Φανουρόπιτα σε ατομικά φορμάκια!

fanoyropitakia

Όταν τα είδα ξετρελάθηκα .έξυπνη ιδέα σκέφτηκα. Όταν διάβασα τα υλικά κατάλαβα πως η Καίτη για μια ακόμα φορά είχε μεγαλουργήσει και έπρεπε οπωσδήποτε να τα φτιάξω!

fanoyropitakia1

Φανουρόπιτακια ατομικά!! συνταγή της Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία με παραλλαγές!
 
9 Υλικά για 22 ατομικά Φανουροπιτάκια με τις δικές μου παραλλαγές

1 φλιτζάνι του  τσαγιού  καλαμποκέλαιο ή  ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια του τσαγιού  ζάχαρη

2 φλιτζάνια  χυμό Πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού  γαρύφαλλο

 700-750  γραμμάρια αλεύρι φαριναπ- αλευρι που φουσκώνει μόνο του 

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

1 κουταλιά σούπας  κανέλα.

1 φλιτζάνι τσαγιού  τρούφα κουβερτούρας

1 φλιτζάνι τσαγιού  σταφίδες ξανθές Κορίνθου

fanoyropitakia2
 Οδηγίες
Σε μεγάλο μπόλ βάζουμε, το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα.

Μέσα στο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κονιάκ, ανακατεύω με ένα κουταλάκι και το προσθέτουμε, στο αρχικό μείγμα. Aνακατεύουμε πάλι με το σύρμα.

Μες στο αλεύρι, ρίχνουμε το γαρύφαλλο  ,τη κανέλα και ανακατεύουμε  με ένα κουτάλι.

Προσθέτω το αλεύρι μέσα στο αρχικό μείγμα και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε την τρούφα  και τις σταφίδες αφού  πρώτα  τα έχουμε αλευρώσει για να μην πάνε στον πάτο του μείγματος!

Λαδώνουμε τα ατομικά φορμάκια και ρίχνουμε την ζύμη, με ένα κουτάλι παγωτού… δεν γεμίζουμε μέχρι επάνω γιατί φουσκώνουν.

Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί, στο φούρνο… και λέω ….«Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου ».

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για περίπου 35΄ στους 180 βαθμούς.

Τρυπάμε με ένα καλαμάκι ξύλινο ( για σουβλάκι) για να δουμε εάν έγιναν.

Εάν βγει στεγνό τα βγάζουμε από το φούρνο, κατευθείαν, εάν είναι λίγο υγρά αφήνουμε 5΄ ακόμα.

Όχι όμως περισσότερο γιατί θα στεγνώσουν τελείως μέσα.

Αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσουν καλά.

Μόλις κρυώσουν ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και διακοσμώ όπως θέλουμε με άχνη ή με σταφίδες!!

(Ανακατεύοντας τα υλικά ζητάμε, από τον Αγ. Φανούρη, αυτό που θέλουμε να γίνει ή να βρεθεί).

fanoyropitakia3

Επίσης μπορώ να διακοσμήσω, με ένα απλό γλάσο κανέλας

Υλικά

1 κούπα ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά σούπας κανέλα

3,5 με 4 κουταλιές της σούπας νερό

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και γίνετε ένα γλάσο πηχτό .Το βάζουμε σε σακουλίτσα και κόβουμε  την μια γωνίτσα.
Στολίζουμε τα φανουροπιτάκια με το γλάσο ή το απλώνουμε   με ένα μαχαιράκι από πάνω και στολίζω με σταφίδες.
 
 Σημειώσεις
** Η αρχική συνταγή είχε 1 κ.σ μπείκιν ακόμα και 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο καρύδι που αντικατέστησα με 1 φλιτζ. τσαγιού τρούφα κουβερτούρας και 1/2 κ.γ γαρίφαλο αντίστοιχα**

Έτοιμα για να τα πάω στην Εκκλησία να διαβαστούν και μετά να μοιραστούν στον κόσμο !!!
Καλή επιτυχία …. και Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου.!!!!!

fanoyropitakia6

Η Ευχή αυτή διαβάζεται όταν φτιάχνουμε την Φανουρόπιτα, προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου:
'' Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός,

ο δοτήρ των αγαθών,ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.
Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαντήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων ''.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments