Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης η διάσημη! | Aspas_recipes

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης η διάσημη!

mpougatsa-spitikh

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και η Σερραϊκή μπουγάτσα είναι οι πιο διάσημες στην Ελλάδα. Παραδοσιακοί τεχνίτες ακόμα και σήμερα, τις παρασκευάζουν με την αυθεντική συνταγή μπουγάτσας.

Αν και φτιάχνεται με φύλλο αέρος , εμείς θα την φτιάξουμε με φύλο Βηρυτού ή κρούστας και πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε .

Παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη, η μπουγάτσα γεμιζόταν με τυρί, με κιμά, με κρέμα σπανάκι τυρί ή με κρέμα γλυκιά και κανελοζάχαρη. Σήμερα θα βρείτε περισσότερες γεύσεις ακόμα και με σοκολάτα.

Δείτε ακόμα  Κρητική Μπουγάτσα  / Μπουγατσίνια με κρέμα   / Μπουγατσό-μηλόπιτα 

mpougatsa-spitikh1

Υλικά Συνταγής 

για 2 ταψάκια 28*21 ή για 1 ταψί κουζίνας 36 εκατοστών

1 πακέτο (450 γραμμάρια) φύλλο Βηρυτού ή κρούστας

150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο (για τα φύλλα)

1½ λίτρο φρέσκο γάλα

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

2 βανίλιες

2 κουταλιές σούπας  βούτυρο  αγελαδινό  (για την κρέμα)

Για την επικάλυψη

κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη

mpougatsa-spitikh2

Οδηγίες

Ξεκινάμε να φτιάξουμε την μπουγάτσα με κρέμα, βάζοντας σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. 

Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αφού τη φτιάξεις βάλτη σε ένα μπολ και σκέπασε την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της. Έτσι, θα κρυώσει χωρίς να κάνει αντιαισθητική κρούστα στην επιφάνεια.

mpougatsa-spitikh3

Μπουγάτσα σε 2 ταψάκια.

Χωρίζουμε το φύλλο σε 2 μέρη  6+6 φύλλα (διατηρούμε τα φύλλα σκεπασμένα με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν ). Το ίδιο κάνουμε και με την κρέμα.

Αλείφουμε ένα φύλλο το διπλώνουμε στην μέση ξαναβουτυρώνουμε και το τοποθετούμε στην μια πλευρά του ταψιού μας (δηλαδή  να καλύπτει τον πάτο και να εξέχει από μια πλευρά.)

Με το ίδιο τρόπο τοποθετούμε στο ταψάκι μας σταυρωτά 4 στο σύνολο διπλωμένα και βουτυρωμένα φύλλα. 

Έχουμε τώρα ένα ταψάκι που γύρω γύρω εξέχει από όλες τις πλευρές  με μπόλικο φύλλο. Τοποθετούμε την κρύα κρέμα μας.

Γυρίζουμε όλα τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα και πάνω στην κρέμα. Βουτυρώνουμε καλά. Καλύπτουμε από πάνω με ακόμα ένα διπλωμένο και βουτυρωμένο φύλλο. Βάζουμε και το τελευταίο με τον ίδιο τρόπο. Αν εξέχουν τυχόν άκρες φύλλου τις γυρίζουμε προς τα μέσα.

mpougatsa-spitikh4

mpougatsa-spitikh5

Αν θέλουμε να φτιάξουμε την  μπουγάτσα σε ένα μεγάλο τα
ψί κουζίνας 

Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα µε λίγο λιωμένο βούτυρο. 

Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο.

 Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.

Ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200°C για 25΄-30΄, να ροδίσει καλά το φύλλο. Κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.

Συμβουλές

Στη μέση του ψησίματος αναποδογυρίστε την σε άλλο ταψί και θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων.

mpougatsa-spitikh6

Μυστικά

Μπορείτε να κάνετε και ατομικές μπουγάτσες με φύλλο εμπορίου.

Η κρέμα της μπουγάτσας πρέπει να κρυώσει λίγο για να μπει στα φύλλα και στην συνέχεια στο φούρνο.

Η μπουγάτσα που θα μπει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να ψηθεί αργότερα ή για συντηρηθεί, πρέπει να έχει πρώτα κρυώσει καλά η κρέμα πριν την φυλακίσετε μέσα στα φύλλα.

Μπορείτε να καταψύξετε τις μπουγάτσες μόνο με φρέσκο φύλλο και όχι με κατεψυγμένο φύλλο. Όπως όλα τα υλικά της κατάψυξης αν αποψυχθεί το φύλλο δεν το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

Βουτυρώστε πολύ καλά τα φύλλα με βούτυρο μέσα και πάνω από την μπουγάτσα.

Εάν αναποδογυρίσετε την μπουγάτσα στη μέση του ψησίματος σε άλλο ταψί μεγαλύτερο θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων.

Βγάλτε την μπουγάτσα όσο είναι ζεστή πάνω σε ξύλο κοπής. Αφήστε την για λίγο να στεγνώσει 5-10′. Κόψτε την σε μικρά κομματάκια και απολαύστε την με κανελοζάχαρη.

Συνταγή και μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

mpougatsa-spitikh7

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


mpougatsa-spitikh8

0 comments