Βαρβάρα ή Ασουρές! | Aspas_recipes

Βαρβάρα ή Ασουρές!

varvara-asoures

Στην βόρεια Ελλάδα το λέμε  Βαρβάρα,  μπορεί να το γνωρίζετε επίσης σαν ασουρέ.  

Στην Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη. Είναι γνωστό  και ως Βαρβάρα, από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία! Υγιεινό και πολύ θρεπτικό γλυκό, εύκολη γρήγορη και οικονομική συνταγή.

varvara-asoures1

varvara-asoures2

Δείτε περισσότερες Παραδοσιακές συνταγές 

Για την #βαρβάρα θα χρειαστούμε :

Υλικά για 10 μπολάκια 

500 γραμμάρια   σιτάρι

2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)

250-300 γραμμάρια ή  1 κούπα ζάχαρη
 
150 γραμμάρια ή  1 κούπα σταφίδα ξανθή

100 γραμμάρια ή 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι του γλυκού  μοσχοκάρυδο

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

60 γραμμάρια ή 4 γεμάτες κουταλιές κορν φλάουρ ή καβουρντισμένο αλεύρι 

varvara-asoures3

για το γαρνίρισμα

καρύδια ψιλοκομμένα

λίγη κανέλα

καβουρντισμένο σουσάμι

Σπόρια  ροδιού 

varvara-asoures4

Οδηγίες

Πλένουμε  το σιτάρι και το βάζουμε  να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, το βάζουμε  στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσουμε  και σιγοβράζουμε  για περίπου  2- 3 ώρες. Δοκιμάζουμε το σιτάρι να τρώγεται εύκολα.

varvara-asoures5

Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. 

Στραγγίζουμε  το σιτάρι  μέσα σε καινούργια κατσαρόλα έχοντας βάλει μέσα και ένα  σουρωτήρι. Σουρώνουμε  το σιτάρι και κρατάμε το χυλό. Ξεπλένουμε  το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό το προσθέτουμε στο χυλό. (όλα γίνονται μέσα στην κατσαρόλα με το σουρωτήρι ).

Μετράμε το χυλό  πρέπει να είναι 7 κούπες  αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό.(ή 1.800 γραμμάρια  χυλός και νερό )

varvara-asoures6

Βάζουμε  το χυλό σε κατσαρόλα  ρίχνουμε  μέσα 250 γραμμάρια βρασμένο   σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα καρύδια ) καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσουμε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό ή νερό .

varvara-asoures6

 Βράζουμε το χυλό 7'-10', μέχρι να πήξει ελαφρά. 

varvara-asoures7

varvara-asoures8

Δεν βάζουμε  τα καρύδια στο βράσιμο γιατί βγάζουν το λάδι τους και δίνουν έναν ελαφρά ταγγισμένο τόνο στην τελική γεύση. 

varvara-asoures9

Προσθέτουμε τα καρύδια 1 λεπτό πριν να αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

varvara-asoures10

Μοιράζουμε  την Βαρβάρα  σε μπολάκια. Αφήνουμε την Βαρβάρα  να κρυώσει και κατόπιν βάζουμε   στο ψυγείο να πήξει εντελώς.

varvara-asoures11

 Μπορούμε  να την ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να τη σερβίρουμε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίζουμε  την επιφάνεια με λίγη κανέλα , ψιλοκομμένα καρύδια ,ρόδι αν θέλουμε και καβουρντισμένο σουσάμι.

varvara-asoures12

Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι
Το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε στον αέρα για 10′ στους 200 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφού κρυώσει το αλέθουμε στο μπλέντερ
ή
το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.

varvara-asoures13

Για να καβουρδίσουμε το αλεύρι
Το βάζουμε σε ταψάκι μεγάλο ώστε να πιάνει μεγάλη επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε 2-3 φορές για ψηθεί ομοιόμορφα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
ή
το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί καίγεται εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ θα πικρίζει. Γι’ αυτό προσοχή.
varvara-asoures14

Μικρά μυστικά για καλό ασουρέ!
1.)Αν θέλετε να βάλετε την κρέμα σας στο ψυγείο καλύψτε κάθε μπολ με μεμβράνη για να μη στεγνώσει η επιφάνεια και κάμει ρωγμές.

2.)Πασπαλίζετε στην επιφάνεια του ασουρέ το σουσάμι και λίγο πριν σερβίρετε γιατί αν μείνουν απορροφούν υγρασία από την κρέμα και μαλακώνουν.

3.)Τέλος μην κάνετε την κρέμα πάρα πολύ πηχτή και σφίξει υπερβολικά κρυώνοντας.  Αν σας σφίξει αραιώστε την με νερό!

varvara-asoures15

varvara-asoures16

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments