συνταγή είναι μόνο με αποξηραμένα ζαχαρωμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Δείτε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

stollen1

Για το #stollen θα χρειαστούμε :

Υλικά για 4 stollen 

1 κιλό αλεύρι δυνατό (εγώ έβαλα για τσουρέκια )

25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

500 ml γάλα ελαφρώς χλιαρό 

50 γραμμάρια ζάχαρη

200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας παγωμένο 

220 γραμμάρια αυγά - (περίπου 4 μεγάλα)

ξύσμα ενός λεμονιού

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Επάλειψη

1 κρόκο αυγού +λίγο γάλα

stollen2

Μυρωδικά για το stollen:

1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι

1/2 κουταλάκι γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)

stollen3

Για την γέμιση:

180 γραμμάρια σταφίδες μαύρες

200 γραμμάρια κόντιτα (ανάμεικτα ζαχαρωτά φρούτα )

200 γραμμάρια  ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (φουντούκια. αμύγδαλα , καρύδια)

1 κουταλάκι γλυκού  κανέλα

4 κουταλιές σούπας ρούμι ή κονιάκ

Ακόμα

200 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο 

1 πακέτο ζάχαρη άχνη 

stollen4

Οδηγίες

Ξεκινάμε αρχικά από την γέμιση 

Από το προηγούμενο  βράδυ σε ένα  μπολ βάζουμε  όλα μαζί τα υλικά της γέμισης , ανακατεύοντας καλά.  Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλη νύχτα να αναμειχθούν τα αρώματα.

stollen5

Για την ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και τα αυγά .

stollen6

Σε ένα μπολ βάζουμε  το αλεύρι ,τρίβουμε με τα χέρια μας την μαγιά πάνω από το αλεύρι ,την ζάχαρη, τα ξύσματα και τα μυρωδικά .Ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μίξερ  πάνω από γάλα και τα αυγά.

stollen7

Το βούτυρο θέλουμε να είναι παγωμένο. Τοποθετούμε το βούτυρο ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και το χτυπάμε με ένα πλάστη να πλατύνει .

Κόβουμε το βούτυρο σε 2-3 σε φέτες και το βάζουμε στο μίξερ πάνω από το αλεύρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα ξύσματα.


stollen8

Ζυμώνουμε την ζύμη στο μίξερ με τον γάντζο στην ταχύτητα 1 για 4 λεπτά.

Κατόπιν ζυμώνουμε για 17 λεπτά αυξάνοντας την ταχύτητα στο 2.

Συνολικός χρόνος  ζυμώματος 20 λεπτά.

(Αν το μίξερ σας είναι μικρό χωρίστε την ζύμη σας σε 2-3 ίσα μέρη και ζυμώνουμε για 15- 17 λεπτά το κάθε κομμάτι.)

stollen9

Μετά τα 20 λεπτά ζυμώματος θα δούμε πόσο ελαστική και αφράτη έχει γίνει η ζύμη μας σταματάμε το μίξερ ρίχνουμε την γέμιση μας και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα.

 stollen10

Τοποθετούμε την ζύμη μας στον πάγκο εργασίας μας (ενοποιήστε όλα τα κομμάτια ) και με απαλές κινήσεις ζυμώνουμε με τα χέρια μας  στον πάγκο διπλώνοντας το ζυμάρι  μερικές φορές  χωρίς εξτρά αλεύρι .

stollen11

Τοποθετούμε σε καλά αλευρωμένο μπολ. Πασπαλίζουμε την ζύμη μας με αλεύρι και καλύπτουμε  με μεμβράνη . Αφήνουμε  να φουσκώσει για 45 λεπτά.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4-6 κομμάτια.

stollen12

Σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ζύμης σε ορθογώνιο κομμάτι. 

stollen14

Δίνουμε σχήμα κλείνοντας κάθε κομμάτι στην μέση επανοτίζοντας την  μια μεριά πάνω στην άλλη ή κλείνουμε κάθε κομμάτι σαν ρολό .

stollen15
stollen16

Τοποθετούμε τα ζυμαράκια μας σε ταψί με λαδόκολλα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη  και αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.

stollen17

Αλείφουμε τα ρολά μας με αυγό και γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170-180 βαθμούς αντιστάσεις για 30-45 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.

stollen18

Βγάζουμε τα stollen από τον φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. 

stollen19 stollen20

Όταν πια έχουν κρυώσει εντελώς παίρνουμε ένα -ένα τα stollen και τα αλείφουμε με το λιωμένο -χλιαρό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του. 

stollen21

Σε ένα ταψάκι κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη. Καλύπτουμε το stollen (όπως είναι αλειμμένο με το βούτυρο) περιμετρικά με την άχνη  φροντίζοντας ή άχνη να κολλήσει παντού πάνω στο stollen.

stollen22

tip

Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα βγάλουμε όταν τα χρειαστούμε.

Μπορούμε να τα συσκευάσουμε με δυο λαδόκολλες , να τα στολίσουμε με ωραίες κορδέλες και χριστουγεννιάτικα στολίδια και να τα προσφέρουμε σαν δώρο σε φίλους μας.

stollen23

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!

stollen24 

stollen25

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!

0 comments