Ένα αφράτο και πολύ νόστιμο χριστουγεννιάτικο κέικ με όλα τα αρώματα που περιέχει της κανέλας και του γαρίφαλου να ξεχύνονται στον αέρα και να μοσχομυρίζει όλο το σπίτι θαλπωρή και ζεστασιά.
Δείτε περισσότερες Συνταγές Χριστουγέννων
Για το #gingerbread cake θα χρειαστούμε :
Υλικά για 9 κομμάτια
2 φλιτζάνια (260 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμάρια) μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γραμμάρια) μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (3 γραμμάρια) κανέλα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (3 γραμμάρια) τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζάνι (113 γραμμάρια) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι (110 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι (120 ml) ή (130 γραμμάρια) μέλι
(Για να μην κολλήσει το μέλι στο ποτήρι
αλείψτε το ποτήρι ελαφρά με λίγο λάδι .)
1 φλιτζάνι (240 ml) γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
Γλάσο λεμονιού: (Προαιρετικό)
1 1/2 φλιτζάνι (170 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
περίπου 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμοί C
και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο
του φούρνου.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20 cm .
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη σόδα,
το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την τριμμένη κανέλα,
το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το ξύσμα λεμονιού .
Στο μπολ του ηλεκτρικού σας μίξερ χτυπάμε το βούτυρο
και τις ζάχαρες μέχρι να γίνει το μείγμα ελαφρύ και αφράτο
(περίπου 2-3 λεπτά).
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά
μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε το μέλι και χτυπάμε να ενωθούν καλά.
Ξύνουμε τις πλευρές του μπολ όταν χρειάζεται.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά (σε τρεις δόσεις )
και το γάλα (σε δύο δόσεις ), εναλλάξ, ξεκινώντας
και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά.
Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και με το πίσω
μέρος ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια
της ζύμης. (Ακόμα καλύτερα χτυπήστε το ταψάκι
στον πάγκο με δύναμη 2-3 φορές ).
Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή
μια οδοντογλυφίδα που τοποθετούμε
στο κέντρο του κέικ.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει
σε σχάρα. Αν θέλουμε, διακοσμούμε
με το γλάσο λεμονιού.
Γλάσο λεμονιού: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη
και το χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
(Το γλάσο πρέπει να είναι παχύρρευστο αλλά
να απλώνεται.)
Ρίχνουμε το γλάσο στο κέντρο του κέικ και το
απλώνουμε με μια σπάτουλα.
Αυτό το κέικ διατηρείται για αρκετές ημέρες σε
θερμοκρασία δωματίου.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments