Στην Θράκη το γλυκό γίνεται με κοπανισμένο σε γουδί σιτάρι, το οποίο βράζεται και ανακατεύεται με κοπανισμένο, ψημένο σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια και γλυκαίνεται με πετιμέζι, χυμό ροδιών, χουρμάδες, σύκα ή ζάχαρη. Είναι γνωστό και ως Βαρβάρα, από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, κατά την οποία φτιάχνεται και μοιράζεται συμβολίζοντας την πανσπερμία! Υγιεινό και πολύ θρεπτικό γλυκό, εύκολη γρήγορη και οικονομική συνταγή.
Υλικά για 10 μπολάκια
500 γραμμάρια σιτάρι2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)
250-300 γραμμάρια ή 1 κούπα ζάχαρη
150 γραμμάρια ή 1 κούπα σταφίδα ξανθή
100 γραμμάρια ή 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60 γραμμάρια ή 4 γεμάτες κουταλιές κορν φλάουρ ή καβουρντισμένο αλεύρι
για το γαρνίρισμα
καρύδια ψιλοκομμέναλίγη κανέλα
καβουρντισμένο σουσάμι
Οδηγίες
Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, το βάζουμε στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 2- 3 ώρες. Δοκιμάζουμε το σιτάρι να τρώγεται εύκολα.
Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα.
Στραγγίζουμε το σιτάρι μέσα σε καινούργια κατσαρόλα έχοντας βάλει μέσα και ένα σουρωτήρι. Σουρώνουμε το σιτάρι και κρατάμε το χυλό. Ξεπλένουμε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό το προσθέτουμε στο χυλό. (όλα γίνονται μέσα στην κατσαρόλα με το σουρωτήρι ).
Μετράμε το χυλό πρέπει να είναι 7 κούπες αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό.(ή 1.800 γραμμάρια χυλός και νερό )
Βράζουμε το χυλό 7'-10', μέχρι να πήξει ελαφρά.
Μπορούμε να την ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να τη σερβίρουμε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη κανέλα , ψιλοκομμένα καρύδια ,ρόδι αν θέλουμε και καβουρντισμένο σουσάμι.
Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι
Το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε στον αέρα για 10′ στους 200 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφού κρυώσει το αλέθουμε στο μπλέντερ
ή
το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει.
Το βάζουμε σε ταψάκι μεγάλο ώστε να πιάνει μεγάλη επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20′ να ροδίσει ελαφρά. Όσο ψήνεται, ανακατεύουμε 2-3 φορές για ψηθεί ομοιόμορφα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
ή
το βάζουμε σε καυτό τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίσει. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί καίγεται εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ θα πικρίζει. Γι’ αυτό προσοχή.
Μικρά μυστικά για καλό ασουρέ!
1.)Αν θέλετε να βάλετε την κρέμα σας στο ψυγείο καλύψτε κάθε μπολ με μεμβράνη για να μη στεγνώσει η επιφάνεια και κάμει ρωγμές.
2.)Πασπαλίζετε στην επιφάνεια του ασουρέ το σουσάμι και λίγο πριν σερβίρετε γιατί αν μείνουν απορροφούν υγρασία από την κρέμα και μαλακώνουν.
3.)Τέλος μην κάνετε την κρέμα πάρα πολύ πηχτή και σφίξει υπερβολικά κρυώνοντας. Αν σας σφίξει αραιώστε την με νερό!
0 comments